adajka adajka oblíbené citáty

☰ menu

Materiální statky, které vlastníme my, do jisté míry vlastní a spoutávají nás.
Tomáš Sedláček

Poučení je následující: chceš-li být svobodný, stačí jen vzdát se toho, na čem lpíš. (Já, Poutník)
Terry Hayes

... i v manželství platí, že pokud partnerovi vycházíte příliš daleko vstříc ve snaze zavděčit se mu, v konečném důsledku se vždy smějete, hádáte a milujete výhradně na jeho teritoriu. Někdy je třeba stát na svém a nechat ho, aby přišel on za vámi - čistě v zájmu udržení rovnováhy. (Já, Poutník)
Terry Hayes

... to nejcennější, co může jeden člověk druhému dát, jsou dobré vzpomínky. (z knížky Spratek)
Victoria Lynn Hayden

Možná jsme si myslili, že čím více toho budeme mít, tím méně toho budeme potřebovat. Čím více věcí přechází z množiny potřebuji mít do množiny mám, tím více by se množina potřebuji mít měla zmenšovat. Mysleli jsme si, že spotřeba povede k saturaci, k nasycení našich potřeb. Opak se ukázal být pravdou. Čím více toho máme, tím více toho potřebujeme. Stačí jen porovnat, co všechno jsme nepotřebovali před dvaceti lety (počítač, mobilní telefony) a co vše objektivně potřebujeme dnes (ultra-lehký laptop, každé dva roky nový mobilní telefon, neustálé a rychlé připojení k mobilnímu internetu).
Tomáš Sedláček

Zatímco podstatná část světa hladoví, problémem naší civilizace je, jak se najíst a přitom nenajíst. Vymýšlíme odtučněnou smetanu, máslo bez másla. Odstraňujeme ze svých pokrmů tu nejvýživnější část. A to jenom kvůli tomu, abychom mohli zběsile a donekonečna jíst. Proč neumíme být ve svém přebytku přiměření? Čím více toho máme, tím více toho chceme, jako by spotřeba byla drogou.
Tomáš Sedláček

Vaše paměť je obludné monstrum; vy zapomínáte - ona ne. Prostě jen ukládá věci; skladuje je pro vás, nebo je před vámi ukrývá. Vaše paměť vám vrací věci do vědomí o své vlastní vůli. Vy si představujete, že máte paměť, ale ona má vás! (z románu V jedné osobě)
John Irving

Když se vám bude zdát, že vaše trápení je k neunesení, vždycky je nablízku někdo, komu je ještě mnohem hůř než vám a kdo naléhavě potřebuje vaši pomoc.
Vlasta Redl

„Životní prohry a trápení, ale člověka posouvají do vyšších duchovních sfér. Když se mu všechno daří, považuje to za samozřejmost. Teprve, když se propadne na dno a vyhrabe se z něho vlastní silou, začne se kolem sebe rozhlížet a všímat si důležitých věcí, které by ho jinak vůbec nezajímaly.“
Vlasta Redl

Budeš-li rozdávat z bohatství svých vědomostí, čím více rozdáš, tím víc ti zůstane. (z knihy Doktorka z domu Trubačů)
Ilona Borská

Dítě spíš snese špínu, než aby mu chyběl loket, který by ho pochoval, a srdce, které by ho přivinulo. (z knihy Doktorka z domu Trubačů)
Ilona Borská

Co je nejdůležitější v životě?.... Žít. (z knihy Doktorka z domu Trubačů)
Ilona Borská

Kdyby příroda, nebo pán Bůh chtěli, abychom vše zvládali sami, udělali by nás samosprašné.
Tamara Cenková

Domov je tam, kde Tě vítají, když vstoupíš.
Kateřina Tučková

Já myslím, že "navždycky" není nic víc než tohle. Prostě dlouhá šňůra samých "teď". A taky myslím, že nám nezbývá nic jinýho než se snažit žít naplno vždycky jenom jedno "teď" a nelámat si zbytečně hlavu ani s tím minulým "teď", ani s příštím. (z knihy Zaříkávač koní)
Nicholas Evans

Dobrý člověk je ta jediná pohádková bytost, kterou může potkat každý.
Luboš Zelený

Nemůžete mít kontrolu nad tím, co se vám stane, ale můžete mít kontrolu nad tím, jak na to budete reagovat.
Nick Vujicic