Ve vysoké trávě

Povídka od: Joe Hill (pseudonym) , Stephen King
Z knihy: Na plný plyn


Pomohli by jste zoufalému dítěti, které se ztratí ve vysoké trávě? Přestože jeho maminka křičí s ním. Nechoďte sem! Záchrana mise, která se pro Becky a Cala stane bojem o svůj vlastní život. Protože vysoká tráva jako by žila vlastním životem...a na nikoho se neohlížela...

Originální název:

In The Tall Grass


Rok vydání originálu: 2012

Komentáře (4)

Přidat komentář

knihyKeMne
02.11.2021 3 z 5

Film jsem neviděla. Ale tohle je fakt morbidní. Tohle jsem číst nechtěla. Sice mistrně napsané, atmosféra přímo hmatatelná, děj je koneckonců zcela předvídatelný, takže jde o čistou porci hororu.

Terva
01.01.2021 5 z 5

Bez ohledu na to,
jak jsi vyděšenej,
zůstaň stát na místě!
My za tebou dojdeme!


Tady jsem věděl, do čeho jdu, tedy alespoň přibližně. Viděl jsem už film a ten se mi zdál dobrý, sic možná trochu prodlužovaný některými závěrečnými pasážemi., ale jinak tajemný a zajímavý. Ne jinak je tomu z předlohou. Akorát s tím rozdílem, že povídka je brutálnější a smutnější. A řadí se tak na ty přední pozice povedených příběhů v tomto svazku. Mám i pocit, že kdyby autor dal název svazku podle této povídky a ne „Na plný plyn“, přijal bych to rozhodně kladněji.

Malá ochutnávka:
On chtěl chvíli místo rádia ticho, takže by se dalo říct, že mohl za to, co se stalo. Ona chtěla chvíli místo klimatizace čerstvý vzduch, takže by se dalo říct, že za to mohla ona. Protože by však to dítě nezaslechli, kdyby nedošlo k obojímu zároveň, je nutné říct, že to zapříčinila ta kombinace, a proto to bylo zcela typické.

Citát: Těhotná žena a jednooký šílenec tančili v trávě, pod nohama jim čvachtalo a on ji držel za krk.


het2
02.11.2020 5 z 5

Tohle je pecka. Má to skvělou atmosféru, je to tajuplné a v druhé polovině i nemilosrdně kruté. A i přes občasná odlehčení sakra drsné. Ale ve finále je to hlavně to neuchopitelné tajemství a cizota, co přetrvává. Poodhalí se jen trošičku a tak to má být. Film je taky fajn, ale povídce se nevyrovná. Do žádného kukuřičného pole (protože tak vysokou trávu jako v Kansasu tady u nás nemáme :) ) mne nikdo sakra dlouho nedostane.

Lenka.Vílka
04.10.2020 5 z 5

Takže, kdo neviděl adaptaci téhle novely, prohloupil, protože je fakt skvělá. A mě mrzelo, že jsem neměla možnost nejdřív číst. Ale i tak řeknu jedno hlavní. Pokud jste adaptaci viděli, hodně rychle na její děj zapomeňte, protože tady je to úplně jinak. Ale tím končím. Žádné spoilery.

Povídka začne dost nenápadně. Vlastně jsem byla mile překvapená geniální gradací strachu a přibývajících nechutnostích kterých je tady sice po skromnu, ale čte se to hůř, než se na to kouká. (I zde varování pro citlivé těhulky. Nečteto to.) A příměr humoru a odlehčenosti, byl vážně dobrej. I přes to celé.