Život a doba Skrblíka McKváka

Život a doba Skrblíka McKváka https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373864/mid_zivot-a-doba-skrblika-mckvaka-c3s-373864.jpg 5 52 13

Neuvěřitelné příběhy Skrblíka McKváka z doby, než se stal nejbohatším kačerem na světě! Život a doba Skrblíka McKváka je souborem dvanácti příběhů, které mapují celoživotní příhody nejbohatšího kačera na světě, jak jej barvitě vykreslil podle svých představ známý interpret disneyovského světa Don Rosa. Vydejte se po Skrblíkových šlépějích ze skotského Glasgow a Vysočiny přes prérie i řeky tekdy divoké Ameriky, Klondike, jižní Afriku i Austrálii, poznejte jeho rodinu a těšte se ze všech neuvěřitelných dobrodružství, jež zažil!... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

The Life and Times of Scrooge McDuck , 1996


více info...

Přidat komentář

Rilian
26.09.2022 5 z 5

Úžasný návrat do dětství! Poslední dva příběhy by mohly krásně pasovat na nový seriál, který považuji za velice povedený, v němž Skrblík svá dobrodružství už prožil, ale kontakt s jeho divokými synovci jej znovu vrátí do hry. Nemám zkrátka slov, prostě si to přečtěte a zavzpomínejte si na dobu, kdy jsme byli dětmi!

Pert
22.07.2022 5 z 5

Super komiks. Objasnil mi, kde se poprvé Skrblík potkal s Hrabalounem i koho je Donald dítě. Jen mi vrtá hlavou, kdo jsou rodiče těch tří kluků, jestli Della?


Criosphinxx
15.06.2022 4 z 5

Jako děcko jsem četl komiksy s Donaldem a samozřejmě jsem moc rád sledoval seriál “Kačeří příběhy”. A když jsem se dozvěděl, že je Skrblík v mnoha věcech inspirací pro archeology a Indiana Jonese, byla tam ihned potřeba si něco přečíst. A doufám, že si ještě někdy něco přečtu! Příběh to byl opravdu dobrodružný. Plno akce, hlášek a vtipů… Kresba Dona Rosy je vážně skvělá a doporučuji ty obrázky zkoumat, pač občas objevíte i něco co Vás dostane! Je zde i dodán obsah před každou kapitolou, kde je plno informací o vzniku tohoto díla a dané kapitoly. Ovšem nemohu dát plný počet hvězd, protože ačkoliv jsou tam ty informace napsány, stejně mi přišlo, že některé věci prostě nelze pochopit, pokud jste nečetly komiksy od Karla Barkse. Každopádně věřím, že pro zaryté fanoušky je toto “zlaté husí vejce”! Co se týče českého vydání, tak mi přišlo, že je tam až moc pravopisných chyb! Chápu, že si toho asi děcka nevšimnou, ale tohle je Skrblík! Tohle čtou i dospělý. (A není jich málo!) Dále mi vadilo, že někdy jsou tam nápisy anglicky a někdy česky, ale to už je dejme tomu malinký detail. Knihu doporučuji…je to dobrodružství!;)

