horrorman horrorman komentáře u knih

☰ menu

Šepot ve tmě a jiné hrůzostrašné příběhy Šepot ve tmě a jiné hrůzostrašné příběhy Howard Phillips Lovecraft

první povídková sbírka, kterou jsem od lovecrafta četl a jsem naprosto unešen. Lovecraft je snad jediný autor hrůzy, který se zaměřuje pouze na to vyděsit čtenáře. Intenzita strachu, kterou vyvolává strach z neznáma, předčila plno mých oblíbených autorů hrůzy. Vyrovnat se mu může snad jenom Stephen King se svým románem To.

02.01.2015 5 z 5


Obojživelníci a plazi České republiky Obojživelníci a plazi České republiky Ivan Zwach

Pokud se chcete o obojživelnících a plazech dozvědět něco více, tak tahle kniha bude určitě nejlepší volbou. Opravdu velký zdroj zajímavých informaci, který mi velmi pomohl s přípravou na maturitní práci.

01.01.2015 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Krásná pohádka, která osloví všechny věkové kategorie ovšem ti menší ji pravděpodobně nepochopí. Kromě toho, že je velmi čtivá obsahuje i velkou dávku myšlenek, které vás nutí k zamyšlení.

26.12.2014 5 z 5


Imagika II. Imagika II. Clive Barker

Barker píše skvělé horrory, ale ještě líp mu jde psaní fantasy knížek. Baker píše dost netradičním způsobem, jeho světy jsou tajemné, bizarní a magické. Imagika je právě taková a patří k tomu nejlepšímu, co Barker zatím zplodil. Děj je téměř nepředvídatelný a dělí se na více linií, které se neustále prolínají, spojují a rozdělují, a když už si myslíte, že víte všechno, přichází něco dalšího, co děj komplikuje. Příběh je dokonale propracovaný a čtenáře nechává po celou dobu četby v polívce nevědomosti. Dále je tu skutečnost, že imagika se jen těžko dá srovnávat s něčím, co už bylo někdy sepsáno. Vysoká dávka originality a komplikovanost děje mě velice překvapila, a krom toho autor se nebál ničeho a psal absolutně bez zábran, a to nemám na mysli jen sexuální scény, . Čtení je také velmi náročné a určitě se nedoporučuje začínajícím čtenářům Barkerovi tvorby, kteří by nemuseli Imagiku docenit a spíš by je odradila od další autorovy tvorby.

Imagika tedy určitě boří hranice svého žánrů a doufám, že se Barkrovi podaří napsat ještě něco podobně dokonalého.

26.12.2014 5 z 5


Doktor Spánek Doktor Spánek Stephen King

Určitě jsem neočekával, že Doktor spánek bude stejně proslulý, jako bylo, se svou neskutečně propracovanou psychologií postav, včetně perfektně vykreslené Jackovy přeměny a děsivě izolující atmosférou, osvícení. Rozvodně tomu tak není. Ačkoliv Doktor spánek přímo navazuje na osvícení, vypráví příběh úplně jiného charakteru, a proto se vyhnu srovnávání s prvním dílem. První třetina příběhu je dosti nostalgická k prvnímu dílu a snaží se rozpitvat Dannyho, jako samostatnou postavu. King zde popisuje Dannyho život, než se stal Doktorem Spánkem a spojil se telepaticky s Abrou. Další část už dostává větší spád, protože do hry přichází Pravý rod, který na sebe bere úlohu záporáků, kteří jak se ukážou, nejsou zase tak hrozivý, jak bývá v hororech zvykem. Abych řekl pravdu, tohle se ani moc za horror považovat nedá, i když si určitou dávku děsu zachovává. Pravý rod na mě zapůsobil, a to se mi neskonale líbilo, jako skupina bytostí, která má také svoje potřeby, které musí naplňovat, stejně jako lidé kolem nás. Záporné postavy zde tedy nebyli úplně tak záporní, jak je tradičně zvykem, zde to považuji za velké plus. Jejich motivace, která je vedla k páchání zla, byla zcela oprávněná. Hlavní postavy jsou velice symptické a hne si je zamilujete. Nechybí zde ani nečekané zvraty, které oživují děj, mají však delší odmlky, protože děj plyne docela pomalým tempem. Nejslabší stránkou je asi konec příběhu, který mi přišel, krom jednoho nečekaného zvratu, jednoduchý a odfláknutý, ne však úplně špatný.

