Můj život bez mříží

Můj život bez mříží https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202383/mid_muj-zivot-bez-mrizi-IwV-202383.jpg 3 142 142

V této knize Jiří Kajínek vypráví o svém životě. Vzpomínky na dětství, které prožil v idylickém rodinném zázemí na vesnici a mezi kamarády, doplňuje vyprávěním o škole, dospívání, láskách, zálibách, starostech a popisem svého vztahu k ostatním lidem i ke společnosti. Jiří Kajínek pootevře dvířka tajemství svého umění práce s planžetou, s jejíž pomocí dokázal otevřít každý zámek, čehož následně „úspěšně“ využíval… Podělí se i o několik příběhů a zajímavostí z bytů a domů, které v minulosti jako nezvaný host navštívil. Za svou „profesi“ zloděje se Jiří Kajínek už mnohokrát omluvil, a to jak v obecné rovině, tak v mnoha případech i přímo konkrétním poškozeným lidem. Za toto své nezákonné počínání vždy přijal přiměřený trest, který následoval. Ve své knize vysvětluje, proč se ale odmítá smířit s trestem za vraždy, které nespáchal.... celý text

Přidat komentář

heavy66
01.07.2023 1 z 5

Je mi proti srsti, že vycházejí knihy, které z lidí, jako je Jiří Kájínek, dělají celebrity. Peníze holt nesmrdí. Nevím, jestli si Kájínek zasloužil doživotí nebo milost, ale není to žádný Robin Hood a ta kniha je snůška keců!

Iki1
30.05.2023 1 z 5

Kniha se dost podobá dalším knihám našich i světových celebrit, které se rozhodly psát o svém životě. Vybral jsem si ji z toho důvodu, že JK pochází z okresu, ve kterém žiju. Psána je dost jednoduchým, spíš primitivním vypravěčským stylem a v podstatě nic ji neoživuje natolik, aby čtenář vytrval a četl ji téměř jedním dechem. Vypravěčský autobiografický styl láká k tomu, aby autor vyzdvihl to dobré (spíš nadsadil) a upozadil to, co mu příliš nevyšlo ve smyslu "když tě nikdo nepochválí, pochval se sám". Hodně úchylně úsměvný byl rozhovor přes mříže, tedy jakési odpovědi na mišmaš otázek, co by měly čtenáře zajímat. Co asi na to ti, které JK bezostyšně okradl?


IvaniceTamta
24.01.2023 3 z 5

Nejsem fanoušek pana Kajínka, ale obsah knihy mě zajímal. A to i ze sociologického hlediska.
V jedné části navnímáte Kajínka jako slušného, nadaného a pokorného člověka. V další části přeskočíte na jeho zločinecké začátky, kde popis této činnosti působí až vychloubavým dojmem. Což ukrajuje z pokory, která je vám pořád nenápadně podsouvána. Ani se nenadějete a z Kajínka je oběť.
A takhle se nám to v knize krásně mele až do konce.
Člověk se při čtení nudit rozhodně nebude.

harry9603
18.12.2022 5 z 5

Četlo se to výborně. Pan Kajínek je rozhodně dobrej vypravěč. A taky to byl velmi úspěšnej zloděj bytař. Kdyby ho policajti neuklidili do kriminálu, tak mohl mít ještě lepší zlodějskou kariéru... Jestli je Kajínek vrah, nevím.
Podle vyprávění v knize to vypadá, že Kajínek se dal na dráhu zločinu dobrovolně. Nebyl blbej, ze špatné rodiny, ani se neučil špatně. Měl spoustu dobrých vlastností. Ale sám se rozhodl, že bude vykrádat byty. První pobyt ve vězení ho mohl od další trestné činnosti odradit, ale nestalo se tak.

Kopretina
03.06.2022 odpad!

Téma mě zajímalo, ale jsem osobou Kajínka zklamaná. Za mě je to chvástal, který ze sebe dělá hrdinu a borce. Tolik samochvály, to jsem ještě nikde nečetla. Nejvíc úsměvné (nebo k pláči? ) je to, že ublížil tolika lidem a tvrdí, že je charakter. Tak to klobouk dolů. Za mě: fraška.

d.oliee
05.01.2022 4 z 5

Asi tak v polovině knihy jsem měla pocit, že jde o pokrytecké chvástání a manipulativní idealizování sám sebe veřejnosti. Svým způsobem je ale dobrým vypravěčem, a o to v knihách přeci jde.. kdo ví co by s naším mozkem udělalo tolik let za mřížemi.

