Dostaveníčko v Averoigne

Povídka od: Clark Ashton Smith
Z knihy: Mimo prostor a čas


Popis není zatím k dispozici.

Originální název:

A Rendezvous in Averoigne


Rok vydání originálu: 1931

Komentáře (2)

Přidat komentář

Nantlos
12.11.2023 3 z 5

Za mě se jedná o řadový upírský příběh, který ničím zvlášť nepřekvapí a má jednoduché zakončení, jaké by každý, kdo už nějaký ten upírský příběh četl, jistě očekával. Nicméně, beru-li to postupně, jak jdou povídky v knize (4. v pořadí), pak se jedná zatím o nejlepší příběh, kde už se i trochu dostavil ten duch tajemna a zvědavost, jak to celé skončí.

Set123
14.03.2021 4 z 5

Ač je to možná s podivem, já jsem vlastně v životě moc upírských příběhů nečetl. Tak samozřejmě Drákula od Stokera, Prokletí Salemu od Kinga a pár jeho dalších pokračování této tématiky, Pratchettovo Carpe Jugulum a to je vlastně všechno. Zajisté uznáte, že v takovémto množství se mi ony příběhy ještě nestačily zestereotypizovat a každý ten příběh je čímsi speciální. A ač vím, že obsah této povídky v zásadě odpovídá naprosto nejbanálnějšímu upírskému příběhu, já nic takového posud nečetl. Navíc se mi zdálo, že Smith k tomuto příběhu přistoupil s nejen krásným jazykem, ale i špetkou sarkasmu. „A takoví lidé, když ožijí, mají sklon se chovat způsobem, o němž se nemusím dále šířit.“ No řekněte, nesrší z toho notná míra sarkasmu?

No a tak se mi stalo, že se mi tato povídka opravdu líbila. Ano, je poněkud jednoduchá, až primitivní, ale je také velice příjemná.