Únos Kerbera (alternativní verze)

Povídka od: Agatha Christie
Z knihy: Utajené zápisníky Agathy Christie – Jak se rodily její detektivní příběhy, Tři slepé myšky, Hercule Poirot: Povídky, Kompletní utajené zápisníky Agathy Christie – Zákulisí promyšlených vražd


Jiná verze poslední, dvanácté povídky Herkulovských úkolů pro Hercula Poirota (https://www.databazeknih.cz/povidky/unos-kerbera-66196), která byla znovuobjevena v roce 2009.

Hercule Poirot tráví svou dovolenou v Ženevě. Později se k němu připojuje jeho femme fatale hraběnka Vera Rossakoffová. Ta ho seznamuje s jistým německým lékařem, doktorem Keiserbachem. Hraběnka Rossakoffová doktoru Keiserbachovi říká, že Hercule Poirot je ten nejlepší detektiv na světě. Keiserbach se Poirotovi svěří, že jeho původní jméno je Lutzmann, a že je otcem Hanse Lutzmanna, který údajně spáchal atentát na Vůdce Střední říše Augusta Hertzleina. Lutzmann ovšem zná špatné – nacistické – smýšlení svého syna a tvrdí Poirotovi, že Vůdce Hertzlein i jeho syn Hans Lutzmann stále žijí. Hercule Poirot se ujme tohoto zvláštního vyšetřování.

Originální název:

The Capture of Cerberus (Original Version Rediscovered in 2009)


Rok vydání originálu: 2009

Komentáře (1)

Přidat komentář

Kuža007
06.06.2021 5 z 5

Je to docela dobrá povídka. Výjimečně zde čtenáře neuchvátí hlavní zápletka - případ, který musí Hercule Poirot vyřešit, ale spíše to, že Agatha Christie tuto povídku napsala ještě před před 2. světovou válkou a jasně tam paroduje Hitlera (Hertzlein) a další postavy. Úsměvný je trochu i závěr, kde je napsáno přání Agathy Christie, aby nebyla válka. A opět se tu setkáme i s Poirotovou femme fatale - hraběnkou Verou Rossakoffovou.