Vrak

Povídka od: Jan Hlávka
Z knihy: Capricorn 70


Pilot Charlie se živí jako mrchožrout. Hledá ztracené vesmírné lodě a inkasuje za ně nálezné. Nyní jeho tým objevil vrak Mantichory, která patřila již dvacet let nezvěstné admirálce Devermontové, masové vražedkyni.

Originální název:

Vrak


Rok vydání originálu: 2005

Komentáře (5)

Přidat komentář

Terva
07.04.2023 5 z 5

Směrnice OSN
prohlašovaly každou loď,
se kterou nebylo navázáno
spojení déle než dva roky,
za ztracenou.

Pan Hlávka napsal povídku z hlubokého vesmíru, plnou překvapení a hororových scén. Ta ponurost prostorů na starém vesmírném vraku z příběhu úplně vyzařuje. Čekal jsem masakr ne nepodobný Horizontu události, ale tohle nakonec vedlo úplně jiným směrem. Bylo to plné překvapení s ponurým zakončením. Trochu jsem doufal v jiný konec, ale to jsem si neuvědomil, že tohle pan Hlávka prostě zakončí podle svého. Úvodní povídka v tomto svazku a hned taková paráda.

Malá ochutnávka:
Kdo ona Denise Devermontová?
Místo odpovědi sebou jen trhl, jako předtím Ben. U něj jsem to chápal, ale takhle už jsem viděl reagovat i plno jiných lidí, mnohem starších a zkušenějších. To jméno nikdo neříkal jenom tak nahlas. Řeklo se prostě ona, a každý hned věděl, o koho jde, úplně jako v tý pohádce o zlým černokněžníkovi, kterýho se všichni tak báli, že místo jeho jména říkali jenom Ty-víš-kdo, co jsem četl jako malej kluk. Bylo to trapné a k smíchu . . .

Adhara
08.04.2020 4 z 5

Poviedka nás zavedie k skupinke ľudí živiacej sa nachádzaním nezvestných kozmických lodí. Nezačína sa zle, vlastne v rámci zbierky patrí k najlepším. Nastoľuje v sci-fi už klasický, ale mne stále neprejedený motív: čo sa stalo posádke opustenej lode? Pekne a čítavo sa rozbieha zápletka o vesmírnej nacistke. Technológie sú tiež uveriteľné. V istom momente sa prepne do ďalšej klasiky: vraždy v uzavretom priestore, ktoré nemal kto spáchať. Tu začína byť vidno hororový zámer, ktorý však mňa minul – nebála som sa ani trochu. Stále však ide o čítavý a nie úplne ľahko predvídateľný príbeh. Dojem trošku zhoršil záver. Opäť z neho sála márna snaha o desivosť a navyše je nelogický. Ako postavy skonštatovali, človek by na istom type uzavretého telesa nemal čo dýchať. Ale na konci to zrazu už nevadí?


cetriolo
16.10.2018 5 z 5

Jan Hlávka prostě umí psát. Dokázal to už v sérii Algor a zde jenom potvrdil svou dobrou formu. :) Na necelých 50ti stránkách vybudoval super atmosféru a postavy a ten závěr... nádhera :) Za mne nejlepší povídka ze sbírky.

SPOILER
Jediné co mi trochu nesedlo je Transtator. Pokud jde o tak citlivou součástku jak mohla přežít pád do kyseliny?

perko
16.03.2018 5 z 5

Moc se mi líbila tísnivá atmosféra, která mě provázela téměř celou povídkou. V některých chvílích jsem snad ani nedýchal. Z původních 4* zvyšuju na plný počet :)

cori
27.05.2015 3 z 5

Opuštěný vrak, který skrývá svá tajemství, se stane pro vetřelce smrtelnou pastí. Klasická vyvražďovačka.