mcleod mcleod komentáře u částí děl

☰ menu

Křivoklad

Sice chápu, že jde o část nedokončeného díla, ale přesto mi Křivoklad připadá až k uzoufání nepropracovaný a bez jakékoli zajímavosti ať už v příběhu nebo ve stylu, jakým je napsán. Tohle se prostě moc nepovedlo... jen závěr je vcelku ucházející.

05.07.2013 2 z 5


Večer na Bezdězu

Povídka sice krátká, ale plná zajímavých myšlenek a pocitů. Nejprve jsem čekal trochu něco jiného, tak mě tento text mírně zklamal. Při druhém čtení mě ale zaujala myšlenka přirovnání počátku lidského života k večeru s omezeným rozhledem, dospívání k noci plné zasněných pohledů na hvězdy, dospělosti k ránu, kdy se člověk již opravdu probouzí k životu, promýšlí své sny z předešlé noci a přemýšlí, co bude tento den dělat... Následující popis krajiny v temnotě a krátké příhody jsou pěkně napsané a mrazivé.

02.04.2013 5 z 5


Pouť krkonošská

Snová povídka, kterou Mácha výborně zprostředkovává děs a existenciální pocity poutníka po Krkonoších. Ten v povídce zažívá zásadní životní předěl, který je veden především v jeho přístupu k životu, když se jako mladý intenzivně žijící romantik setkává s mrtvými mnichy, reprezentujícími zcela jiný život a zcela jiné názory.

07.11.2012 5 z 5