ZuzankaDK ZuzankaDK komentáře u knih

☰ menu

Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Ač je Ladislav Fuks jeden z mých nejoblíbenějších spisovatelů, tuto knihu ohodnotím ,,pouze" čtyřmi hvězdami. Ano, je to typický Fuks - ponurý, geniální, groteskní a skvěle řemeslně zpracovaný. Ale dle mého názoru napsal i lepší knihy - například Vévodkyni a kuchařku, Myši Natálie Mooshabrové či Variace pro temnou strunu. Jinak na filmu je vidět, že se na něm podílel i sám autor a myslím, že výkon pana Hrušínského netřeba komentovat :) SPOILER: Nicméně mám z filmu trochu jiný pocit než z knihy - u knihy jsem mu do doby, než začal systematicky a chladnokrevně vyvražďovat svoji rodinu, věřila, že to s ostatními ,,myslí dobře". Tomu jsem u filmu nevěřila vůbec - od začátku na mě působil jako vrah. I když pravděpodobně za to může sugestivní výkon pana Hrušínského. KONEC SPOILERU

11.09.2014 4 z 5


Myši Natálie Mooshabrové Myši Natálie Mooshabrové Ladislav Fuks

Máte pocit, že se v knize vlastně nic neděje, ale tak nějak tušíte, že je něco v nepořádku...Člověk si říká, že ho v literatuře už nemůže nic překvapit a ukáže se, že to není pravda. Bohužel je dost opomíjená - a neprávem. Pro mě osobně je lepší než Spalovač mrtvol.

11.09.2014 5 z 5


Třicátý pátý a další roky Třicátý pátý a další roky Anatolij Naumovič Rybakov

Ruská a anglická Wikipedie říkají, že vyšly ještě dva díly - Strach a Prach a popel, nicméně v češtině o nich není nic k nalezení, takže předpokládám, že přeloženy nebyly.

11.09.2014 4 z 5