MikySkjaera MikySkjaera oblíbené citáty

☰ menu

Půvab severské mystiky je v její primární elementární síle. Nacházíme zde totiž systém, který za střed vesmíru nepovažuje mužského antropomorfního boha, ale strom, z jehož větví visí světy jako zralé ovoce.
Paul Rhys Mountfort

Většina přepychových věcí a mnohé z toho, co nám takzvaně zpříjemňuje život, je nejenom postradatelné, ale rozhodně brání zušlechtění lidstva. Pokud jde o přepych a pohodlí, ti nejmoudřejší žili ještě prostěji a skromněji než lidé chudí.
Henry David Thoreau

Špiníme svůj vzduch a vodu a žijeme ve hluku a špíně, které by žádné jiné zvíře nesneslo a zároveň nám politikové a reklama říkají, že jsme se nikdy neměli tak dobře. Závislost moderních vlád na podobných nepravdách vede k hanebnému znečišt'ování mysli: televize, rozhlas, film a valná část školské výchovy.
Gary Snyder

Jediní šťastní tvorové jsou ti, kteří se mohou volně radovat z nekonečného obzoru.
Henry David Thoreau

Člověk se v městské civilizaci stal pouhým výrobcem a spotřebitelem a ztratil vlastní cestu. Otroctví nespočívá pouze ve formě zotročení černochů, ale v zotročení celé společnosti. Nejhorší je, že se lidé zotročují sami.
Henry David Thoreau

Viděl jsem nejlepší hlavy své generace zničené šílenstvím hystericky obnažené a o hladu, vlekoucí se za svítání černošskými ulicemi a vztekle shánějící dávku drogy, hipstery s andělskými hlavami, celé žhavé po prastarém nebeském kontaktu s hvězdným dynamem ve strojovně noci
Allen Ginsberg

Ti z vás, kteří přisuzují city pouze člověku a u zvířat uznávají pouze instinkty (považované za cosi podřadnějšího), nepronikli dosud k pramenům pravdivého poznání, zatím jen zběžně nahlédli do hladiny stojatých vod rybníka, oné propasti nevědomosti, které se říká slovníky a encyklopedie.
Ernest Thompson Seton