Vlaky, draci, strach a lebky

Povídka od: Jiří W. Procházka
Z knihy: Druhý krok nikam, Vostrá krása


Taková zapšklá úřednice, přesvědčená o vlastní důležitosti, dokáže obyčejnému člověku pořádně znepříjemnit život. Obzvláště má-li za sebou tak mocnou instituci, jako je finanční úřad. S berňákem totiž nejsou žádné žerty, takže se do boje s větrnými mlýny nikdo nehrne. Když se ovšem obětí šikany stane čaroděj, je to trochu jiné kafe. Začnou se dít věci, které by nikdo nečekal. Budou ale kouzla a čáry stačit na něco tak monstrózního, jako je byrokratický šiml?
Vyšlo také v Pevnosti 4/2016.

Rok vydání originálu: 2011

Komentáře (1)

Přidat komentář

Terva
07.11.2022 4 z 5

Čest paní spisovatelce Petře Neomillerové. Avšak jen v tom smyslu „Vlaků a draků“. „Lebky“ jsou tam taky a ještě k tomu v Kutné Hoře (zase to město). Asi, aby povídky měla větší grády. „Strach“ si musíte užít sami. Jak píše v úvodníku pan spisovatel, je to taková Addamsova rodina po Česku. To „Česko“ je tam opravdu poznat. Zajímavý a možná i „akční“ příběh se mi docela líbil. Do této povídky zavítá i Alice Cooper. O hvězdu méně za přebraný příběh.

Malá ochutnávka:
Všichni dělali, co měli. Květinářky prodávaly květiny, cukráři nabízeli cukrovinky, žebráci žebrali a strážnící strážili. Nikdo ve městě by neřekl, že dnes bude jiný čtvrtek než ostatních jedenapadesát čtvrtků v roce.