Les

Povídka od: Laird Barron
Z knihy: Okultace a jiné povídky


Občas není dobré vidět své staré známé. Občas se hodně věcí změní. Občas to změní i vás.

Originální název:

The Forest


Rok vydání originálu: 2007

Komentáře (2)

Přidat komentář

yerry
15.10.2021 4 z 5

Toto je pre Barrona typické. Žiadne detaily, nič konkrétne, len náznaky a ostatné si musíš domyslieť. A práve v tom je sila tohoto textu. Keď si uvedomíš dôsledky, doľahne na teba tieseň v plnej svojej sile. Že ľudia nie sú v tomto vesmíre prvou civilizáciou, je fakt. Otázne zostáva, čo bolo pred nimi, ako to vyzeralo, či to môže interagovať teraz alebo aj v budúcnosti a ako to vlastne vyzerá – vyzeralo? Okno a les. Ten les je podružný…

Lenka.Vílka
31.08.2019 5 z 5

Fajn, fajn, hezky pořádku. Knihu hodnotilo už dost lidí, povídku samotnou taky. Bylo mi proto záhadou proč tady není anotace. No, po přečtení je mi to jasný. Čili se omlouvám za to, co jsem sesmolila, ale lépe jsem to nedovedla.

Povídka začne "typicky Lovecraftovsky", jak by řekli znalci. Jenže potom se to celé zvrhne a já koukala. Ne, tenhle konec jsem nečekala. Jako, možná to smysl nedávalo a je mi jasný, že to chce velkou fantazii nebo trochu Marušky, ale posledních pár stránek mě dostalo.

Příjemné překvapení. Dost nedávno jsem četla podobnou povídku (zakladem) od někoho jiného, takže jsem možná konce měla pomotané (King a Martin). Ale o to víc jsem byla zaujatá, protože jsem toto fakt nečekala. Jdu na další :)