Odvrácená strana

Povídka od: Julie Nováková
Z knihy: Capricorn 70


Linus a jeho kolegyně Miranda jsou jediní lidé na opuštěné pekelné planetě, kde kontrolují těžbu titanu, železa, chromu i niklu - strategicky důležitých surovin v probíhající válce.

Rok vydání originálu: 2015

Komentáře (4)

Přidat komentář

Terva
07.04.2023 4 z 5

Zasloužíme si
vyhlazení.
Ale není tu
kromě nás nikdo,
kdo by to udělal.

Takové duo dvou strážců jedné základny. Venku ve vesmíru zuří válka. Lidé expandovali do vesmíru a jak je jejich zvykem, začali bojovat proti sobě. Hlavní hrdina uvažuje nad tím, že by bylo dobré lidstvo prostě vyhladit (zajímavá myšlenka). Jenže to sám netuší, že za chvilku začne bojovat o svůj vlastní život. Jeho kolegyně možná něco tuší, ale vše se dá do pohybu, když na horizontu přistane mimozemský stroj. Krásně se to potom rozjelo. Výbuchy, zmar, smrt a porozumění. Konec mě trochu zklamal, ale jen trochu.

Malá ochutnávka:
Než jsme sem dorazili, dozvěděli jsme se, že žádná posádka nakonec nepoužívala oficiální katalogové jméno planety. Když jste slyšeli ty přezdívky, nemohli jste si nevšimnout určitého společného tématu: Peklo, Hádes, Gehenna, Pec, Inferno . . . Osobně se mi líbila Horkovzdušná trouba tahle posádka měla smysl pro humor. Abychom dodrželi nepsanou tradici neopakujících se jmen, dali jsme planetě své vlastní: Tartaros.

Gurus
31.03.2022 2 z 5

Byla to nuda...


Adhara
08.04.2020 3 z 5

Tak na 3,5 hviezdičky. Poviedka nás zavedie na príšernú rozžeravenú exoplanétu obiehajúcu extrémne blízko materskej hviezdy. Prostredie sa mi hneď zapáčilo – je podľa dnešných poznatkov reálne, keďže objavujeme čoraz viac a viac takýchto exoplanét. Kulisy sú vykreslené verne (len občas problém s terminológiou). Hrdina je nervózny muž žijúci na ťažobnej základni na odvrátenej strane planéty s viazanou rotáciou, lebo privrátená je teplom hviezdy rozžeravená až na magmu. Aj tam mu je však, v prenesenom zmysle, horúco. A ešte len začne byť, keď sa vydá na prieskum neznámeho objektu... Od istého okamihu však dej začal byť trochu predvídateľný a zakončenie opäť sklamalo. Zároveň mi dosť pripomenulo zakončenie prvej poviedky v zbierke.

cori
27.05.2015 3 z 5

Celkem nuda, úvahy o smyslu existence lidstva a válek.