Whiskyman Whiskyman komentáře u knih

☰ menu

Ruský týden Ruský týden František Ringo Čech

Hodně jsem se zasmál. Škoda že kniha nemá 300 stránek. Sám jsem v Rusku nikdy nebyl ale věřím, že zima je tam strašná :-)

14.05.2020 5 z 5


Tajemství Barunky Panklové Tajemství Barunky Panklové Helena Sobková

Tomu, že se Betka Panklová narodila dříve, než v roce 1820 věřím, je to téměř jistota. Ale nechce se mi věřit, že by o pohledné a nadané děvčátko vlastní krve nejevili větší zájem. Že by jí její vlastně teta, bohatá Zahaňská nedala k svatbě víc, než jedny zlaté náušnice. A že by jí její vlastní matka Dorothea alespoň finančně nepomohla během jejího strastiplného života? No nevím, zdá se mi to zvláštní.
Nakonec DNA Boženy Němcové bylo v roce 2017 získáno, takže patrně se jednou dozvíme vědecky doloženou pravdu. A to se mi na tom líbí, že se seriozní vědeckou metodou dá dohledat něco, na co se dvěstě let usazoval prach. :-)

26.02.2018 4 z 5


Americký ráj Americký ráj Egon Erwin Kisch

Amerika počátku dvacátého století pohledem zuřivého reportéra E.E.K :-). Některé kapitoly si rád přečtu znovu, nenudí. Například- Klece v klecích, které vězí v klecích nebo Čtrnáct věcí v Sing Singu.

14.01.2018


Kateřina Zaháňská Kateřina Zaháňská Helena Sobková

Vemi zajímavá kniha o krásné, bohaté a inteligentní příslušnici vysoké šlechty pobaltských němců z konce 18 a počátku 19 století. Člověk si také připomene rok trvající grandiozní mejdan, zvaný Vídeňský kongres 1815 :-). Božena Němcová zajistila svým dílem Babička této dámě nehynoucí zájem o její osobu i po téměř 180 letech uplynulých od její, snad i předčasné smrti.

14.01.2018 5 z 5


Můj život bez mříží Můj život bez mříží Jiří Kajínek

No :-), v podstatě číst se to dá. Ztotožňuji se plně s komentářem [Gordonlord]. Na autorovi je hodně znát ta dlouhá léta v kriminálech. Některé věci se jeví velmi kontroverzně. Například Kajínek miluje zbraně. Dokonce si draze koupí vojenský samopal se kterým střílí tajně kdesi v lomu. Ovšem vojně, kde se střílí legálně a zadarmo se vyhýbá jako čert kříži. Kajínek miluje svobodu, ale krade jak straka a téměř celý dospělý život sedí v kriminále. Legrační je jeho verze toho, jak nezištně rozřezal desítky zámků jen aby pochopil jejich princip. A až později si tak řekl, že by to mohl jaksi zhodnotit i jinde :-).

14.01.2018 3 z 5