Antifragile: O veciach, ktoré ťažia zo zmätku přehled

Antifragile: O veciach, ktoré ťažia zo zmätku
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473541/bmid_antifragile-o-veciach-ktore-tazia-z-ELY-473541.jpg 4 56 56

Nassim Taleb je bez pochyby jedným z najväčších mysliteľov 21. storočia. Jeho prvý bestseller „Čierna labuť“ ukázal, ako silný vplyv môžu mať na naše životy neočakávané udalosti. Vo svojom druhom bestselleri „Antifragile“ zachádza ešte o mnoho ďalej, keď predstavuje podstatu nestálosti sveta. Na mnohých príkladoch z reálneho života ukazuje, ako budujeme svet, ktorý sa stáva stále krehkejší a náchylnejší k turbulenciám. Pritom by sme sa mali snažiť o pravý opak, poučiť sa z prírody a byť antikrehký – profitovať z nepoznaného a neistého. Profitovať z toho, aký svet v skutočnosti je.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Věda
Vydáno: , Citadella (SK)
Originální název:

Antifragile: Things That Gain from Disorder , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Antifragile: O veciach, ktoré ťažia zo zmätku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

engelmar
24.07.2023 4 z 5

Mě to přišlo dost dobré, asi jako někteří další mě taky trochu zarazila autorova nafrněnost a malinko ba mě působí, že sám dělá, to co mu vadí na jiných, tedy to, že o svých přednostech víc píše, než že by je člověk otevřel jen jakoby mimochodem, ale pro mě osobně tam mám spoustu podnětů, co bych chtěl do svého života sám uvést a myšlenka dostat tam víc náhodnosti mě zajímá. Přijde mi velice užitečné, když v některých věcech, kde je velmi kontroverzní otevře prostor pro diskuzi, protože je podle mě dost reálné, že spousta věcí, ke kterým se věda nějak postavila a uzavřela jsou postaveny na totálně mylných základech a jsem rád, že tu je někdo jako Taleb, kdo do toho trochu kope a tíám otevře diskuzi.

EliskaD
04.04.2022 2 z 5

Na úvod ocituji jeden odstavec z knihy: "...Cesta k jednoduchosti však bývá trnitá. Jak si uvědomil Steve Jobs, "přemýšlet jasně a tedy jednoduše je dřina". A jak říkají Arabové, srozumitelný a výstižný text pochopí každý, ale napsat ho dokáže pouze skutečný mistr."

Taleb podle výše uvedeného citátu mistr tedy opravdu není. Kniha má 550 stránek, přitom 70 % stran tvoří prázdné nicneříkající odstavce které mají s tématem pramálo společného. Velkou část knihy také tvoří vysvětlování novotvaru antifragilita, obhajoba tohoto pojmu a dokazování na nejrůznějších příkladech, jak nám tento pojem celou lidskou existenci chybí. Jak jsme bez toho mohli vůbec mohli žít?!

Byť je Taleb nepochybně inteligentní a zcela jistě erudovaný, ze stránek knihy sálá autorova nabubřelost, pokrytectví a samochvála. Na mnohých řádcích pranýřuje druhé a sebe vynáší na piedestal. Čtenářům líčí vlastní úspěchy, chvástá se přečtenými knihami, předkládá vlastní názory a zážitky, které příliš zobecňuje na obecné pravdy.

Kniha je psána spíše pro laiky (usuzuji z velkého množství opakujících se ilustrujících příkladů), ale má velmi nepříjemný akademický jazyk. Teoretická kniha bez praktického dopadu (aspoň pro mě). Myslím, že kniha může být podnětná pro sociology, filozofy, ekonomy a další akademiky. Je to kniha poměrně náročná na čtení a nad jedntlivými odstavci je potřeba trochu popřemýšlet.


los
04.01.2022 odpad!

instantní moudra obalená arogantní suverenitou a masivní reklamou

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Antifragile: O veciach, ktoré ťažia zo zmätku v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených82x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených9x
v Knihotéce46x
v Chystám se číst173x
v Chci si koupit75x
v dalších seznamech1x