Ačkoliv se tedy Doktor spánek dosti odlišuje od prvního dílu, může se chlubit originálním příběhem. První díl slouží zároveň jako důležitý podklad, takže doporučuju si prvně přečíst osvícení. (80%)

10.12.2014 4 z 5


Velká obrazová encyklopedie - Zvířata celého světa Velká obrazová encyklopedie - Zvířata celého světa Nataša Velenská

Perfektní kniha. Díky téhle knize se dnes hodně zajímám o přírodní vědy.

04.12.2014 5 z 5


Dracula Dracula Bram Stoker

Naprosto úžasná kniha, která neměla skoro žádné nudné části. První část příběhu se odehrává na Draculově hradě,což je asi nejtemnější a nejděsivější část. Další části, ale také nejsou k zahození. Příběh je dost temný a mysteriózní s úžasnou hororovou atmosférou, kterou nemusí každý ,vhledem k době, kdy byl příběh napsán, ocenit. Kniha pro mě byla hodně čtivá a neustále jsem byl v napětí jak do celé dopadne. Celé knize bych vytknul asi jen dvě věci a to, že se tam k sobě všichni chovají moc pěkně, až mi to připadá nereálné. Dále mě docela zarazil konec příběhu, čekal jsem, že bude víc rozvinutý a budou objasněny některé další věci, ale bohužel se tak nestalo. Kvůli konci jsem vlastně váhal jestli dám 4 nebo 5 hvězdiček, ale vzhledem k tomu, že velká část tohoto měla skvělou atmosféru, tak dávám 5 (90%)

06.05.2014 5 z 5


To To Stephen King

V první řadě musím říct, že jsem v životě tak skvělou a dokonale propracovanou knihu nečetl. Kniha je i na svých více než 1 000 stran dost čtivá. Dále musím podotknout, že jsem nic děsivějšího něčetl a asi nikdy nepřečtu. Konec byl epický a, co si budeme nalhávat, hodně divný a dodnes některé věci nechápu :-) Kniha mě hrozně bavila, přesto, že jsem viděl film, který byl v porovnání s knížkou ubohý. V nejenom, že je toho v knize mini. 10x více, ale také mi přišlo, že ve filmu chybý dost podstatné věci. Snad Jediné co mě na knize nudilo bylo úvodní seznamování s postavami, jinak bylo všechno hodně čtivě.

08.01.2014


Pavučina snů Pavučina snů Stephen King

Tahle kniha mi dlouho ležela v knihovně, a taky mi dlouho trvalo než jsem se k ním dostal, protože mě sci-fi o ufonech zrovna moc nebere. Musím ale říct že jsem očekával úplně něco jiného a King mě mile překvapil. Kniha je již od začátku velmi čtivá. prvních 200 stran jsou tajemné a hororové, další části jsou spíš thrillerového rázu. Kniha po prvních 200 stranách trochu ztratí tempo, ale rozhodně neubere na kvalitě knihy, spíš naopak, protože se dozvíte docela dost informací ohledně děje a připraví vás na další divokou jízdu, a že to byla jízda ;-)

08.01.2014 5 z 5


Čtyři a půl kamaráda a štěkající třída Čtyři a půl kamaráda a štěkající třída Joachim Friedrich

Když sem byl mladší, tak tahle série byla moje oblíbená. Vastně jsem v té době nic jiného nečetl, teprve jsem číst začínal, ke čtení mě přivedly až jiné knihy. Kniha se mi dobře četla. Jedna z nejlepších od J. Friedricha.

22.11.2013 4 z 5


Věčné zatracení Věčné zatracení Clive Barker

Tak jsem tentokrát vyzkoušel Barkera a musím říct, že to byla parádní jízda. Kniha mě překvapila hned ze začátku, byla totiž neskutečné čtivá a téměř vůbec jsem se u ní nenudil a to i když nebyla první třetina nějak moc doprovázena napětím. Od druhé třetiny to začíná být horrorové a děj začíná přidávat na intenzitě. K celku mohu říct, jen že jsem dlouho tak perfektní dílo nečetl a rozhodně se k němu v budoucnu vrátím.

19.11.2013