Jezírko

Povídka od: Daphne du Maurier
Z knihy: Líbej mě ještě, cizinče!


V této psychologicky laděné povídce odhalíte tajemné - a peovsky mystické - jezírko, a taky vnitřní emotivní svět mladé dívky Deborah, která tráví prázdniny se svým bratrem Rogerem mimo Londýn, na venkově u babičky a dědy.

Komentáře (1)

Přidat komentář

alef
01.03.2021 4 z 5

Bezcílná procházka lesem, kdy "pozdní slunce upíralo mezi stromy poslední paprsky světla, do nichž se jak do sítě chytil hmyz ... jenže, je to vůbec hmyz, nebo částice prachu, či dokonce roztříštěné úlomky samotného světla, které slunce odhodilo a rozsypalo" ... tohle je přesně místo, jako stvořené pro tajemství.
Pro Rogera je to prostor pro stopařské cvičení, a pro Deborah, už ne dítě, ještě ne ženu, je možností úniku, do světa improvizace a bezbřehé fantazie dívčího, světa, niterních pocitů a odhalených i neodhalených tajemství, která střeží tajemné jezírko ... "černá nehybnost v místě, kde je voda nejhlubší, to je určitě trychtýř, který vede do království ležícího pod ním. Tímto trychtýřem odcházejí obětované poklady."

Další z poeticky laděných, krásným jazykem plným emocí vyprávěných, pozvolna plynoucích (jako ospalý tajemný letní večer), a přesto napínavých příběhů.