Květiny malé Idy / Helenčiny květiny / Květiny Boženčiny / Květiny malé Růženky / Iduščiny květiny

Povídka od: Hans Christian Andersen
Z knihy: Pohádky Hanse Christiana Andersena (41 pohádek), Flétnové hodiny, Pohádky a povídky I, Pohádky (27 pohádek), Andersenovy pohádky - světové vydání 1, Pohádky (17 pohádek)


O květinách, které protančily celou noc.

Originální název:

Den lille Idas Blomster


Rok vydání originálu: 1835

Komentáře (5)

Přidat komentář

JulianaH.
04.04.2022 4 z 5

Dívenka se zeptá studenta, proč její květy zvadly. Mladík jí vysvětluje, že se unavily tančením na bále, a holčička je tedy uloží do panenčiny postýlky, aby si odpočinuly. Následující noc se jí poštěstí spatřit je v plesovém víru i s panenkou, jež jim musela uvolnit lože. Ráno Ida (v českých verzích Helenka, Boženka či Růženka) zvadlé květiny pohřbívá.

Jedna z pohádek, jejichž genese je naznačená přímo v textu. V páně Andersenových vyprávěnkách často vystupuje postava pohádkáře či básníka, která má rysy více či méně autobiografické: tenhle konkrétní vystřihuje poetické obrazce z papíru tak jako autor sám.
PS. Při pátráním po původním názvu pohádky jsem zjistila, že ho převzalo jedno květinářství: Květiny malé Idy. Připadá mi to nápadité a roztomilé.

MilanCFC
06.12.2020 3 z 5

Poslední pohádka v souboru, autor to měl pro mě jako na houpačce. Výborná pohádka střídala méně zajímavou. Mezi ty méně zajímavé bych já osobně řadil i tyto květiny.


Jass
28.11.2020 3 z 5

Hrozně se mi líbil obraz, který tahle pohádka vykresluje. Přišlo mi to jako z Alenky za zrcadlem, až na to, že místo zpívajících květin tu máme květiny tančící. Nicméně fakt je, že to bylo hodně popisné a pro můj unavený mozek tudíž zdlouhavé. Vlastně se mi to dost líbilo, ale zároveň jsem nebyla schopná to tak úplně ocenit.

Hani77
29.01.2020 2 z 5

Mně se tedy ani tato pohádka nelíbila. Nechápu, jak autor tak nesmrtelných pohádek mohl napsat i takovéto slabé "povídačky" o ničem.

nicolettkaa
28.03.2018 4 z 5

Pohádka končila příslibem něčeho nového - květiny opět vyrostou a vykvetou. Obzvlášť teď na jaře to působí pozitivně.