bertrand bertrand komentáře u částí děl

☰ menu

1408

Nejlepší část povídky se odehrává NEŽ Mike Enslin vstoupí do pokoje. Staří mistři věděli, proč jsou lepší náznaky než přímý popis. Největší strachy ukrývá to, co nevidíme - neodpoustím si zde toto provařené klišé napsat. Přestože je popis toho, co se děje v pokoji 1408 (1+4+0+8=13) jistým klasickým Kingovským způsobem brilantní MUSÍ být nutně zklamáním. Kdo by se divil, po takové slibné expozici! Povídku řadím mezi ty Kingovy povedenější, ale coby staromilec si raději si přečtu tohle: https://www.databazeknih.cz/povidky/pokoj-cislo-13-trinactka-cislo-13-10684

09.11.2023 4 z 5


„Jen hvízdni, můj hochu, a budu tu hned“ / Jen hvízdni, chlapče, a já přiběhnu / „Jen hvízdni, chlapče, a já přiběhnu“

Moje oblíbená fakt strašidelná povídka. V noci venku bych ji nečetl ani za nic.

19.10.2021 5 z 5


Obchodník s ledem

Do třetice Christy Bigs. Tentokrát srdce zasažené amorovým šípem. Jinak Velinský přitvrdil ve stylu amerických blockbusterů, zkáza vzducholodi, proražená kupole, vzpoura andíků... opět silně čtivé. Bohužel, na závěr jakoby to Kapitána přestalo bavit, celkem rychle to utnul.

30.06.2021 4 z 5


Bůh vichrů

Tak jsem se dozvěděl, z recenze v Literárkách, že Boha vichrů napsal bratr Eduarda Fikera! Mám doma z roku devadesát cosi z edice Karo!
Ohledně stylu se od něj zřejmě dost naučil (suchý anglický ve stylu Wallaceových Sandersovek), takže je to, přátelé, zatraceně čtivé.
Co se děje týče: žraloci, lidožrouti, obrovská chobotnice, tajuplný ostrov, drsný hrdina i dívka v nesnázích. Brilantní expozice, bohužel poněkud odfláknutý konec. To ale bývá u tohoto typu čtiva běžné.
Za přečtení určitě stojí, dobře, že vyšla znovu!

12.12.2019 4 z 5


Příliš mnoho času

Nejklasičtější Reacher z knihy Jmenuji se Reacher. K něčemu se náhodně připlete, zamotá, rozmotá a ještě dodá viníky spravedlnosti (nebo hrobníkovi). Intelekt Sherlocka Holmese mu zajišťuje, že je vždy o krok před ostatním. Rychlost Supermana a síla Frištenského mu zajišťují, že zvládne situace, kdy první věta nevyjde.

12.12.2019 5 z 5


Za Černou řekou

Z mých howardovských nej. Zdá se, že v dáli nastiňuje směr, kterým se Howard mohl později vydat, kdyby.... - povídky (v rámci žánru) realističtější (rozhovor s guvernérem), špinavější, brutálnější (poprava u kůlu!), hořký šťastný konec nevyjímaje.

26.12.2018 5 z 5