Důvěrnosti z kuchyně

Důvěrnosti z kuchyně https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51111/bmid_duvernosti-z-kuchyne-0iw-51111.jpg 4 78 19

Podtitul: pikantní dobrodružství šéfkuchaře. Tato nezapomenutelná kniha navždy změní váš pohled na restaurace. Kvalitní suroviny, chutný pokrm – v obou případech je základem krev, orgány, krutost a rozklad. Po pětadvaceti letech sexu, drog, zlotřilého chování a vysoké kulinářské školy se šéfkuchař a spisovatel Anthony Bourdain rozhodl vylít si srdce. Od své první ústřice k opovrhovanému umývači nádobí v rybí putyce v Provincetown přes kuchyni v Rainbow Room na vrcholu Rockefeller Center a prodejců drog v East Village až do Tokia, Paříže a zpátky do New Yorku Bourdainovy příběhy z kuchyně jsou šokující i zábavné.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Kitchen Confidential , 2000


více info...

Přidat komentář

EliskaD
14.12.2023 2 z 5

Zpočátku mě téma velmi chytlo, zajímalo mě, jak funguje restaurační kuchyň, jak spolu kuchaři spolupracují, jak je možné připravit různá jídla pro stejný stůl ve stejnou chvíli a jak to celkově chodí v této branži. Jenže s přibývajícími (nebo vlastně ubývajícími?) stránkami se příběh stal velmi repetitivním a to už moc velká zábava nebyla.

Hellie
21.09.2023 1 z 5

Poprvé jsem dočetla knihu jen proto, abych mohla s klidným srdcem udělit jednu hvězdu


bravefox
06.08.2023 5 z 5

Tahle kniha je prostě svá jako její autor. Je to prostě totální jízda od začátku do konce a budete se u toho ošívat, budete se smát a budete naštvaní. A to byl přesně Bourdainův cíl. Všechno na rovinu, bez zbytečných keců...

p.stranska
30.06.2023 2 z 5

Nedočetla jsem. Začátek mě bavil, dozvěděla jsem se, jak těžké povolání je kuchařina. Ale s každou další kapitolou je to pořád dokola... pořád stejný kolotoč v kuchyni, další a další potížisté, především feťáci. Pro mě zbytečné čtení.

yellow
14.03.2023 4 z 5

Milovala jsem Bourdainovy Neznámé končiny a teď jsem se konečně dostala i k jeho knihám. Trošku hůř se mi to četlo, hodně se to opakovalo, ale vyvolalo to ve mně spoustu vzpomínek. V podstatě až na ty drogy to v některých kuchyních vypadá i 20 let po vydání knihy dost podobně. Jsem ráda, že moje doba v pohostinství byla krátká, ale neskutečně ráda vzpomínám na tu směsici lidí a jejich humor.

tea23
25.02.2023 3 z 5

Zajímavý náhled do kuchyňského prostředí. Nicméně příběh je dost repetitivní a někde v půlce jsem to vzdal. Jsou to dokola drogové úlety a objednávání surovin...

erik385
06.01.2023 4 z 5

Žrádlo, sex, drogy a rock n roll v podaní uznávaného šéfkuchára, ktorý varil a žil na dreň až tak, že napokon spáchal samovraždu. Tieto zápisky šéfkuchára majú fakt gule a človek aspoň nahliadne do zákulisia tých najvychýrenejších kuchyní, aby s údivom zistil, aké smažky a magori mu varia tie najlepšie jedlá. Veľmi príjemný a zábavný ponor do oblasti gastronómie!

iceVS
14.04.2022 5 z 5

Boží...
Chvílemi jsem měla pocit, že čtu životopis Ozzyho :-D

vemrazik
16.12.2020 5 z 5

Zaprvé, miluju jídlo.
Zadruhé, miluju New York.
Tahle knížka pro mě byla místy vysloveně vzrušující, líbilo se mi nakukovat do různých kuchyní v New Yorku a zjišťovat, jak to tam všechno šlape. Z vyprávění kape dynamičnost, živost, akce...
Za mě skvělé.

smardice
07.10.2019 4 z 5

Tak při čtení téhle knihy mi tekly sliny jako Pavlovovům psům. A navíc jsem zjistila, že ani zdaleka neznám všechny názvyjídel. Každopádně konzumace těchto pokrmů musí být nejen chuťový, ale i vizuální zážitek.

Havrnka
22.12.2018

Kniha mě překvapila. Byla mi doporučena do knižní výzvy. Čekala jsem stroze popsané prostředí restauračních kuchyní, ale byla celkem vtipná.

3nitka
28.06.2018 3 z 5

Prečítala som kôli výzve a nie, knihy takéhoto typu nemusím.

Znedla
05.02.2018 4 z 5

Kniha přišla mému synovi jako dárek k hrnci, který si objednal a tak jsem jí vzala jako Výzvu 2018 - Kniha o jídle.
Vtipně a svižně popsané kuchařské prostředí Newyorských kuchyní. 90 % jídel jsem ani neznala :-). Provoz kuchyní mi přišel naprosto úchvatný, ani si to nedokážu představit, že se takhle jede na plný plyn. Jestli jednou budu mít cestu v tyto končiny, ráda bych navštívila restauraci Scotta Bryana, to asi musí být opravdu pořádný gurmánský zážitek :-).

Kolombovka
05.08.2017 5 z 5

nejdřív jsem viděla jeho seriál S gurmánem na cestách, tam jsem si ho oblíbila. A pak jsem v levné knize objevila jeho dvě publikace, bylo jasné, že si našli místo v knihovně. Kdo si chce přečíst zákulisí kulinářského světa, kniha je prostě pro něj. Je vtipná, čte se sama, vytáhnete ji kdykoliv a kdekoliv a nikdy nezklame.

gumkacik
24.07.2017 3 z 5

Zpočátku mě kniha bavila, ale pak už mi vyprávění splývalo - střídání restaurací, drogy, neustálé zdůrazňování drsného žargonu kuchařů (nechápu, proč je z něj Bourdain tak nadšený). Celkově popsaný "macho svět" kuchařů mě nijak neoslovil. Naopak mě nadchnul v závěru knihy zmíněný styl Scotta Bryana - ona výjimka ve světě kuchyní, ostrov rozumu a klidu, "kde se všechno netočí kolem péra, péra a zase péra" (autorova slova str. 257). Co se týče grafického zpracování, obálka knihy je matoucí. Bourdaina jsem neznala a překvapilo mě, že knihu napsal Američan, který vařil v New Yorku. Podle zběžného pohledu na obálku jsem čekala spíš důvěrnosti z domácí kuchyně obyvatel Středního východu. Vzhledem k tomu, jak zvědavě po knize pokukovali spolucestující ve vlaku, jsem asi nebyla jediná :D

waltraud5114
29.04.2017 5 z 5

Tak toto je šmakuláda a peklo na tanieri v jednom......

zuzana1888
16.01.2016 5 z 5

Povinná četba pro všechny nadšence do gastronomie. Pokud jste strávili alespoň pár hodin v profesionální kuchyni, budete se smát o to víc. Moc mě bavil tenhle testosteronový svět chlapů s vařečkou v ruce. Dozvíte se i spoustu praktických rad, ale jádro knihy je drsných historkách z kuchařského podsvětí.

Veroka
13.02.2014 5 z 5

Doktor House v rondónu:)

baghira
22.08.2013 5 z 5

Je to takový italský Pohlreich na steroidech :D
V každém případě je to kniha zábavná a poučná (přinejmenším pro ty, co si chtějí dát v New Yorku v restauraci rybu v pondělí).