Kozel Kozel komentáře u částí děl

☰ menu

Černý Petr / Čierny Peter

Průměrná povídka? Snad. Je otázkou, s čím ji čtenář srovnává, aby ji zařadil do průměru. A patrně záleží i na tom, co od ní vlastně očekává. Jistě, Sherlock si tu příliš nezapátrá a případ mu jde svými stopami téměř sám na ruku. Objeví se tu ovšem nový policista, jemuž může dělat mistra v řemesle. Drsné prostředí námořníků je povždy zajímavé, byť je škoda, že se Doyle nerozepsal o Holmesově působení v jejich středu. Samotná smrt nesympatické oběti je dosti krutá, pro obrazotvornost velmi působivá a na poměry počátku 20. století nemálo brutální svým popisem i způsobem. Návrat Sherlocka Holmese nese se tedy v krvavých stopách, ačkoliv Černý Petr není povídkou z kánonu nejpamětihodnější. Pro momentální potěšení je to čtení přece jen příjemné, navíc podpořené hojností dialogů. Takže závěrem - průměrná povídka, která dobře zapadá do celku souboru Návratu Sherlocka Holmese, byť sama o sobě neobstojí a do paměti se hlouběji nezapíše.

21.02.2024 3 z 5


Škola v Priory / Škola v Opatství / Kláštorná škola

Sherlock Holmes v akci. Doslova, protože vyšetřování probíhá na Holmesovi poměry především v terénu. Pod tíhou ubíhajícího času. Na koloritu, který je na výsost typický pro anglické prostředí. Močály, zmizelý dědic, tíha minulosti, odtažitý šlechtic, močál, internátní škola. Sherlockovi zdál se případ nanejvýš zajímavý. A nedivím se mu, protože musím kvitovat, že i já si příběh v jeho společnosti skutečně užil. Včetně malých detailů, které vyzní především o těch 120 let později. Jako jsou (opět) bicykly, rozdíl různých pneumatik, koňské podkovy a prostředí, které dovede být vcelku úzkostné. Dobrodružný, akční a zábavný příběh. Se zápletkou z anglického prostředí "známou" a právem oblíbenou.

20.02.2024 4 z 5


Osamělá cyklistka / Osamelá cyklistka

Roztomilá a příjemná povídka, ačkoli zážitek pro slečnu Smithovou příjemný dozajista nebyl. Nicméně, ne každý případ musí být brutální, jak podotýká Watson na počátku povídky. A tento, zanesený do venkova a točící se okolo krásné svobodné dívky v obležení pochybných nápadníků, je příběh rozhodně odlehčený, ale přesto svižný, dobrodružný a docela napínavý. Ať už samotná zápletka je jaká chce, kouzlem Osamělé cyklistky jsou interakce postav, tón vyprávění a ano, taky ten samotný obraz pohledné mladé dívky jedoucí na kole kvetoucí jarní krajinou anglickou. Takovému pohledu, přiznám se, těžko lze odolat.

20.02.2024 4 z 5


Tančící figurky / Tancujúce figúrky

Výborná zápletka, drama, klientovo vyprávění v pokoji na Baker Street a bravurně zvládnutá šifra. Jedna z těch jednoznačně lepších, Holmes v plné parádě. Slovo originalita je trochu nebezpečné, Holmes je učebnice detektivek a Doyle v Tančících mužících ukazuje proč tomu tak je. Inspirován literaturou století devatenáctého inicioval vznik definice detektivky století dvacátého, i toho současného. Povídka, kterou jsem si jednoznačně užil od první do poslední stránky.

