Liška Ryška

Pohádka od: Václav Beneš Třebízský
Z knihy: Pohádky a pověsti


Kralevic se vydává do světa hledat zázračného ptáka, jehož zpěv dokáže vyléčit princova na smrt nemocného otce. Cestou vyplatí dlužníkovo tělo, které má být ponecháno na pospas mrchožroutům. Nato potká mluvící lištičku, jež ho dovede k zámku, v němž chovají divotvorného ptáka, a poradí kralevici, jak ho získat. Ten však neposlechne její rady, aby vzal zvíře bez klece, a je zadržen.
Místní vladař slíbí, že ho propustí, pokud mu kralevic přivede krásnou dceru jiného krále. Liška ho tedy dopraví ke druhému zámku a scénář se opakuje: princ neposlechne její rady, proto musí vladaři opatřit kouzleného rychlonohého oře. Tentokrát hrdina uspěje. Místo aby však odevzdal koně a nevěstu těm, kterým je slíbil, uhání s dívkou, koněm i ptákem domů.
Liška ho naposledy varuje, že nesmí kupovat lidské maso. Kralevic nedbá a vykoupí své dva bratry, jimž hrozí oběšení, neboť nemají čím splatit svoje pitky. Bratři ho shodí do studny a ptáka, princeznu a koně ukradnou.
[SPOILER] Liška kralevice zachrání, ten se vrátí domů a všechny tři bytosti, jež na cestách získal, se opět zaradují, že ho vidí. Když chce hrdina odměnit svoji pomocnici, zvíře ho žádá, aby mu místo toho usekl hlavu. Když tak se zdráháním učiní, vylétne z liščího krku holubice a sdělí mu, že je duší onoho mrtvého, jehož tělo vykoupil na počátku příběhu. Nyní může konečně odpočívat v pokoji.

Komentáře (1)

Přidat komentář

JulianaH.
05.11.2021 4 z 5

Od dětství znám tuhle pohádku v Erbenově verzi („Liška Ryška a pták Ohnivák“), která se mi zdá krásnější, propracovanější a vybroušenější, byť také brutálnější (bratři nejmladšího kralevice nechtějí utopit, ale rozřežou ho na kousky). Verze Václava Beneše Třebízského je ale možná zase blíž lidovému podání?

Tak jako tak je tohle moje oblíbená pohádka, plná mrazivé, ale jaksi estetické krutosti (useknutí hlavy princově rádkyni) a s dojemným, lidově zbožným závěrem. [Pozor, SPOILER] Představa duše-holubice vylétající z rány po odťaté hlavě lišky je svým kuriózním způsobem nádherná, nemůžu si pomoct. Výtvor primitivní a intenzívní lidové imaginace.