Trana Trana komentáře u knih

☰ menu

S prominutím řečeno S prominutím řečeno Michael Žantovský

Vzpomínková kniha dlouholetého diplomata i politika. U takové knihy bych ocenila spíše reálný popis než rádobyvtipnou nadsázku. U jedné či dvou vzpomínek je to vtipné, u dalších už spíš otravné a nadbytečné. Asi nejsem ta správná cílová skupina nebo jsem nepochopila, o čem ta kniha má být. Zda o sebeprezentaci, ironické hodnocení diplomatiky nebo autobiografie. Posléze jsem už začala začátky kapitol přeskakovat. Ale abych nebyla jen kritická. Popis diplomatického zákulisí bylo zajímavé i zábavné, je vidět, že i diplomaté jsou jen lidé.

24.04.2024 2 z 5


Malá vánoční povídka Malá vánoční povídka Ludvík Aškenazy

Nejdřív jsem viděla představení v Dlouhé, pak jsem četla povídku. Obojí je úžasné, milé a vánoční. O Vánocích se dějí zázraky a tahle knížka je zázraků plná :)

16.01.2024 5 z 5


Syn Hamásu Syn Hamásu Mosab Hasan Júsuf

Velmi zajímavá sonda do poměrů (včetně historických souvislostí) v Izraeli a vztahů mezi Izraelci a Palestinci z pohledu "prince" Hamásu. Ano, je to psáno z jeho pohledu, ale přesto objektivně. Nemá potřebu na někoho házet špínu nebo si tímto způsobem vyřizovat účty. Je to prostě příběh člověka, který dokáže vidět Izrael z obou stran. A je to tak neuvěřitelný a přesto reálný příběh, že člověka při jeho čtení občas napadá, "jak to vůbec mohl přežít"? Vřele doporučuji nejen knihu, ale i jeho projev v OSN, který dohledatelný na youtube.

12.01.2024 5 z 5