20.02.2024 4 z 5


Stavitel z Norwoodu / Staviteľ z Norwoodu

Skvělá povídka. Lehce překombinovaná, možná trochu upnutá a mírně nedotažená. Ale přesto zábavná a její výstavba se mi líbila. Včetně několika malých vtípků a opravdu lehce přehlédnutelných detailů, jak to Sherlock řešil. Ono je to ale těžké z pohledu současného čtenáře. Ty detektivní zápletky se v jádru často opakují a toto jsme viděli/četli již mnohokrát. Kouzlo Doylovy povídky leží v tom, že patří mezi první zmínky podobného typu. I když ne tak docela, viktoriánská literatura jich nabídla celkem v hojném počtu. Přesto Doylův Stavitel z Norwoodu dle mého nepochybně slouží jako vzorová povídka pro podobné mladší příběhy. Mně osobně snaha o útěk z vlastního života docela těšila (a lákala...), ač to vzal Holmes poněkud šmahem a Watsona nechal za sebou. A to špičkování s Lestradem se povedlo.

19.02.2024 4 z 5


Prázdný dům / Prázdny dom

Doyle není jediným autorem, který se chtěl "zbavit" své ústřední postavy a později byl nucen ustoupit tlaku fanoušků. Povídka o prázdném domě je hezkým oslím můstkem jak oživit mrtvého Holmese, aby "zasvětil život svůj zkoumání oněch drobných, zajímavých problémů, jichž složitý život londýnský tak hojně poskytuje." A tak je nutno k povídce přistupovat, jako k onomu oslímu můstku, který se Doylovy za mě vydařil. Tedy nemohl jsem se zbavit úsměvu a potěšení od začátku do konce, ač je to povídka obsahově trochu vágní a blesková a oproti jiným Holmesovským problémům nezajímavá. Jako úvod do dalších dobrodružství a lákadlo slouží skvěle a svůj účel tak splnila. Návnada vskutku Holmesovská.

19.02.2024 4 z 5


Kotlář

Charlie ke svým soudům o společnosti a trefným šlehům povětšinou potřeboval celý román. Tady mu k opravdu tvrdém, leč úsměvnému a spravedlivému rozhořčení nad pokrytectvím a zbytečnosti, navrch dobrovolnou, stačilo sotva pár stránek. O to tvrdší ve svém soudu je a o to více odhaluje i sám sebe. Když pro nic jiného, tak pro mravoučné potěšení tato kratičká povídka splňuje svůj účel. Přísný soudce, ten Charles. Spravedlivý a lidský přesto.

18.12.2023 5 z 5


Slečna Kimmeensová

Dickens umí naprosto skvěle oživit věci neživé. Patří to mezi podstatné prvky jeho génia. Ukazuje se to tak i v této krátké povídce, kde ožívá škola slečny Pupfordové před očima a bujnou fantazií malé slečny Kimmeensové. Tedy hned poté, kdy se Dickens vyčerpá až úsměvným povídáním o slečně Pupfordové, škole slečny Pupfordové a celém okolí slečny Pupfordové a bytí slečny Pupfordové=o)

Jádrem je však malá slečna Kimmeensová a její samota. Tíživá samota. Rovnající se hororu. Samota je totiž věc velmi tíživá. A Dickensem skvěle zpracovaná stejně jako důsledky. Znát jsou na malé Kitty Kimmeensové. Nebo na její dospělejší verzi v podobě slečny Havishamové z Nadějných vyhlídek.

Krátká povídka se silným obsahem a ještě silnějším sdělením. Dickens.

18.12.2023 4 z 5


Tobolka

Dobrodružná westernovka, která by - možná překvapivě - mohla stát vedle mayovek. Hrdinný úředníček je pověřen úkolem přejet divočinu Spojených států. A toto dobrodružství Harwood sepsal docela znamenitě a detailně. Natolik, že samotné jádro úvodu ustoupilo na pozadí příběhu, kdežto "okolí" stalo se jádrem. Záleží pouze na tom, zda-li a jak moc je čtenáři blízké putování divokými americkými pláněmi, kde číhá nebezpečí za každým porostem.

17.12.2023 2 z 5


Děti zaměněné na moři

Tenhle příběh je typická "collinsovka" zápletkou, způsobem, zábavou, hraním si se zápletkou. Stejně jako pohledem na události očima několika zúčastněných. To mě na něm baví. Děti zaměněné na moři jsou krátkou povídkou, aby Collins mohl příběh řádně rozvinout a čtenáře uchvátit, což je nutno podotknout a ve srovnání s jeho romány je to znát. Přesto jako oddychovka je to příjemné počtení vlastně po všech stránkách - příběhem, vyvrcholením, záhadou i jednotlivými postavami.

