Udrž hlavu

Povídka od: Stephen King
Z knihy: Pátá čtvrtina (13 povídek)


Poviedka zaznamenáva sezónu 1989 bejzbalového tímu Stephenovho syna Owena. Prevedie čitateľa sezónnymi vzostupmi i pádmi, pričom poskytuje podrobnosti o hre, tréningoch a čase strávenom na cestách, so zameraním na reakcie hráčov a trénerov.

Originální název:

Head Down


Rok vydání originálu: 1990

Komentáře (2)

Přidat komentář

Hotovson
17.06.2022 4 z 5

Já mam baseball celkem rád a kupodivu mi i baví ho sledovat, ale chápu, že někomu koho nebaví a nezná pravidla musela tuta povídka připadat jako totální peklo. I když je to vlastně esej, jak nám sám autor sděluje. V poznámkách na konci je i popsáno, jak to celý vzniklo. Já sám mam pak hroznou slabost pro sportovní filmy o různejch sportovních zázracích, bez ohledu na to, o jakej sport se jedná (mam rád skoro každej - v tom mam výhodu - nebo ne?) a tady je nám jeden takovej menší zázrak z dětský baseballový ligy přiblížen. Mě to bavilo, i když teda moc nechápu, co to dělá v tejhle sbírce.

Terva
14.03.2021 1 z 5

To břinknutí kůže o hliník – cink,
jako když někdo ťukne
do plecháčku lžičkou.
Je tentokrát jiné.
Žádné CINK, ale TŘESK.

Strašný námět. Klasický, typicky, americký. Baseball. Co o něm víte? Já jen, že se někde hraje. Jeho podstatu nechápu a nerozumím tomu. A hlavně mě to vůbec nebaví. A teď o tom mám číst několika stránkovou povídku. Tak kvůli týhle blbině jsem si ZNOVU koupil celou knihu. Obrovské zklamání. Nezáživné, nudné a bez patřičné pointy. Chtěl jsem dát odpad, ale pak přišlo ještě něco horšího.

Citát: Udrž hlavu! Udrž hlavu na míči!