Čajový lístek

Povídka od: Edgar Jepson , Robert Eustace
Z knihy: Jedenadvacet detektivů, Dámy zločinu, Velká kniha detektivek: Zdánlivě nemožné zločiny


Dva nadmíru prchliví pánové, vynálezce Kelstern a inženýr Willoughton, se nepohodnou kvůli zrušenému zasnoubení Kelsternovy dcery Ruth s Willoughtonem. Když je jeden z mužů nalezen v horké páře parní lázně s bodnou ranou v hrudi (v níž je vklíněn čajový lístek) a vražedná zbraň není k nalezení, rozhodne se Ruth podniknout pátrání na vlastní pěst.

Anotace v knize:
Pokusíme-li se vybrat dvacet nejlepších detektivních povídek, napsaných od samého vzniku tohoto žánru, bude mezi nimi určitě i „Čajový lístek“ Roberta Eustace a Edgara Jepsona, který se ostatně také stal součástí každého autoritativního výběru. Je to povídka nezvyklá námětem i realistická zpracováním a je dobře napsána. Ve své době (povídka vyšla poprvé v roce 1925) byl výjimečný i její příležitostný detektiv – věcná a energická dcera oběti a snoubenka obviněného –, jedna z prvních žen v této úloze, a přitom velmi originální a společensky odvážný charakter. Povídka je svým způsobem jedinečná i proto, že spolupráce autorů – o nichž víme velmi málo – byla zcela příležitostná, neboť napsali spolu jen tuto jedinou povídku; samostatně nevystupuje pak v literárních dějinách detektivky žádný z nich. Autoři se věkem lišili o celou generaci: starší, Robert Eustace, spolupracoval již čtvrt století předtím (1902) na sbírce kuriózních povídek „Čarodějnice ze Strandu“ s L. T. Meadem, který ještě plně patří do 19. století a svým sklonem k napínavým a záhadným námětům se pohybuje na hranicích fantastické a detektivní literatury. Eustace tu přispěl jako „vědecký poradce“, dodávající vlastnímu autorovi přírodovědecký a lékařský podklad. Můžeme se tudíž dohadovat, že podobnou funkci zastával i ve spolupráci s Edgarem Jepsonem na „Čajovém lístku“.

A nakonec (koncem dvacátých let) ho nacházíme ještě jednou jako spoluautora, tentokrát u Dorothy L. Sayersové („Dokumentace k případu“).

Originální název:

The Tea-Leaf


Rok vydání originálu: 1925

Komentáře (2)

Přidat komentář

MM_Master
27.11.2023 4 z 5

Svedkyňa na súde slečna Ruth Kelsternová

kapr
14.02.2020 4 z 5

Trošku jsem zapochyboval. Přesto kvalitní. Dobrý nápad, ale zkoušet to nebudu.