Lesy mají oči

Povídka od: Mark E. Pocha (pseudonym)
Z knihy: Ve stínu magie, Temná epocha


Boris o filipojakubské noci zavítá na místo, kterému se měl obloukem vyhnout. Parta zhulených puberťaček v lesích u Lučence umí nečekané kousky.

Komentáře (4)

Přidat komentář

DaNDee
19.08.2023 3 z 5

(SPOILER) KLETBA NOCI SVATOJÁNSKÉ

No, celkem to ve čtenáři probudí různorodé pudy a čte se to dobře. Po dočtení z toho ale cítím cosik tuctového. Čím to je? Když jediné, co mi stylisticky na flow textu nesedělo byla narážka na Dr. House, kterou bych v napínavé pasáži vynechal.

Asi tím, že druhá polovina je jaksi rozkouskovaná, poslepovaná. Něco podobného jsem zažil u Žambocha - Ve službách klanu, i když Mark E. Pocha ani nemusel skákat o roky, aby u mě oný pocit vyvolal.

Zároveň tomu pak uniká smysluplnost, jako bychom honili zakončení jako poslední díly GoT. Ještě chápu, že Boris ve shonu neprolistoval knihu ohledně rituálu pro zrušení kletby nebo nezavolal zaklínači, cikánce nebo knězi na pomoc s vysvěcením, a neuvěřil tak namísto medicíny kouzlům... Ale že když se vydá na to samé místo se mu vše zjeví? Jen tak? Když přeci má jít o kletbu objevující se pouze o filipojakubské noci? Pozdě bycha honit.

Můžeme jen spekulovat, jestli autor honil uzávěrku nebo musel zkracovat delší text. Je možné, že kdyby měl dnes autor volnou ruku, napsal by to jinak, obsáhleji. Či, že má ve své dílně připravené alternativní konce.

E. Pocho! Neboj se! Nelámu hůl. Ještě si od tebe přečtu plnou knížku!

PS: Originál je psaný ve slovenštině? Myslím, že jí v antalogii mohli nechat. Radši bych si to přečetl v originále.

cori
08.12.2021 3 z 5

Hororová povídka se odehrává v současnosti a líčí dost brutální výjevy. Zejména konec není pro slabší povahy.


kure91
13.04.2021 3 z 5

Já vám nevím, co se povídce rozhodně ubrat nedá je to, že je psaná čtivě a zajímavě. Ale samotný námět a rozuzlení mi přišly takové celkem očekávané. Víc moc nevím, co dodat.

Terva
22.07.2020 3 z 5

Budoucnost
zářila
jasnými
barvami.


Příběh má sice dobrý námět ale celkově je divně zpracovaný a vše, co vede k rozuzlení je „obyčejné“ jen vložené do normálního života. Povídka o které nevím co víc napsat. Je to průměr a určitě to mohlo být napsáno lépe.

Malá ochutnávka:
Ze zamyšlení ho vytrhl černý kozel. Masité tělo, huňatý kožich, odstávající uši. Rohy, dlouhé, vysoké, vztyčené, propichovaly noční oblohu. Objevil se na vozovce znenadání, jako fata morgána uprostřed pouště. Malá hloupá hlava s dlouhým pyskem se jako při rychlém přetáčení filmu obrátila na Borise....