Páájinka
01.08.2021 4 z 5

Obrázek jsem si udělala. Jiří Kajínek není hloupý člověk, má všechno perfektně promyšlené. Měl dost času přemýšlet. Sice není celebritou v pravém slova smyslu, ale určitě si jeho případ pozornost médií zasloužil. Zloděj to je, samozřejmě, ale je opravdu vrah? Já sama se přikláním k tomu, že není. Nevím, co teď dělá. Nikdy jsem se nezajímala, až tyto prázdniny jsem přečetla 2 knihy a budu číst i další. Rozhodně bych chtěla vědět, jak to bylo doopravdy. A co je v tom všechno za šmelinu. Myslím si, že ho měli pustit. To jediné Zeman udělal dobře.

DomYell
16.06.2021 1 z 5

Nebudu polemizovat o vysledku a ocekavani nejznamejsiho procesu s nejznamejsim veznem od Smutne revoluce.

Kniha je sebeobhajujici zpoved ve smyslu: "Ja jsem zlodej a jsem dobry zlodej. Ja nejsem vubec spatny clovek. Jsem ferovej kluk, co ma rad sport a moje zlodejna je stejne neskodna, jako prodavani kytek v kvetinarstvi a hlidani deti ve skolce"

90.jsou, budou sporna a legendarni tema nas vsech. Nema smysl zabrehavat do co kdyby, bylo/nebylo a do nejakych nepodlozenych fikci. Je mi lito nasich spoluobcanu, co ve zlodeji vidi celebritu a nejradsi by ji i kandidovali na prezidenta. Medialni prostor a vyzdvihovani pana Kajinka rozhodne neni nic, co by stalo za obdiv. Nevim jestli je pan Kajinek vinny, za to, co byl posledne souzen... Urcite si taky vytrpel svoje.. Ale kriminalnikem se stal uz diky svym zlodejnam a takova osoba by nemela mit verejny prostor k sireni svych evangeliich pravdy o slusnem "jen" zlodeji.

Panu Kajinkovi preji plno zdravi a stesti na svobode a i druhou sanci na normalni zivot a ctenarum preji dostatek nestranosti a vlastniho usudku k posouzeni, co je dobro a co uz dobro neni.

Hakate
07.01.2021

Po knize jsem sáhla v rámci výzvy 21.
Zpověď Jiřího Kajínka, vzpomínky na dětství, i vyprávění příhod z vězení.
Nejsem vyloženě odpůrcem ani fanouškem JK, tak knihu nemohu hodnotit.

Sabina335
07.04.2020 5 z 5

Vzpomínky a zpověď Jiřího Kajínka. Koupeno ze zvědavosti, když byl Kajínek propuštěn z vězení. Kniha se mi moc líbila.

jprst
31.01.2020 1 z 5

Dlouho jsem četbu této knihy odkládal, ale nakonec mě přemohla zvědavost. Ale to byla chyba, stálo mě dost úsilí, abych ten výtvor dočetl (nenechávám knihy nedočtené). A mé hodnocení? V podstatě stejné jako lukas9608.

lukas9608
12.05.2019 1 z 5

Sloh jako od žáka základní školy. Morálně pokřivená obhajoba a výpověď. I přes množství okradených lidí a vykradených bytů (k čemuž je bez okolků přinává) ze sebe dělá hrdinu a mučedníka a jakousi morální autoritu. Vrcholem je historka, jak vracel staré paní nalezenou peněženku. Na Kájínka jsem neměl žádný vyhraněný názor, po přečtení knihy ho mám za namyšleného primitiva. Zklamalo mě, že kniha vůbec neobsahuje popis jeho útěku z Mírova. Audioknihu namluvil osobně Kájínek.

jiriburda01
08.02.2019 5 z 5

Zajímavá biografická kniha o nejznámějším českém vězni Jiřím Kajínkovi.
Poutavě popisuje celý svůj život.

Ála41
23.12.2018 odpad!

Nelíbila se mi, ani jsem nedocetla.... Nejsem fanoušek pana Kajinka... Sáhla jsem po knize pouze že zvědavosti, ale zbytecne, akorát jsem se rozcilovala.

xxtom
08.10.2018 odpad!

K panu Kajínkovi jsem neměl do přečtení knihy žádné velké antipatie. Po přečtení knihy jsem ale změnil názor. Nejen, že se zřejmě nikdy v životě poctivě neživil, ale ještě se tím chlubí, připadá si jako hrdina a stěžuje si, že byl odsouzený za to, že vyloupil a okradl stovky lidí! Má opravdu naprosto zvrácený smysl pro spravedlnost a chybí mu jakékoli slušné chování. Opravdu nechápu důvod jeho propuštění a je mi smutno z toho, že takovíto lidé jsou v naší společnosti. O literární kvalitě knihy raději ani psát nebudu, je opravdu nízká.