Ivan Kučera
01.05.2022 4 z 5

Toto nie je „len“ 100%-ný návrat do detstva. Toto je plnohodnotný (komiksový) dobrodružný román pre mládež (a dospelákov, ktorí nezabudli, aké je to, so zatajeným dychom listovať stranami nového komiksu). Román pozostáva z 12 kapitol a všetko spolu súvisí. Jeden z najlegendárnejších disneyovských komiksových tvorcov Don Rosa sa rozhodol pre epické vyrozprávanie Držgrošových peripetií od detstva po dôchodok, kedy už sa zdá, že hlavnému hrdinovi niet pomoci. Alebo skôr antagonistovi? Keď sa to tak vezme, strýko Držgroš je záporná postava, ktorá pre majetky neváha urobiť čokoľvek, vrátane vyhnania najbližších. Čím všetkým si musí káčerovi preskákať, aby sa z neho stal zahorknutý cynik, odsúdeniahodný mrzút a zatrpknutý frfloš, ktorý si pre jeden cent nechá vŕtať koleno? Bol na Divokom západe, splavoval Mississippi, pochádza zo Škótska, dobre ho poznajú ako v Afrike, tak v Austrálii a behom jedinej strany stihne navštíviť Karibik, Južnú Ameriku a Áziu. Ako jednotlivé kapitoly pribúdajú, sa mozaika skladá do kompaktného celku a na konci máme puzzle, aké poznáme z detských liet (Donald, megatrezor pardon kancelárska budova, Mladí svišti). Je to hravé, vynaliezavo napísané, plné vtipných hlášok a fantasticky nakreslené. Rosa vkladá výborné gagy do úzadia, kam povrchní čitatelia nepozerajú (vták zo zeme vyťahuje dážďovku a za jeho chrbtom číha druhá dážďovka s oklincovaným kyjakom). Inokedy nás ohúri prvkom, ktorý je vskutku rozkošný (keď sú postavy dole hlavou, aj text v bubline je dole hlavou). Na prvý raz nemáte šancu všetko pochytať, verte mi. Rosa je ako autor absolútne na svojom mieste, viď. vysvetlenie Držgrošovej superschopnosti plávať v minciach. Páčilo sa mi vyvrátenie (pseudo)axiómy o šťastnej minci; Držgroš si všetko tvrdo odmakal, nemal dôvod spoliehať sa na mystické blbosti. Vyzdvihnúť musím decentné a pritom krásne spracované úmrtia rodičov. Úplne šialené (v dobrom) sú bohaté bonusy. Nielenže kniha obsahuje Donove dvojstranové úvodné slovo, ale každej (!) kapitole predchádza textový bonus, v ktorom nás zasvätí do vzniku tej-ktorej kapitoly a poukáže na drobnosti, ktoré by mohli ujsť našej pozornosti. Tieto bonusy sú okrem samotných textov prepchaté nádhernými, farbami hýriacimi obálkami, storyboardami a dobovými fotkami (napr. archívna pohľadnica z 19. storočia s hradom, o ktorom sa fanúšikovia domnievajú, že stál ako predloha pre Rosu počas kreslenia škótskeho hradu klanu McDuckovcov). Obsah obsahuje aj originálne názvy a hlavička s úpätím sú taktiež pekne spracované. Nechýba pevná väzba z na dotyk zaujímavého materiálu.

BrooksWasHere
13.03.2022 5 z 5

Mimoriadne dobrý komiks, pre mňa jeden z najlepších, aké som kedy čítal :)

zipporah
08.08.2020 5 z 5

Tak toto je čosi, čo by si mal prečítať povinne každý, kto vyrastal v Káčerove, zbieral kartičky k mape Káčerova, neznášal Gustáva a fandil Donaldovi, má všetky diely Mladé svište, neobišiel nikdy Vtipy, triky, tipy, otravoval každého, aby si s ním zahral aspoň "Výťah", jednu z niekoľkých priložených hier a ostražito si chránil tie maličké figúrky k hrám v zápalkovej škatuľke:D a spomína si, ako Donald a jeho synovci jednu zimu museli byť len na cukrovej repe... na to, ako sa po údere z Donalda stal zrazu úžasný káčer, ktorý splnil všetky priania, t. j. Držgrošovi vypral peniaze, vyleštil každučkú mincu, Daisy zaplavil dom kvetinami, synovci zúfalí z toľkých dobrôt chceli späť svojho nerváka strýka, a vôbec všetci boli radi, keď sa vrátil ten starý, dobrý, večne nezamestnaný nervák Donald s fľaškou limonády :D Naprosto úžasný komiks, ktorý ma namotivoval prekutrať pivnice a zozbierať všetky komiksy. Dozviete sa, kto je Donaldova mamka:D, curriculum vitae prvej mince, po ktorej prahne Magika, a čo spravil malý Donald Držgrošovi pri prvom stretku:D pri tejto scéne som sa doslova zasmiala ani nie z toho momentu, ako z tých dlhých rokov prežitých s komiksami, neskutočná nostalgia... žiaľ, na Slovensku už od roku 2018 november nevychádza ani v českom preklade komiks. Takže v nostalgii nám zostáva iba oprášiť tie staré, ale my vieme, že aj to má svoje kač kač čaro!

