Cvrček na krbu / Cvček u krbu

Povídka od: Charles Dickens
Z knihy: Cvrček na krbu, Vánoční povídky, Vánoční příběhy


Popis není zatím k dispozici.

Originální název:

The Cricket on the Hearth


Rok vydání originálu: 1845

Komentáře (1)

Přidat komentář

Kozel
20.12.2020 4 z 5

Když jsem "onehdy" četl povídku Cvrček na krbu, nijak zvlášť mě "Pohádka o domově", jak zní její podtitul, neoslovila. Patrně nedozrál správný čas, a tak byla tahle vánoční knížka na dobu nejasnou odložena. Druhé, současné čtení, však přineslo mnohem výraznější jímavost a potěšení z nenápadného, ale docela kouzelného příběhu.

Nejdojemnější je pro mě patrně domácnost Kaleba s Bety. Celkem podezírám Charlieho, že se pro její postavu inspiroval Laurou Bridgman, s níž se setkal v Bostonu. Skrytým nenápadným zloduchem je Rumpál (Tackelton), který se svou nevrlostí snaží nenápadně (při zběžném čtení nepostřehnutelně), a téměř úspěšně, nabourat jinak perfektní, sic skromný, život manželů Věchových - neboli Peerybingle v originále. Naštěstí je John Peerybingle možná trochu jednodušší mysli, ale za to povahy velmi upřímné, srdečné a šlechetné.

Hřejivý a hezký příběh - o mnoho jemnější než Zvony (jejich tvrdosti se těžko vyrovnat), ne tak pohádkový jako Vánoční koleda, ale velmi lidský příběh o jednom z největších cílů života - domově.