DaNDee DaNDee komentáře u částí děl

☰ menu

Holá smrt

Na začátku příliš přirovnání! Zbytečné!

Ještě mi pak v textu nesedí volba slov "Disponuji znalostmi medicíny"

Jinak čtivé, lepší příběh než půlka knihy. Na autora *1998 velmi dobré.

06.05.2024


Metamorfóza

Ale jo, nějakej zvrhlej smysl mi to dává. Akční je to na správných místech, trochu to zavání Kopřivou... Je to ve své podstatě taková typická česká detektivka, místy zjednodušená. Ať už "česká detektivka" znamená cokoliv.

12.03.2024 3 z 5


Hrst rozlitého času

Začnu takovými útržky - bezvýznamný komparz pobavil, ale vzápětí, že muž přemýšlí nad svou bundou jako nad skořicovou?! Tak to pr! Směšný!

"Rob je psycholog, ale říká si Prorok. Takže je to magor." Je úderná literární figura podobně jako začátek Holomráze. Škoda, že dál už to tak drsným nebo divným humorem nepokračuje. Takže to byla prachsprostá návnada a žádnej druhej Kopřiva, kterej když už nic tak je aspoň divnej.

O pár stránek dál jsem si myslel, že máme nakročeno na docela dobrou samozvanou českou detektivku, ale mýlil jsem se. Vše se propadne do nesmyslné amatérské psychadeliky jako závěr Soumraku od Glukhovskeho, a tudíž tahle povídka prostě nefunguje.

E for effort.

23.02.2024


Zkurvená magická Praha

Hm, na to jak to má drsnej název je to neintenzivní. Takovej výkřik. A stejně jako Příliš dlouhá swingers párty je to strašně krátký...

PS: Další věci co tam nehrajou = ta myšlenka hrdinky o tom, že "jenom chtěla vystudovat karlovku" se do rychlý sekvence nehodí a přečnívá a "kolega Umrlec" je dost divný oslovení na to, že revizor má být v Praze jen jeden. Jak by řekl Fatty – divnej vesmír.

20.02.2024


Vítejte v pekle

Je to protichůdné, vykreslit ďábly a Satana tak, že tě donutí prožít strašné zvrácenosti, ale pak tě vlastně bezelstně - a férově! - zachrání. A ještě si s nima na konci podat ruku?!?! Jsem čekal, že mu zlomí vaz! Ale všechno skončí jako slaďárna? A přitom není. Nemyslím si, že čtenář se tak po přečtení cítí. Musí cítit jak je to vlastně špatně.

Čekal jsem, že je hlavní hrdina na konci za ta zvěrstva všechny seřeže nebo že ač byl oklamán snadněji než v pohádkách, tak že ho kopytníci zradí, ale ono nic?! Nebo že do toho v poslední chvíli vpadne Nebe. Prostě nějakou krvavou šarvátku jako odvetu za všechny ty prožitky, ke které to celé build-upem spělo. Šarvátku a teleportaci svalnatce s obrovskou parádou do Nebe, za to jak se odčinil správným zachováním se. Nebo alespoň využití plného potenciálu hlavního hrdiny, který Peklo převeze svou imunitou kómatu, kterou zachrání nejen sebe, ale i někoho dalšího. Andreu.

Jinak má kniha jistě několik zajímavých myšlenek. Ano, je tam idea Ráje a jak ho my smrtelníci nevidíme, ale podané od Ďábla? Možná. Čtenář však podvědomě a instinktivně očekává lež, zradu, která nepřichází. Všechno je vlastně bezelstně? To se příčí českému pohledu na peklo!
Přesto dobrá povídka, která má avšak celistvostí k Asfaltu Kopřivy daleko (i když uznávám v něčem ho předčila).

A ještě jedna věc - ti zkažení čerti, kteří poučují sarkastickými narážkami lidi o hodnotách?! Oxymóron!

PS: Teď mě tak napadá - jak už jsem psal -že autor do všech děl, co jsem od něj zatím četl vkládá zajímavé myšlenky.

02.11.2023 3 z 5


Stín čaroděje

Míla Linc ve mně probouzí tu správnou fantasy představivost. Místy ne, ale v těch hlavních, klíčových věcech jo. Čtivé intro vtahující do děje, chlípné momenty, ale i dobré jídlo a samozřejmě přidá narážku na jeho oblíbený mor : D

01.11.2023 4 z 5


Lesy mají oči

KLETBA NOCI SVATOJÁNSKÉ

No, celkem to ve čtenáři probudí různorodé pudy a čte se to dobře. Po dočtení z toho ale cítím cosik tuctového. Čím to je? Když jediné, co mi stylisticky na flow textu nesedělo byla narážka na Dr. House, kterou bych v napínavé pasáži vynechal.

Asi tím, že druhá polovina je jaksi rozkouskovaná, poslepovaná. Něco podobného jsem zažil u Žambocha - Ve službách klanu, i když Mark E. Pocha ani nemusel skákat o roky, aby u mě oný pocit vyvolal.

Zároveň tomu pak uniká smysluplnost, jako bychom honili zakončení jako poslední díly GoT. Ještě chápu, že Boris ve shonu neprolistoval knihu ohledně rituálu pro zrušení kletby nebo nezavolal zaklínači, cikánce nebo knězi na pomoc s vysvěcením, a neuvěřil tak namísto medicíny kouzlům... Ale že když se vydá na to samé místo se mu vše zjeví? Jen tak? Když přeci má jít o kletbu objevující se pouze o filipojakubské noci? Pozdě bycha honit.

Můžeme jen spekulovat, jestli autor honil uzávěrku nebo musel zkracovat delší text. Je možné, že kdyby měl dnes autor volnou ruku, napsal by to jinak, obsáhleji. Či, že má ve své dílně připravené alternativní konce.

E. Pocho! Neboj se! Nelámu hůl. Ještě si od tebe přečtu plnou knížku!

PS: Originál je psaný ve slovenštině? Myslím, že jí v antalogii mohli nechat. Radši bych si to přečetl v originále.

19.08.2023 3 z 5


Ti, kdo běží kolem

zanzara: Díky. Já jsem to četl jinak, až mi tohle ušlo.

25.06.2023 5 z 5


Cizinec

Jedna z prvních sci-fi povídek, které jsem v životě četl. Alespoň z těch, na které si vzpomínám. Knihu Klon 99 mi myslím daroval strejda. Paradoxně jediná kniha, kterou mi kdy věnoval. Kdo ví, jestli mě právě tato povídka v pubertě k žánru sci-fi nepopostrčila?

27.11.2022 5 z 5