Nic složitého

Povídka od: Reggie Oliver
Z knihy: Kniha hrůzy


Popis není zatím k dispozici.

Originální název:

A Childs Problem


Rok vydání originálu: 2011

Komentáře (3)

Přidat komentář

Metla
06.05.2019 4 z 5

Příjemně starosvětská atmosféra, odlehlé rodové sídlo s tajnůstkářským nerudným majitelem, prostě klasika. Hlavním hrdinou je dočasný host tohoto panství, sedmiletý chlapec, reagující na vše tak dospěle a inteligentně, až to postrádá logiku (kéž bych měla tak rozumné a vychované dítě). Místo napětí se v temnějších scénách dostavuje údiv nad hochovou chladnou racionalitou. Logiku jsem také marně hledala v chování pána domu a jeho majordoma, domácí učitel byl zřejmě napsán jen pro účely teologických debat a kuchařka je jaksi do počtu. Děj mě tady neuspokojil, ovšem dobové reálie a atmosféra zaslouží pochvalu.
Reggieho Olivera k sepsání povídky ovlivnilo dílo šíleného malíře Richarda Dadda, což mě po dočtení vyslalo na oblíbenou pátrací výpravu na vlnách Googlu. A tady máme obraz i jeho rozbor:
http://streathambrixtonchess.blogspot.cz/2011/08/dadd-is-in-detail.html
Napadají mě při tom pohledu jiné asociace, spící postava mi připomíná ženu a chlapec jako by chtěl chůvě v záchvatu chlípnosti nahlédnout pod sukni… nic moc námět na horor:-). Po vizuálním prostudování autorovy inspirace a jako bonus za seznámení se zajímavým malířem přihodím pár procent oproti původnímu záměru. 75%

Liberi
17.01.2017 5 z 5

Nejlepší povídka z celé antologie. Konečně příběh, v němž nechybí atmosféra, napětí, a ani to klasické strašení.


Disease
14.03.2016 5 z 5

Tradičněji to snad už ani nejde :-)