Umrit v knihach Umrit v knihach komentáře u knih

☰ menu

Jen ztratím jméno Jen ztratím jméno Anna Luňáková

Impozantní věc, které velmi prospívá i její mluvené provedení.

"dva tisíce let myšlení a došli k závěru
že mít pravdu
nebo mít problém je totéž"

"takové dojemné nic
jako čísi prvotina"

"mám sny světa a přesto závidím řekám"

"tak ať se prostřou snadné obrazy
ať splývá zrak
jen ztratím jméno
prosím ať něha přežije smrt po příjezdu"

"Mé druhé jméno je Helena"

24.12.2021 5 z 5


Tři! Tři! Anna Luňáková

Čtenář musí vynaložit spoustu sil, aby ztratil svoje očekávání jedno za druhým. Pointa nebo katarze se nekoná. A přece to není jen nějaká formální halucinace, jako tomu bylo v tradici nového románu. Tohle je debut velmi mladé autorky, která se neosvobozuje jen od nějakých konvencí, ale od násilí světa. Je to gesto odvahy a vzdoru. A právě že gesto; když někdo někam ukazuje prstem, není třeba sledovat ten prst.

"Měl jsem z ní dojem, že si vynalezla zvláštní a intimní způsob obrany proti všem. Větvila se jako myšlenka, nepolapitelná, i když na jazyku, očividná a fascinující. Nebyl jsem si jist, a to mě vzrušovalo. Úplně se odhalovala, a tím zůstávala úplně. Rozhodl jsem se vybudovat místo, kde se s ní setkám. To místo, kde můžeme být spolu."

PS: Aby bylo jasno, Gottfried W. Leibniz je Dáda Patrasová.

24.12.2021 5 z 5


Bible Bible neznámý - neuveden

Knížka moc nedává smysl a nedá se téměř číst. Nejspíš si ji neznámý autor vydal na vlastní náklady, poněvadž pro každého nakladatele by šlo o jasnou finanční sebevraždu. Text trpí všemi nešvary neredigovaného rukopisu – kapitoly na sebe ne vždycky navazují, někdy se celé opakují jako by v jiném stylu, jindy je nahrazují pouhé statusy. Postavy jsou ploché a je jich přemnoho, chybí rozvinutější dialogy, myšlení, humor. Ano, tváří se to dost postmoderně, v podstatě to ale připomíná patriarchální starověkou fantasy. A začínat přesto od stvoření světa po jeho psychedelický konec, promiňte, ale to byla už za starých Řeků začátečnická chyba... Knížkou jsem se prokousávala dennodenně zhruba deset let, velmi jsem přitom zestárla, narostly mi vousy a přestal mě bavit sex s manželem. Milovníkům kvalitního čtiva rozhodně nedoporučuji!

23.10.2018 odpad!


Odvahy se dostává Odvahy se dostává Jan Grabec

Mám ty texty radši než Rimbauda i Wagnerovy opery a mrzí mě, že tě bolí zub.

30.04.2018 5 z 5