Peleus
16.08.2018 1 z 5

Tohle mi přijde jednoduše úchylné.

Nerozumějte mi špatně. Zcela si uvědomuji, že jde o celosvětový trend. Ve Spojených Státech taktéž někteří prominentní vězni dostávají stohy dopisů od fanynek a po osvobození sepíší autobiografii, kterou následně zfilmují. Tohle je podnikání.

CO mi však přijde úchylné, je skutečnost, že Jiří Kajínek se svým obětem "omluvil a přijal přiměřený trest". Přičemž se několikrát na různých místech knihy chlubí, že většinu z toho, co nakradl, policie neobjevila. No dobrá. Omluva je fajn, teď náhradu škody, prosím!

Nepochopím, proč někdo z této osoby dělá jakéhosi hrdinu, který jedněm bral a druhým (většinou svým partnerkám v rámci "Kajínkova pořadu Jak se staví sen") dával?

haki34
27.05.2018 3 z 5

Kniha mi náhodně přišla pod ruku v knihovně, tak jsem se rozhodla zjistit, co ten Jiří Kajínek o sobě píše...a dozvěděla jsem se, že vlastně prožil idylické dětství, má nádherný vztah se svojí "sestřičkou". A je to veliký empatista, lidumil a vlastně nikdy nic neprovedl špatného, jen tak mimochodem okradl pár lidí...a jinak byl a je hodný, hodný, hodný....nemá rád násilí, nikdy by nikomu neublížil, nikoho nepraštil, a vrací peněženky starým dámam...a taky tréningový plán a návod na cvičení s činkami, a taky jak si vyrobit planžetu, ale to prý se dá najít na netu všude...
co dodat ?? snad jen to, že věta, kterou o něm napsali v jakémsi posudku - o jeho obrovské sebedůvěře, platí asi z 1000%.... víc snad není co dodat..howgh.

..vlastně je - určitě si přečtěte komentář Gordonlorda - naprosto souhlasím, napsal to hezky..obzvláště "kříženec Supermana s Mirkem Dušínem" - to je přesně ono...krátce, stručně, výstižně :) a teď už fakt howgh :)))

k123cz
29.03.2018 odpad!

Nechápu to, tahle "kniha" je naprostý výsměch spravedlnosti i lidským hodnotám...

ne.ver
19.03.2018 2 z 5

Kniha popisuje vicemene Kajinkuv zivot pred uveznenim nadozivoti, ukazuje jeho nazory a hodnoty. Prvne me to hrozne otravovalo a prislo mi, ze se autor ponekud prohazuje, ale pak jsem zjistila, ze cist se to tak nejak da, i kdyz teda mezi Kajinkuv fanclub se asi nezaradim. Nektere jeho nazory mi prisly zajimave a vyspele, s leccims se dalo souhlasit, zaujaly me recepty z Mirova :-), Kajinkova zvidavost a bystrost, idylicke detstvi atd. Urcite se ale jedna o vyjimecneho cloveka, at uz je to brano jakkoliv. :-)

Rachel753
27.01.2018 4 z 5

Knížka se mi nad mé očekávání velice líbila. Ztotožnila jsem se s jeho životem a plně pochopila jeho počínání. Kniha se četla úplně sama. Je psaná přesně tak, jak to pan Kajínek vypráví.. bez zbytečných úprav a toho si vzhledem k autobiografické knize cením. Musím uznat, že mne pan Kajínek přesvědčil o jeho nevině vzhledem k jeho doživotnímu odsouzení. Uznávám, jak popisuje, že plně souhlasil s tresty, za které si zasloužil být odsouzený. Nesnáší nespravedlnost a velice mu tleskám a klaním se, že vydržel celých 23 let stále doufat ve své propuštění a že ho nikdy neopouštěl optimismus, když musel být v takovém prostředí nadlidským výkonem. Velice se mi líbí, jak píše s láskou o svých rodičích a sestře. Určitě je to hodný muž, který nadevše miluje svobodu. Milost, kterou dostal od pana prezidenta si dle mého názoru určitě zaslouží, jak říká sám pan Kajínek, za to co jsem vše provedl jsem si trest již odseděl. A to je pravda. Přeji mu, ať se mu nyní na svobodě daří a užívá si života, protože si to zaslouží. Díky za krásnou a čtivou knížku! Už nyní se těším na další vydání, které slibuje na poslední straně :-)

Štítky knihy

autobiografické prvky

Autorovy knížky

Jiří Kajínek
česká, 1961
2014  60%Můj život bez mříží