Tajemství Barunky Panklové

Tajemství Barunky Panklové https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229307/bmid_tajemstvi-barunky-panklove-fkA-229307.jpg 4 74 27

Přidat komentář

Makaja
12.01.2024 5 z 5

Tajemství zůstalo tajemstvím, jinak je to ale moc pěkně zpracovaný "životaběh" naší velké spisovatelky. Spousta nových poznatků a faktů, fotografií a dokumentů, přesto se člověk nemůže odtrhnout. Skvělá kniha...

mol378
07.06.2021 3 z 5

Kdysi mě to ukrutně zajímalo, to se ještě o Boženě Němcové jen učilo ve škole a četla se maximálně Babička, pohádky a povídky. Korespondence, tak zásadní pro její poznání jako osobnosti, vydaná ještě nebyla. A tak jsme přemítali nad dohady o jejím původu, o jejím životě. Zajímavé to bylo, barvitost však již do dnešních dnů poněkud vybledla. Ale pořád je mi milejší číst si tohle, než třeba opakovaně shlédnout seriál, který z ní měl udělat téměř hvězdu současnosti. U nás jak se s něčím začne blbnout, blbne se nakvadrát...


michall17
03.05.2021 5 z 5

Výborná kniha...stručně, ale přitom velmi výstižně napsaná..je vidět že paní Sobková je odborník na Boženu Němcovou..knihu doporučuji

EmaPerkaus
06.04.2021 4 z 5

Pekna knizka.

Boženka2
08.02.2021 5 z 5

Další kniha, ke které jsem se vrátila pod trpkým dojmem z televizního seriálu. Do dneška mě nevyřešené tajemství zrození Boženy Němcové uchvacuje a možná je v něm ukryto i vysvětlení jejího těžkého údělu. Krásná kniha s mnoha portréty a dalšími dokumenty.

martinaandulka
30.01.2021 4 z 5

Po čtyřdílném seriálu o Boženě Němcové jsem si připoměla knihu.První část knihy se zaměřuje na Barunku Panklovou kdo jsou její pravý rodiče... .Druhá část knihy je život Boženy Němcové,za mne je málo napsáno spíš se věnují portrétům.

MíšaS.
28.01.2021 4 z 5

Jak píše Prateri, tajemství zůstane tajemstvím, ale člověk si osvěží a rozšíří znalosti o Boženě Němcové.

Prateri
28.01.2021 4 z 5

Tajemství Barunky Panklové zůstává stále tajemstvím i přes detektivní práci a snahu autorky.
Málo radosti bylo v krátkém životě Boženy Němcové. Pokud byla urozeného původu, pak byla nejubožejší z urozených. Osud ji nadělil velikou duši, nadání, ale žádné materiální statky.
Kniha mě velmi zaujala, mnoho objasnila, odhalila, ale původ Barunky je stále otazník.
Knihy Boženy Němcové jsou krásná skutečnost.

Monika1717
04.08.2020 5 z 5

Život BN mě vždy fascinoval a tato kniha odpověděla na mnoho otázek. Úplnou pravdu se asi nikdy nedozvíme. O žádném spisovateli se nikdy nevedlo tolik diskuzí jako o životě BN. Způsob života, vztah k mužům doložený mnoha dopisy, bída, utrpení, nemoc. Před osudem největší české spisovatelky ustupuje trochu do pozadí i její dílo.

TheMelorry
04.03.2020 4 z 5

Naprosto skvělá kniha o životě a díle Boženy Němcové. Jedná se vlastně o vědecké hledání skutečné pravdy o ní. Kdo byli její rodiče? Kdy a kde se vlastně narodila? Část je také věnována obrazům, na kterých je ztvárněna. Je zde celá řada fotografií obrazů Němcové, různé dokumenty...
Je vidět, že si autorka dala opravdu velkou práci s výzkumem. Velkým plusem je, jak je kniha pojata. Velmi dobře se čte a informace čtenář vstřebává přirozeně.

Aranel15
02.03.2020 4 z 5

Odborná kniha, která dle mého názoru vnáší poměrně dobrou sondu do života spisovatelky. Kniha obsahuje i velké množství fotografií.

engelbert
06.12.2019 4 z 5

Všechna čest, za autorkou je vidět spousta práce po archivech a matrikách. Kniha mi však připomínala trochu fajnovější diplomovou práci.

