04 – Lupič z Měděného vršku

Povídka od: Don Rosa
Z knihy: Život a doba Skrblíka McKváka


S rozmachem rozdělování parcel a používání ostnatého drátu pro ohrazení svých pozemků pomalu končí éra honáků v Montaně. Skrblík McKvák , řečený Buck se tak vzdává svého povolání honáckého a rozhodne se vydat hledat štěstí jinde. Jeho cesta ho zavede až k povolání prospektora.

Originální název:

The Raider of the Copper Hill


Komentáře (1)

Přidat komentář

Terva
20.02.2019 5 z 5

Podle „Zákona o výchozu“
z roku 1849
kdokoli vlastní pozemek,
na kterém je rudná žíla nejblíže povrchu,
stává se majitelem celého ložiska!

Opět další a další historické skutečnosti vložil Dan rosa do svého příběhu. Například zde se Skrblík „Buck“ McKvák setkává s mužem jménem Marcus Daly. Marcus byl skutečný člověk žijící okolo roku 1884 a vlastnil existující měděný důl Anaconda v Montaně, poblíž lokace Butte. V těchto příbězích je spousta americké historie a tak se dá říci, že se u toho čtenář nejen pobaví, ale i něco naučí.

Malá ochutnávka:
Jak povídám, špatné načasování je moje druhé jméno. Koupil jsem si parník těsně předtím, než lodě nahradila železnice! Pak jsem se pustil do dobytka, ale ani v tom není budoucnost. A vy mi teď říkáte, že všechno zlato a stříbro na Divokém západě už bylo objeveno!

Další „vymazlený“ obrázek za všechnu nádheru najdete na straně 11 tohoto příběhu. Jedná se o „Boj o pozemek“. Obrázek plný detailů, srandy a taky smutku. Stále nechápu, jak se jeden z těch chlápků dostal vzhůru nohama a je vidět jen jeho hlava z montanského rudého nebe.....záhada.

Citát: Nemáte něco, co by se dalo levně prodat?