Hrůzný Věštec

Povídka od: Robert Poch
Z knihy: Mrtví se přicházejí někdy rozloučit: Soubor povídek z období let 2002-2007


https://www.databazeknih.cz/povidky/hruzny-starec-2402
Malé město nahraďte Prahou, námořníka postavou cestovatele a vystudovaného lékaře. A ti zloději budou jen dva...

Komentáře (2)

Přidat komentář

PanPredseda
05.06.2020 odpad!

(SPOILER) "V Praze, i přesto že ji lze počítat mezi evropská velkoměsta, vyvolá pořádný rozruch ledajaká maličkost, a co teprve nález zohavených mrtvol mladých a silných mužů, které Vltava vyplavila na břeh nedaleko odsud. A někteří obyvatelé této ne moc známé čtvrti se nechali slyšet, že se hned vedle domu Věštce našlo opuštěné auto, nebo že zaslechli několik smrtelných výkřiků. Pověsti kolující po Praze, ale Věštce ani trochu nezajímaly. Od smrti svých rodičů byl ke všemu skeptický a rezervovaný. Ostatně takového cestovatele a tuláka jakým Věštec byl, potkalo během života jistě mnohem víc záhadnějších a tajemnějších příhod, než byla tahle. A navíc do jeho sbírky přibyly další dva krásné diamanty, o které Věštec musí bděle pečovat."
(závěr povídky Hrůzný věštec, R. Poch, poprvé vyšla 2007)
---
Na malém městě vyvolá nepřiměřený rozruch každá maličkost; jen tím si lze vysvětlit, proč kingsportští občané mluvili na jaře a ještě v létě pořád dokola o třech zohavených mrtvolách, které příliv vyplavil na pobřeží. A někteří lidé se dokonce zmiňovali i o dalších bezvýznamných věcech, jako například o tom, že se v Ship Street našlo opuštěné auto, nebo že zaslechli několik nelidských výkřiků.
Pověsti kolující po městě však hrůzného starce nezajímaly. Od přírody byl ke všemu značně rezervovaný, a když člověk zestárne a je nucen se potýkat se stařeckými neduhy, stává se z něho ještě větší morous a tajnůstkář než zamlada. Ostatně, takový vysloužilý kapitán námořní plavby zažil jistě za dlouhých let své služby mnohem tajemnější a záhadnější příhody, než byla tahle.
Navíc do jeho sbírky přibyly další tři láhve, o které stařec musel bděle pečovat.
(závěr povídky Hrůzný stařec, H. P. Lovecraft, česky poprvé vyšla 1970 v překladu Fr. Jungwirtha, originál poprvé vyšel v roce 1921)

1126
07.08.2014 5 z 5

Povídku jsme četli, a jestli je opsaná, ale no tak, rozhodně není, je hororová a skvěle napsaná, a ti, kdo atakují autora na internetu si vymýšlí.