"Váš život bude presne taký, aký si ho urobíte! Jediné hranice v dobrodružnom živote sú hranice vašej predstavivosti!" Strýko Držgroš

RaggamuffinSVK
28.01.2020 5 z 5

Úchvatný návrat do detských čias plný vtipných scénok a skvelých postáv. So zošitovkami Káčera Donalda a Mickey Mousa som začítal svoju púť komiksovým svetom a aj keď je to už cez 15 rokov, čo som sa do nejakého začítal, stále to funguje. Držgrošova cesta za peniazmi a čoraz väčším žgrlošstvom prináša originálne príbehy z rôznych kútov sveta, kde nie je núdza o dobrodružstvo. Kresba je presne taká, akú som si ju pamätal a obsahuje množstvo malých vtípkov, častokrát na pozadí jedného-dvoch okienok. Čo však nepoteší je slovenský preklad, ktorý by som povedal, že je dosť odfláknutý. Nadpisy zostali v originále, fonty nesedia, prípadne je text nesprávne zarovnaný. Je škoda, že takú perfektnú kolekciu ťahá dole biedna produkcia zo strany vydavateľa.

1972Sixo
03.09.2019 5 z 5

Veľmi príjemné retro, jak v príbehu, tak aj v kresbe. Tak tá drobnokresba by si zaslúžila aj väčší papier, niektoré obrázky boli neskutočné detailné a plné vtípkov a pritom epické. Moje oči dostali riadne zabrať. Stálo to za to!

Terva
22.02.2019 4 z 5

D.U.C.K.
Dedicated to Uncle Carl from Keno.
Strýčkovi Carlovi věnuje Keno.
Keno Don Rosa.

Komentáře a samostatná hodnocení ke každé povídce zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261


Klíčovým se nakonec ukázal argument, že knihu o Skrblíkovi nejlépe napíše někdo, kdo ho má opravdu rád. A tím je zajisté Don Rosa. Před každý příběh umístil vlastní komentáře, ve kterých se snaží kačeří fanoušky seznámit s různými zajímavostmi, které jsou spojeny s okolnostmi vzniku jednotlivých příběhů nebo zde najdete spousty odkazů na jiné příběhy. Je tu opravdu spousty informací nejen pro začátečníky, ale i pro dokonalé znalce, kteří mají chuť se ještě přiučit. Já znám Kačerov jen ze žvýkaček Donald a pak hlavně ze seriálu, který byl ovšem trochu upraven. Velkým přínosem je, že se Rosa snaží zachovat chronologii života Kačera Skrblíka McKváka tak, jak jej vytvořil jeho zakladatel Carl Barks a posléze v pokračování, Jack Chalker.

Malá ochutnávka:
Skrblík McKvák je nejbohatším kačerem na světě! Miluje své peníze, celých pět multiultramilionů, devět nepředstavitelionů. Sedm fantastilionů dolarů a šestnáct centů.

Všech dvanáct příběhů je krásně nakreslených, tou známou obdélníkovou formou, bez které si Kačerov už ani nedokážeme představit. Barvy jsou teplé ne však agresivní. Příběhy samotné jsou leckdy až neuvěřitelné, ale se Skrblíkem je možné všechno. Třeba i převrátit parník a odpadová služba vám ho zase vrátí komínem nahoru. Skoro všude, na každém obrázku najdete spousty detailů, vymazlených detailů, nutno podotknouti. Zabere vám to sice více času, ale ten průzkum za to stojí. Příklady některých zajímavých skrytých kreseb najdete sem tam v komentářích u samostatných povídek.

Citát. Až se zase setkáme, bude ze mě boháč.

Bohužel od devátého příběhu kvalita trochu klesá a tak jsem nedal pět hvězd, dokonce jsem uvažoval i o třech hvězdách. Ale nakonec jsem dal ****, protože je to ucelená zábava.

Citát: Když máš problémy, uklidní tě hudba!

Při čtení těchto dvanácti příběhů jsem mimo jiné poslouchal skupinu Arch Enemy a jejich nejnovější počin coverových songů Covered in Blood (2019), poté studiové album z roku 2017 s názvem Will to Pover a také skupinu Avatar a jejich CD z roku 2018 Avatar Country a jejich počin z názvem Feathers a Flesh (2016)

Citát: Vyhánět neoprávněné obyvatele z pozemků je jeden z mých koníčků.