17.12.2023 3 z 5


Strašný společník / Společník

jeden z mých oblíbených příběhů v rámci vánočních povídek. Respektive viktoriánských příběhů. Je dramatický, napínavý, téměř brutální. Thierry bojuje s vlastními nesnázemi a následně s nejhorším nepřítelem na život a na smrt. Zasazení do římské katedrály a zapalování jejích světel tomu dává ještě další rozměr. Protože dnes to probíhá zajisté jinak=o) Byť nebezpečí je v tom stále, s Gasparem nebo bez.

Ačkoliv povídku napsala Amelia Edwards, z nějakého důvodu si při čtení vždy vzpomenu na Dickensova Rigauda z Malé Dorritky.

17.12.2023 4 z 5


Večerní stíny

Tato povídka patří mezi mé nejoblíbenější. Přestože ji Dickens nenapsal, často je s jeho jménem spojována a zařazovaná do sbírek Dickensových vánočních povídek. Ne, že bych byl fanouškem voyeurství, nicméně nebudu lhát, pohled do cizích oken, zvlášť v předvánoční nebo jen večerní čas, dává inspiraci fantazii. A za každým oknem se děje mnoho příběhů. A jeden takový, opravdu pěkný, viktoriánsky melancholický a vánočně sentimentální sepsal i Charles Collins. Za posledních několik let jsem ten příběh četl několikrát, vždycky mě zahřeje u srdce a na tváři vykouzlí jemný, lehce zasněný účastný úsměv.

17.12.2023 5 z 5


Saze a mour

Dickensovy "úvody". Jeden z jeho rysů, pro nějž jsem si jej zamiloval. A úvodní povídka otevírající tuto vánočně nevánoční sbírku není jiná. Bezejmenný obchodní cestující se vydá za vyhlášeným poutníkem, aby mu vmetl do tváře, že jeho dobrovolná osamělost je hloupost a velká obtíž společnosti. Na Dickensovy poměry je tu onen cestující ve svých soudech celkem nebývale tvrdý až neurvalý. Nic to neubírá na velmi pěkně vykresleném v osamění zmírajícím panském domě a jeho pánu, který je možná spíš bláznem než poustevníkem. A nic to neubírá ani na zajímavém dialogu mezi cestujícím a panem Mopesem, než se před čtenářem otevřou stránky několika zajímavých příběhů.

17.12.2023 4 z 5


Duch v zimní zahradě / Duch v zahradním pokoji

Nejdelší povídka ze Strašidelného domu. A jednoznačně jedna ze dvou nejlepších mezi nimi. Dramatický, dojemný, dobře plynoucí a propracovaný příběh o rodinném neštěstí a marnotratném synovi, který se sice vrátí, ale rozhodně ne jako v evangeliu, jak by si Ester byla přála.

08.12.2023 4 z 5


Duch v rohovém pokoji

Povídka tak nějak navíc. Především proto, že nemá účel stát samostatně, ale je závěrečnou kapitolou Strašidelného domu, který se řadí mezi Dickensovy Vánoční knihy. A finále musí by mělo končit radostně a lehce sentimentálně, ať už se jedná o Vánoce nebo ne=o)

08.12.2023 2 z 5


Duch v pokoji mladého pána / Duch v pokoji pana B.

Dickens a jeho hravost slovy i příběhem. Počátek povídky může připomenout nádech Vánoční koledy. Protože opět je tu duch, který vezme vypravěče na cestu do minulosti. Tentokrát je to však duch dětství, melancholie, vzpomínek dobrých. A tak milý John trochu dramaticky, přesto srdečně vypráví "sen", který vypráví o vzpomínce na radostné dětství školních let a jedněch prázdnin.

