zuzana1888 zuzana1888 komentáře u knih

☰ menu

Důvěrnosti z kuchyně Důvěrnosti z kuchyně Anthony Bourdain

Povinná četba pro všechny nadšence do gastronomie. Pokud jste strávili alespoň pár hodin v profesionální kuchyni, budete se smát o to víc. Moc mě bavil tenhle testosteronový svět chlapů s vařečkou v ruce. Dozvíte se i spoustu praktických rad, ale jádro knihy je drsných historkách z kuchařského podsvětí.

16.01.2016 5 z 5


Zakletý v čase Zakletý v čase Audrey Niffenegger

Začetla jsem se a pak mi teprve došlo, že jsem viděla film. Knížka je ale poutavá, romantická. Mě osobně se moc líbily pasáže vyprávěné Henrym. SPOILER: Jinak knížka má stejnou dynamiku jako příběh - na začátku jsem byla nadšená, pak jsem už začala tušit špatný konec a už jsem se skoro musela do čtení nutit. Ale moc příjemně strávený čas.

16.01.2016 3 z 5


Hostující profesoři Hostující profesoři David Lodge

Nevím o čem psát dřív -úžasná a vtipná sonda do britského a amerického akademického prostředí, zápletka v ve vztazích ve stylu Milostných rosad Ronalda Dahla, část psaná epistolarni formou, část jako scénář... Několikrát jsem zazila takový ten pocit napětí, jak se celá situace vyvine. Zappuv let ve společnosti 150 budoucích klientek potratove kliniky mi přišel možná až moc drsný, ale díky tomu se objevila na scéně postava Mary.

01.02.2015 3 z 5


Zlá hodina Zlá hodina Gabriel García Márquez

Tohle dílo prý bylo přípravou na Sto roků samoty. Přišlo mi to hodně podobné, taky jsem se občas ztrácela v množství postav.Kniha má úplně jinou atmosféru než moje obvyklá četba beru ji jak úvod do Márqueze a zkusim Lásku za časů cholery.

01.02.2015 3 z 5


Bezectní lidé: O katech, děvkách a mlynářích Bezectní lidé: O katech, děvkách a mlynářích Richard van Dülmen

Konečně jsem zjistila, že ras neboli "pohodný" je asi od slova pohodit a zabýval se likvidací mršin. Jinak raný novověk s neustálou možností ztráty cti neboli infámie nebyl moc příjemné místo k životu. Zajímavé je proč patřili do nepočestných řemesel taky mlynáři - možnost podvádění a také mlýny stály na odlehlých místech daleko od sociálních vazeb, což budilo podezření. Jo a taky je vtipné, že tovaryši v 16. století museli prohlašovat, že jsou "z dobré německé krve a ne krve slovanské nebo jiné". No historie se opakuje...

23.01.2015 4 z 5


Deník kastelána Deník kastelána Jan Bittner (p)

Tajemné, napínavé, humor, který jsem si oblíbila v Aristokratkách. Konečně vysvětleno, co jsou to mufloni. Ale přišel mi hrozně useknutý konec, kdy mi zůstala nezodpovězená otázka co nebo kdo ta nadpřirozenými jevy v zámku stojí. Ale přečteno ani ne za 24 hodin

22.01.2015