horrorman horrorman komentáře u částí děl

☰ menu

Výpověď Randolpha Cartera

Moje druhá povídka od Lovecrafta a zároveň pro mne jedna z nejděsivějších vůbec.

01.01.2015 5 z 5


Doupě bílého červa

Ačkoliv má tato novela skvělý námět je nejhorší z celé sbírky. Občas mi to připadalo jako popis filmového děje. Málo dialogů mezi postavami a některé pasáže, které by normálně zabraly celou jednu kapitolu byly popsány v pár větách, což se asi nejvíce odrazilo na pointě, která je neucelená a hodně věcí zůstalo nevysvětleno. Tohle vše bych však nevyčítal samotnému autorovi, protože kniha byla asi 10 let po autorově smrti zkrácena z původních 40 kapitol na 28. Když jsem se to dozvěděl, vyloženě mě to naštvalo, jak někdo může takhle znehodnotit literární dílo. Dále bych tomu vytknul také to, že postavy vždy s určitými návrhy souhlasili a nepouštěli se do žádných hádek, dále bych chtěl také poukázat na psychologické boje mezi Edgarem a Lilly, u kterých jsem nepochopil vůbec, o co jde a připadali mi dost nesmyslné. I přesto byla novela docela čtivá.

26.06.2014 2 z 5


Indiánská žena / Squaw / Stará Indiánka

Krátký, ale napínavý příběh o kočce, která chce pomstít své mrtvé kotě. Musím se přiznat, že jsem té kočce od začátku až dokonce fandil :-D.

26.06.2014 5 z 5


Soudcův dům

Tak tohle se Stokerovi dost povedlo. Asi nejlepší a nejstrašidelnější povídka ze sbírky. Atmosféra každou noc houstne a finále je bravurní.

26.06.2014 5 z 5


Draculův host

Je to vlastně první kapitola knihy Drákula, která byla kvůli velkému rozsahu knihy odstraněna. Vcelku dobré doplnění už tak skvělého příběhu.

26.06.2014 4 z 5