Statečný cínový vojáček / Statočný cínový vojačik / Chrabrý cínový vojačik

Povídka od: Hans Christian Andersen
Z knihy: Pohádky (54 pohádek), Pohádky Hanse Christiana Andersena (41 pohádek), Flétnové hodiny, Pohádky a povídky I, Pohádky (14 jiných pohádek), Pohádky (27 pohádek), Pohádky (7 pohádek), Cínový vojáček, Cisárove nové šaty (20 rozprávok), Andersenovy Pohádky - světové vydání 3, Andersenovy pohádky (13 pohádek), Rozprávky a poviedky I, Andersenovy pohádky (9 pohádek)


O podivuhodném dobrodruřství cínového vojáčka a jeho lásce, papírové tanečnici.

Originální název:

Den standhaftige Tinsoldat


Rok vydání originálu: 1838

Komentáře (5)

Přidat komentář

MilanCFC
01.12.2020 5 z 5

Pro mě teprve dnes první seznámení se s tímto příběhem a už mě asi nepřekvapuje, jak některé pohádky končí. Smutného pocitu to ale jednoho stejně nezbaví. Celkově moc povedené.

Jass
20.11.2020 4 z 5

(SPOILER) Od začátku vlastně moc pěkná pohádka, o vojákovi s jen jednou nohou, který se zamiluje do papírové tanečnice, protože stojí na jedné noze jako on. Mohla to být nádherná pohádka, jenomže pak vojáček vypadne z okna a následuje velké dobrodružství. Výborně, počítejte se mnou, celá jeho cesta se mi moc líbila, ale ten konec...? Nestěžuji si ani tak na to, že to skončilo špatně, ale spíš jak zničeho nic se ten konec objevil. Proč se to stalo? Působilo to na mě trochu uměle, i když se mi vlastně to celkové vyznění líbilo.


2mig1
05.11.2020 5 z 5

Na rozdíl od Sněhové královny se tentokrát u jedné z nejznámějších pohádech Andersena zklamání nekonalo. O srdce v popelu byla slza v oku.

Hani77
27.01.2020 3 z 5

Tuto pohádku jsem si z dětství nepamatovala, proto mě hodně překvapil konec. Jediné hezké, co se mi při čtení pořád vybavovalo, byly krásné barevné obrázky (mj. se zvířátkem, které potkal), které jsem jako dítě ráda prohlížela v ruské knize "Ckazki", aniž bych tušila, že to není ruská pohádka :-D.

nicolettkaa
24.03.2018 4 z 5

POZOR, KOMENTÁŘ MŮŽE OBSAHOVAT SPOILER
Další pohádka se smutným koncem a o lásce doslova až za hrob. Sbírku pohádek jsem si vzala jako četbu na odlehčení a teď z ní budu mít akorát depresi :D

Může mi někdo vysvětlit proč chlapec hodil vojáčka do ohně? Tomu opravdu nerozumím...