Oni

Povídka od: Markéta Klobasová
Z knihy: Ve stínu Říše


Budoucí nacistický démonolog sturmbannführer Johann Siegfried se v roce 1925 účastní expedice do Himalájí. Chce ulovit yettiho, ale netuší, že v horách číhají oni.

Rok vydání originálu: 2017

Komentáře (9)

Přidat komentář

Eicherik
20.03.2022 4 z 5

Úvodní povídka antologie Ve stínu Říše. Budoucí nacistický démonolog sturmbannführer Johann Siegfried navštívil Tibet 13 let před Ahnenerbe. A kdo jsou ti tajemní oni? Na můj vkus trochu moc akční, ale špatné to nebylo.

Claudius
19.09.2021 2 z 5

Bohužel nuda. Nenápadité, bez vztahu k Říši, zapomenutelné.


kure91
29.12.2019 3 z 5

Přemýšlím, jak povídko zhodnotit. Zasazení do prostředí, mýtické bytosti, tohle vše by mi mělo zajistit kvalitní kombinaci dobré zábavy, ale nějak to nedopadlo. Ale ta atmosféra, ta byla vykreslena suprově, měl jsme při čtení podobný sugestivní pocit z prostředí jako z "Noci na Japetu" z "Apokaliptické antologie". Samotný záběr přinesl zajímavé odhalení, ale asi mě nedonutí přidat další hvězdičku.

Lenka.Vílka
19.06.2019 3 z 5

Vcelku zajímavá povídka. Dost děsivá, přesto jsem se ke konci už s textem prala. Protože se furt něco děje a postavy si neodpočinou, byla jsem unavená stejně jako oni, s nimi. Jako otvírák za mě nic moc.

Terva
21.03.2019 4 z 5

Jednou je to náhoda,
dvakrát smůla.
Ale třikrát...



Jedná se o podivné dobrodružství z Tibetu v roce 1939. Co tam tenkrát německá skupina vůbec hledala? Tato povídka nám trochu napoví. Celkem mrazivej příběh, kde sice naleznou badatelé, to co hledají, ale zjistí, že to nebude žádná sranda. „Oni“ jsou lehce nadprůměrným příběhem, který by možná zvládl i knižní podání.

Malá ochutnávka:
Johann se prodíral sněhem po kolena už dobrou půlhodinu. Vítr si našel skuliny pod kabát a vločky ho zasypávaly, až vypadal jako oživlý sněhulák, ovšem démon ho dál dychtivě táhl kupředu, jako by měl kolem pasu omotané lano z provazců jeho krvavých svalů......

Citát: A to si myslel, že po asijském koření už zvládne cokoli.

I když už o tom někdo píše:

https://www.databazeknih.cz/knihy/naciste-v-tibetu-zahada-expedice-ss-pod-vedenim-ernsta-schafera-402297

Ale i tak by podání Markéty Klobasové mělo víc mystický nádech, stejně jako tato povídka.
Pravda sice je, že finální boj je lehce nepřehledný a musel jsem nad ním trochu popřemýšlet.

Ještě citátek: Kurva....takhle si poslední slova před smrtí nepředstavoval.

Lilithes
16.11.2018 5 z 5

Parádní povídka o mém oblíbeném Johannu Siegfriedovi. Jako vždy nezklamala. Pokud má někdo problém rozklíčovat, komu to Hans čelí, doporučuji se mrknout na japonskou mytologii. ;)
Kdyby někoho zajímaly další povídky z autorčina světa, najdete je v Pevnosti: Povinnost k vlasti a Mou ctí je věrnost

slawa.cap
29.10.2018 4 z 5

Z povídky jsem pochopil, že je to prolog k řadě příběhů, ale nic víc jsem nenašel. Trochu zmatená povídka, s krásně vykreslenou zimní atmosférou. Tak nějak mi povídka připomínala film Neprůstřelný mnich, i když je o něčem úplně jiném.

cori
04.08.2018 3 z 5

Atmosféra himalájské zimy je vykreslena velmi dobře, ale nějak jsem nepochopila, kdo byli oni.

TonyStarkless
20.12.2017 5 z 5

Připravte se na nejhorší.
Na mrazivý vítr a hustou clonu ze sněhových vloček, pro kterou neuvidíte ani na špičku vlastního nosu. Na nekonečnou bouři a strašlivé historky, které se vám stejně jako ledový chlad, zažírají hluboko pod nehty, do namodralých prstů a svírají strachem podělané srdce. Děsivé stíny, kmitající se na plachtě stanu. Venku číhá zlo a má formu obrovského Yettiho.
Připravte se!
Nasyťte se nenávistí vůči tomuto stvoření, které na planetě Zemi nemá co pohledávat.
Vědecké poznání měnící se v hon na neznámo. Nenávist a strach o svůj život pohlcující poslední střípky hledání pravdy a její odhalení. Je potřeba to zabít… Je to TO, co vám chce ublížit. Nebo ne…?
Připravte se!
Bez domorodých šerpařů, kteří vám mizí před očima, jde všechno do kytek. Poznání už není tak důležité. Protože se vám pravda nelíbí. Nelíbí se vám fakt, že Bůh přece jen existuje a plácá podivné bytosti na ochranu svého fan klubu. Jenže jeho fanoušci někdy mají potřebu být něco víc, než jen pouhými loutkami.
Připravte se!
Protože Yetti ani vraždící mráz není vašim nepřítelem. To oni. ONI!
Připravte se!
Všichni tu UMŘEME!!!!!

Díky za skvělé sněžné dobrodružství.