Wallace83 Wallace83 komentáře u knih

☰ menu

Těžký boty to vyřešej hned Těžký boty to vyřešej hned Filip Vávra

Kniha je poměrně čtivá a ukazuje pohled na rannou skinheadskou subkulturu u nás. Je poměrně zajímavé porovnat některé "mýty" a pohled tehdejších účastníků. Např. kniha poměrně dobře vysvětluje jak to měl Landa s Matáskem s tím nacismem či podpora veřejnosti skinheadům a zánik její podpory poté, co do subkultury začali pronikat všemožné individua, která jí prokazovali medvědí službu, když začali mlátit kdekoho a ideály skinheadů viděli jen ze začátky. Mínus knihy je tak trošku absence vlastních zážitků autora, protože zveřejněných příběhů pana Vávry je opravdu velmi žalostně málo. A také příběhy o různých aktérech, které působí někdy nudně viz. příběh skinheada xxx, Orlík jsem začal poslouchat tehdy a tehdy, prvního bombra a těžký boty zase tehdy a tehdy, do hospody jsem chodil tam a tam. Jinak knížku bych doporučil, určitě jedno z toho lepšího, co k danému tématu u nás vyšlo.

24.03.2021 3 z 5


Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Vlastimil Vondruška

Co dodat, kniha mě rychle vtáhla do děje. V první části se autor snaží rekapitulovat svou verzi toho co již bylo a v druhé předpovídá, co bude. Dost oceňuji i odvahu psát o dnes "ostrakizujících" názorech na Havla, EU, politickou korektnost , uprchlících a dalších tématech nejvyšší pravdy, o kterých se nediskutuje. Navíc se snaží autor upozorňovat na podobnost dnešní kultury a té minulé např. cenzura nepohodlných názorů za bolševika a dnes. Rozhodně ale v knize nehledejte nějaké "Nostradamovy věštby", autor se podle mě spíš snaží upozornit na jeden z možných vývojů v Evropě resp. ve světě. Dějová linka i postavy jsou vcelku srozumitelné, i když samozřejmě dětí a dětí jejich dětí je v díle dost, ale příliš jsem se neztrácel. Také bych ocenil, že tím jak se rozvíjel příběh, neobsahoval nějaké vyloženě stupidní situace, aby se autor dostal tzv. k jádru pudla. Vše bylo pro mě naprosto racionální.

24.03.2021 5 z 5


Vzpomínky generála Vzpomínky generála Heinz Guderian

Subjektivní vyprávění "otce" tankových sil Německa. V knize se dozvíte velmi zajímavá fakta a myšlenky z celého života slavného generála, včetně míst kde působil během války. Zajímavý byl i popis generálova rozporu ohledně toho, že jsi uvědomoval Hitlerův negativní dopad na válečnou strategii wehrmachtu a zároveň chtěl dál pomáhat vlasti. Samozřejmě někdy to působí dost rozpačitě, když známe veškeré hrůzy, které plynuly z 2.sv. války. Na druhou stranu nesouhlasím s tím, že za válečné zločiny mohl jen Hitler a jeho politika. Zde mi přišlo, že se Guderian snaží ospravedlnit sám sebe, ale i zbytek vojenské části třetí říše. Knihu bych rozhodně doporučil.

24.03.2021 4 z 5


Železný kříž Železný kříž John Mosier

Kniha je plná dojmů a pocitů, které naprosto převažují nad oficiálními fakty. Hlavně co se týče politických rozborů meziválečného období. Autor se někde držel faktů, ale kde se mu to nehodilo, tak jeho názory vyznívají absurdně a někde až pomateně.

24.03.2021 1 z 5


Zápisky odstřelovače Zápisky odstřelovače Vasilij Grigorjevič Zajcev

Kniha je vcelku dobře napsaná a dobře se čte. Popis bojových scén a každodenní reality z brutální bitvy ve Stalingradu byl úchvatný. Samozřejmě je místy v knize cítit komunistická propaganda, jenže tím se dílo neliší od německyých, britských či amerických válečných knížek. Za mě bych knihu doporučil i ostatním, aby pochopili válečné utrpení největšího konfliktu v dějinách lidstva.

24.03.2021 4 z 5