Xerigordon Xerigordon komentáře u knih

☰ menu

Adventní kletba Adventní kletba Vlastimil Vondruška

Jedna z nejlepších.

06.08.2015 5 z 5


Kříž proti kříži Kříž proti kříži Radovan Šimáček

Kdo zničil Východořímskou říši, která po tisíciletí vzdorovala desítkám různých útočníků, a v 7-8.století zabránila opakovaně (viz Wikipedia: obléhání Konstantinopole r.674 a 717) v krutém boji, už tenkrát, islamizaci Evropy? Byli to Západní křižáci, šikovně zmanipulovaní téměř stoletým benátským dóžetem E.Dandolem, který si tímto způsobem vyřídil své osobní účty. Benátčané a "křižáci" roku 1204 vyloupili "krále měst", posledního pokračovatele Římské říše, rozkradli poklady, umělecké hodnoty, zneuctili mimo jiné Chrám Boží moudrosti, a nepřímo, během dvou století, umožnili nárůst moci Osmanských turků, kteří roku 1354, díky zemětřesení, mohli obsadit první důležitou pevnost v Evropě Kallipolis (dnešní Gallipoli).
To byl vděk Západní evropy, Byzanci, za její staletou obranu Naší kultury.
Jistě, v tomto románu, jsou Řekové popisováni jako zhýralci, zbabělci, otroci zlata a obchodu, jako někdo, kdo nedokáže postavit vlastní národní armádu, pouze se spoléhá na žoldnéře z různých konců Evropy a Blízkého východu, ale měla Západní evropa právo na takovou loupež?
Tento titul doporučuji všem, kteří se zajímají o dějiny středomoří, a to i v návaznosti na současnou ekonomicko-politickou situaci Evropy.

19.06.2015 5 z 5