Děvčátko se sirkami / Děvčátko se zápalkami / Dievčatko so zápaľkami

Povídka od: Hans Christian Andersen
Z knihy: Betlémská flétna a jiné vánoční příběhy, Pohádky a povídky I, Nejlepší pohádky od babičky, Vánoční kniha, Pohádky, H. C. Andersena Povídky a báchorky, Andersenovy Pohádky - světové vydání 2, Rozprávky a poviedky I


Děvčátko pocházelo z chudé rodiny a proto musela prodávat zápalky. Nikdo ale zápalky nechtěl a děvčátku byla hrozná zima. Proto postupným zapalováním zápalek viděla to, co si nejvíce přála. Příběh končí smrtí děvčátka.

Originální název:

Den lille Pige med Svovlstikkerne


Rok vydání originálu: 1845

Komentáře (4)

Přidat komentář

JulianaH.
04.04.2022 4 z 5

Pohádka, již H. Ch. Andersen původně napsal jako reklamní text pro výrobce zápalek.
Od jiného tvůrce působila jako sentimentální kýč. A působila by tak, i kdyby vznikla v době, kdy dětská žebrota a umrzající chudáci z Evropy vymizeli. Zato když uvážím, že sama autorova maminka musela prosívat o almužnu, vnímám příběh mnohem autentičtěji.

Jakub124
20.12.2018

Viděl jsem kdysi v nějakém Magionu nebo kde, loutkovou verzi této pohádky. Dodnes z toho mám trauma. Andersen nejsou pohádky, to jsou horory, ke kterým by děti vůbec neměli pouštět.


Alix
05.01.2013

To je přece pohádka H.Ch. Andersena!

katieeannee
04.01.2013 5 z 5

Tato povídka, ačkoliv je až děsivě smutná, byla v dětství mou oblíbenou. Měla jsem "Kouzelnou knihu pohádek" a tuhle jsem si četla nejraději a nejčastěji...