RHorse
03.06.2019 5 z 5

O paní Němcové jsem toho moc nevěděla, jen šuškandu, že se spekuluje o jejím původu, četla jsem samozřejmě Babičku, je to povinná četba ;-). Ale po přečtení knížky mám nutkání se zase do Babičky i jiné tvorby začíst.

SSTknihy
27.09.2018 4 z 5

Moje první setkání se skutečným příběhem Boženy Němcové, který mi oddělil svět fikce a přivedl mě k zájmu o historická fakta. Autorka se věnovala výzkumu řadu let a i v pozdějších dobách se k tématu vracela a přicházela s novými fakty. Zajímavé pro všechny, kteří mají rádi spojení historie s trochou tajemna a poodhalováním lechtivých skandálů. Koho téma chytne, rozhodně doporučuji další autorčina díla na toto téma.

reňa30
17.08.2018 5 z 5

Velmi zajímavá kniha.Paní Sobková mne ani tentokrát nezklamala.

haki34
22.07.2018 4 z 5

zajímavá knížka, náhodně nalezená v knihobudce...na začátku zjišťuji, že kolem BN alias Barunky Panklové visí spousta otazníků....kdy se vlastně narodila ?? měsíc a den naprosto nejasný, rok už vůbec..zámé je pouze datum křtu...a aby toho nebylo málo, tak podle všech indicií a velmi vlažného vztahu "vlastní matky" Terezie Panklové k malé Barunce třeba ani její vlastní matka nebyla... docela vzrušující zápletka, autorka nám nabízí možnosti skýtající se (dle jejich vlastních pátrání v archivech, rodinných historiích, zkoumáním portrétů, dopisů, denníků příslušníků šlechtických rodin....) a jevící se pravděpodobně - a ono to má celkem logiku..proč se o Barču tak zajímala kněžná Kateřina Záhaňská, možná příbuznost, odoba rysů....
no, jak píše o komentář níže Whiskyman - ta DNA by mohla poskytnout definitvní klíč...

sice jsem se občas ztrácela v rocích, hypotézách o manipulaci s datem narození a následně zahjením školní docházk a také trochu ve jménech šlechty a rodinných příslušníků ale celkově zajímavá publikace, poměrně tenká, tudíž přečíst se dá docela rychle...
doplněno obrázkovou částí včetně kopií listů, záznamů z matriky a portrétů důležtých aktérů....
doporučuji nejen zájemcům o historii a českou literaturu...

Whiskyman
26.02.2018 4 z 5

Tomu, že se Betka Panklová narodila dříve, než v roce 1820 věřím, je to téměř jistota. Ale nechce se mi věřit, že by o pohledné a nadané děvčátko vlastní krve nejevili větší zájem. Že by jí její vlastně teta, bohatá Zahaňská nedala k svatbě víc, než jedny zlaté náušnice. A že by jí její vlastní matka Dorothea alespoň finančně nepomohla během jejího strastiplného života? No nevím, zdá se mi to zvláštní.
Nakonec DNA Boženy Němcové bylo v roce 2017 získáno, takže patrně se jednou dozvíme vědecky doloženou pravdu. A to se mi na tom líbí, že se seriozní vědeckou metodou dá dohledat něco, na co se dvěstě let usazoval prach. :-)

hanoule
14.06.2016 4 z 5

Velice zajímavá a čtivě napsaná kniha.

Val
13.10.2015 5 z 5

Velmi zajímavá kniha. Důkazy, které nám autorka předkládá jsou dle mého přesvědčivé. Přikláním se k její teorii a neustále nad knížkou přemýšlím. Obrázky hlavních aktérů na konci knihy jsou důkazem, že podoba mezi B.Němcovou a její údajnou matkou Dorotheou je zarážející..... Chtělo by to nalézt přesvědčivý důkaz.... Každopádně zajímavé čtení.....

alnahu
13.10.2015 5 z 5

Kniha je velmi zajímavá v které životopisci pátrájí po rodičích a datumu narození naší skvělé spisovatelky a vlastenky Boženě Němcové.
Po přečtení této zajímavé knihy ,nám zůstává však tajemství stále neodhaleno.