Následuje seznam názvů povídek. Hodnocení povídek jsem zde smazal. Pokud chcete vědět, kolik jaké povídce jsem dal hvězd, zde je odkaz na povídky samotné:

https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/zivot-a-doba-skrblika-mckvaka-373864



POVÍDKY:
01 – Poslední z klanu McKváků – The Last of the Clan McDuck
02 – Vládce Mississippi – The Master of the Mississippi
03 – Honák z Pustiny – The Buckaroo of the Badlands
04 – Lupič z Měděného vršku – The Raider of the Copper Hill
05 – Nový pán hradu McKváků – The New Laird of Castle McDuck
06 – Postrach Transvaalu – The Terror of the Transvaal
07 – Kačer ze Země nezemě – Dreamtime Duck of the Never Never
08 – Král Klondiku – King of the Klondike
09 – Miliardář z Ponurého pahorku – The Billionaire of Dismal Downs
10 – Vetřelec v pevnosti Kačerov – The Invader of Fort Duckburd
11 - Nejbohatší kačer na světě – The Richest Duck in the World
12 – Samotář z panství McKváků – The Reclue of McDuck Manor

Kapis
09.10.2018 5 z 5

Na Kačery jsem se díval dlouho spatra, jako na jednoduchou dětskou zábavu pro děti do 10 let. Před nedávnem jsem zapnul s děckama Duck Tales a bylo to celé předabované a vůbec se mi to nelíbilo a pak jsem viděl ještě nové Kačery z roku 2017 tuším a to byl přímo hrůzoděs – jeden ze tří –ulíků tam ležel naprosto znuzený a shnilý u televize a bylo mu líno se i natáhnout pro mobil, Skrblík ho obskakoval a podával mu nějaké sodovky, které byly v nedostižné vzdálenosti půl metru, ale on z nich odpil pouze první hlt a pak to vyhazoval – no vypínal jsem to zcela zděšen a stáhl jsem 100 dílů Duck Tales i s filmem v “původním“ dabingu a na to se s děckama díváme a po venku sklízíme úsměvy a uznání, když začne ten dvouletý zpívat skoro jako Čok se Střihavkou “Káááčejjj úůůůů“ :)

Nicméně jsem ke kačerům stále cítil jistý despekt, z kterého jsem byl vytržen letos andrem, když mě chtěl sbalit po Crweconu u něho doma na svou úctyhodnou až úchylhodnou kačeří sbírku v několika jazycích. Dostal jsem erudovaný až zamilovaný výklad o Carlu Barksovi i Danu Rosovi, který se od Duck Tales distancuje, obdivoval jsem podepsané obrázky na hajzlu, prolistoval jsem pár knih a nakonec usnul na zemi v dětském pokojíčku, aniž jsme dopili všechna piva a bez ztráty věnečku:) Netrvalo dlouho a Skrblíka jsem si musel pořídit a přečíst.

A musím říct, že je to VÝTEČNÉ! Takových drobných detailů, ta preciznost a láska, s kterou je to nakresleno a když jsem si četl úvodní předmluvy ke každé kapitole, tak jsem si uvědomil, že jsem narazil na KULT a to doslova. Redakční práce tu byla zmíněna, je to škoda, ale já byl tak překvapený tou kvalitou samotného díla po všech stránkách, že mi to moc nevadilo a přimhouřil jsem očko. Studoval jsem každý panel a mohl jsem jen obdivně kývat hlavou, prostě parádička, skalní fanoušci jistě ocení všechnu tu práci, kterou si s tím Rosa musel dát, já smekám taky. Nejlepší kapitola byla rozhodně z Klondiku, pobavilo mě ztvárnění Rockefellerovské famylyje v kapitole 3, akorát teda u 11. kapitoly jsem trochu trpěl, protože zde dostala ta preciznost pořádně na prdel. Přičítám to tomu, že Rosa je typický Američan – všechny kapitoly, které se týkaly Ameriky, byly vycizelované do posledního detailu, včetně barvy trenek prezidenta Roosvelta, stejně tak anglosaské kolonie Austrálie i Jižní Afrika, ale v tom Kongu udělal hrozné boty. Tak např. žádný domorodý kmen nemohl vlastnit kaučukovou plantáž – to tam zavedli belgičtí okupanti a spáchali na domorodcích strašlivou genocidu. Stejně tak nemohl žádný náčelník v Kongu v roce 1910 vědět o existenci nějakého Kapského města. Že by z Konga jezdila železnice do Jižní Afriky a do Egypta a pak ještě do Jemenu je absolutní nonsens, ale jak se říká chujstym, přece jenom musel autor naroubovat desítky let do pár stran, na zážitku z perfektního komiksu to nenechalo následky. Jsem nadšený! Nevím, jestli půjdu do Zlatých klasik, ale aspoň už vím, co čekat.

