Ex Luna, annihilatio

Povídka od: Jan Kotouč
Z knihy: Na hroby, Capricorn 70


Sedm žen se vydává na sebevražednou misi na Měsíc, aby zničily mimozemskou Sondu, jejíž záření působí na Zemi neplodnost a lidstvu hrozí do 150 let vyhynutí. Mimozemská rasa pak vylidněnou planetu kolonizuje.

Rok vydání originálu: 2014

Komentáře (4)

Přidat komentář

Terva
07.04.2023 3 z 5

Každý sex je vlastně znásilnění
a vagína slouží k tomu,
aby rodila děti,
a ne, aby do ní
chlapi něco strkali.

Chvilku jsem přemýšlel, co mi úvodní odstavec této povídky připomíná. Je to lehce podobné výzvě v knize Stopařův průvodce Galaxií. Něco podobného zazní i tady, jen se nejedná o zničení planety, jen o zničení lidstva a ponechání si planety pro sebe. Tak to prostě mimozemšťané prohlásí. Koncept příběhu se mi moc nelíbil. Je v tom plno žen, což mi nevadí, ale to, jak je to čtenáři dávkováno. Kdyby to napsala žena, chápu, ale muž . . . A nejsem si jistý, zda by se tohle ženám čitatelkám také zamlouvalo. Už například tvrzení, že když bude několik žen v jedné místnosti, nebudou se hádat, protože nudou mít stejný názor. Příběh má i ženský konec a vůbec to nebylo napínavé. Navíc je v tom divná časová mezera tuším několik kilometrů od lunárního vozidla k mimozemské sondě, která podle mého proběhla až moc hladce.

Citát: Každý sex je vlastně znásilnění a vagína slouží k tomu, aby rodila děti, a ne, aby do ní chlapi něco strkali.

Adhara
08.04.2020 2 z 5

Slabšie napísaná poviedka. Páčil sa mi prvotný nápad. Mimozemšťania nemajú radi boj, a tak pred plánovanou inváziou chcú vyhubiť ľudstvo skrátka tým, že mu akýmsi silovým poľom zabránia mať deti. Nepáčilo sa mi však už nič, čo nasledovalo. Skupina žien je vyslaná na Mesiac pokúsiť sa onen mimozemský vyžarovač zničiť, pretože jeho obranné mechanizmy pôsobia na ženský organizmus menej zhubne. Neviem, či to bola autorova snaha o rovnoprávnosť, ale vyznelo to úplne opačne. Všetky členky posádky bažili po deťoch a tak namiesto chladnokrvných, mužom rovných vojačiek, to vyzeralo ako útok estrogénovým bômb. Pritom by bolo stačilo, aby aspoň jedna jediná z nich nechcela dieťa (hoci to chcela dopriať iným), a už by bol tento dojem iný. Poviedka má ďalej viacero nelogickostí (vyžarovač je bojovnejší než Hviezda smrti a samotní mimozemšťania v boji nablízko dokonca aj bez zbraní nijako nezaostávajú, tak akíže sú to pacifisti?). Text zároveň pôsobí strojovo – vidno, že autor ovláda zákonitosti kompozície, ale nejde do hĺbky, nevyvoláva emócie (no, okrem naštvania sa za vyznenie) a jeho koniec bol ľahko predvídateľný.


cetriolo
19.10.2018 5 z 5

Tahle povídka mě nadchla. Zajímavý způsob jak kolonizovat cizí světy, napínavá záchrana lidstva :)

cori
28.05.2015 4 z 5

Napínavá akční povídka o misi, která měla zachránit lidstvo před vyhynutím. Feministkám se bude určitě líbit.