Obrazotvornost Dickensova je bezbřehá. Poetická. Velmi snová. A taková je i tahle povídka. Na čtení, pochopení a užití si může být poněkud náročnější. Dovede tu náročnost oplatit odměnou v podobě úsměvu. Ono už to Dickensovo připodobnění holiče, který holí nejrůznější zákazníky a přece každý den uléhá vedle téže kostry, to je ohromná metafora života.

08.12.2023 4 z 5


Duch v jídelně

Tuto napínavou, nervy drásající povídku mám rád. Celkem často se objevuje v antalogiích s Dickensovými povídkami, ačkoli autorství patří Collinsovi. Někdy je těžké se v tom vyznat, takže se onomu omylu příliš nedivím.

Co je však zásadní, je samotná povídka vyprávěná kapitánem Beaverem. Hrůzu, kterou si prošel, nedovede si nikdo z nás představit, ačkoli z ní mrazí. A také vysvětluje, proč kapitán šel předchozí večer spát, aniž by si svítil a proč jej svíčky děsí.

Trauma dovede s člověkem divy. A ba co víc, mnohá nevyřčená traumata, o niž nevíme, mnohdy vysvětlují jednotlivosti povah lidí kolem nás. Takové ty jemné nuance v jejich konání nebo nekonání. Někdy to mohou být příběhy podobně děsivé jako když se hořící knot nebezpečně naklání k doutnáku.

08.12.2023 5 z 5


Duch v obrazárně / Duch v pokoji s obrazem

Krásná povídka. Hlubokomyslná. Mírně feministická, nicméně v kladném smyslu. Také silně prodchnuta duchem křesťanské víry, což může být v moderním světě poněkud na překážku v jejím ocenění. Adelaide Anne Procter je nicméně silně podceněná a přehlížená autorka, zvlášť při skutečnosti, jaké oblíbenosti se těšila za svého života. Aspoň, že povídka o sestře Anděle dává nakouknout do díla, které je dobromyslné, hezké, prodchnuté nikoli duchařinou, ale duchem. Moc hezké čtení s naprosto brilantní větou: "Ani jediná hvězda, kterou jsme kdy spatřili, nezmizí a my se vždy můžeme stát tím, čím jsme měli být." Velmi povznášející=o)

08.12.2023 3 z 5


Duch v dvoupokoji / Duch v dvojitém pokoji

Horečnatým duchem v dvoupokoji je trochu zvláštní sen sněný ve snu. Složitá zápletka, která se modernímu čtenáři trochu hůř sleduje, je svým sdělením naopak poměrně mravoučná a zajímavá. Nechci se pouštět do spekulací, kam přesně Sala mířil, to bych se rovnou mohl pouštět do interpretace Nolanova filmu počátek. Ano, to přirovnání říkám záměrně. Je možné tuto povídku, která však není čtenářsky zrovna nejzáživnější z pohledu současného čtenáře, různě chápat. Nemoci dovedou ovlivnit lidský život zásadně. A často je to past, z níž není úniku tak snadného jako když se člověk probudí v drkotajícím vlaku.

08.12.2023 1 z 5


Smrtelníci v domě

Dickens. Víc snad netřeba. Jeho úvody mě dlouhodobě uchvacují a nejinak je tomu v úvodu sbírky Strašidelný dům. Nebojácný a pragmaticky smýšlející John si přece jen pořídí tajemstvími opředený dům. A je pěkné s úsměvem sledovat koupi tohoto domu a cesty, které k tomu vedly. Ať už se jedná o podivného spiritistu, který má příliš mnoho údu přílišné délky, jak to u spolucestujících bývá. Nebo pozoruhodnou Dickensovu zmínku o přeludu mrtvého otce, čímž zcela nepochybně vyvolal "ducha" svého vlastního otce. Dickens úvody a kresbu scény umí na výbornou, a proto je čtenář velmi zvědav, jak si John, jeho sestra a skupina přátel poradí se setkáním s duchy ve starém opuštěném domě, odkud služebnictvo utíká.

07.12.2023 4 z 5