Ještě bych rád zmínil jeden zajímavý aspekt, který s tím vším tak nějak souvisí – kdysi dávno byla vyhlášena akce “čti komiks na veřejnosti,“ u nás myslím pršelo, ale já čtu komiksy na veřejnosti celkem furt a po očku sleduju, jak mi lidi nechápavě hledí přes rameno nebo na obálku. U tohoto komiksu byly ty pohledy nechápavé o něco více a i mí kámoši, když jsem jim vykládal nadšeně o McKvákovi, se na mě dívali poněkud shovívavě. Chce to tvrdě čtením pracovat na změně!!

A poslední, z čeho se musím vypsat a co mi tak běželo hlavou u čtení a jak je to v Skrblíkovi pěkně ukázáno je, že kam se nacpala ta naše bílá/křesťanská/západní civilizace, tak tam hned rabovala a drancovala, zabírala, loupila, zotročovala a vraždila, bez ohledu na to, jestli tam někdo původně žil nebo ne. Třeba ty claimy – přišels, zarazils kolík a bylo to “tvoje.“ Indiáni nikdy koncept “vlastnění Matky země“ nepochopili a teď jsou posledními občany v zemi, která jim kdysi patřila. Ale nechci na tuto vážnou strunu tentokrát moc brnkat, tenhle komiks je čistokrevná zábava, za mě po dlouhé době jednoznačných 100%, práci Egmontu do hodnocení nezahrnuju – nějaké opravené vydání třeba ještě ve větším formátu bych kupoval okamžitě.

Hedwik
30.07.2018 5 z 5

Úžasný komiks, který předčil veškerá má očekávání. Kniha je velice pěkně napsána a ilustrována. Osvětluje čtenáři osobu Skrblíka, ukazuje nám a vysvětluje jak Skrblík přišel k cylindru, šatům, brýlím a samozřejmě jak byl vybudován majestátní trezor. U knihy jsem se nasmál. Kniha může být jak pro malé, tak pro velké i když velkým čtenářům budou nejspíše docházet některé souvislosti a bude si příběhy více užívat. Za mě veliká paráda :)

Kroana3
02.06.2018 4 z 5

Zasloužilo by si plný počet, nebýt zprzněného překladu.
Knížka nádherně shrnuje Skrblíkův příběh a líbilo se mi vysvětlení nesrovnalostí vůči Barksovým komiksům. Spoustu příběhů jsem ještě neznala, ale je fajn dozvědět se, co všechno Skrblík prožil před získáním svého pohádkového bohatství.

Atlantis
14.05.2018 5 z 5

Začnu nestandardně zápory, protože o tomhle se prostě musí vědět. Život a doba Skrblíka McKváka je naprosto ničena českým vydáním. Určitě víte, že už v minulosti měli čtenáři problémy s tím, jakým způsobem Egmont s kačery zachází a zde je podle mého naprostý vrchol. Některé nápisy jsou česky, jiné anglicky a některé dokonce (předpokládám) dánsky. Skvělé. Slova obsahující přepisy, mezery na špatných místech. Úžasné. Ale to nejhorší - jména a názvy. Postavy se na jedné straně jmenují česky, aby o stranu dále (ano, jednu stranu - kolem strany 250) byly anglicky. A ne jen jednou. Tuto knihu prostě někdo narychlo přeložil, splácnul dohromady a čau. Žádná korekce, kontrola, nic.
Dokonce i sám Don Rosa musel na zacházení českého Egmontu reagovat a do budoucna zakázal, aby se jeho jméno vyskytovalo v českých mutací komiksů. (zdroj Komiksové bubliny) A to už je sakra problém.
Komiks samotný je úchvatný, detailní kresba (schválně sledujte pozadí při příjezdu do Mississippi), vtipný, svižný, akční příběh. Hromada pomrknutí na fanoušky a nebo vysvětlení některých nesrovnalostí. No a že by se mě někdy tak dotkla smrt v komiksu, si nepamatuji.
Život a doba Skrblíka McKváka je v originále vskutku mistrovské dílo. V češtině bohužel najdete několik zprzněností.