Malá vánoční povídka

Malá vánoční povídka https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24253/mala-vanocni-povidka-24253.jpg 4 40 14

Křehký příběh spisovatele Ludvíka Aškenazyho balancující na hranici snu a skutečnosti se odehrává v zasněžené Praze o vánocích roku "jáužnevímkterého". Vypráví se v něm o chlapci a městě, o bloudění a setkávání, o rošťáctví, fantazii a dobrosrdečnosti.

Přidat komentář

Trana
16.01.2024 5 z 5

Nejdřív jsem viděla představení v Dlouhé, pak jsem četla povídku. Obojí je úžasné, milé a vánoční. O Vánocích se dějí zázraky a tahle knížka je zázraků plná :)

BlaV.
30.05.2023

Dostala jsem knihu jako malá - asi ve školce nebo 1. třídě, dodnes si pamatuji, že mne trochu děsila obálka, ale přesto jsme knihu měla ráda.


lenkaBajza
04.01.2022 4 z 5

Povídka je svižná s mnoha zápletkami a neuvěřitelnou fantazií. Dle mého názoru je vhodná až pro školní děti, které si během té rychlosti zvládnout děj představovat (mé tříleté dítko toto jeste nezvládá - s lepšími ilustracemi by to však možná bylo lepší).

Lucissia
26.12.2019 5 z 5

Musím říct, že když jsem předčítala, zanechala ve mne povídka zvláštní pocit. Nevím, jestli se mi tak moc líbila, ale rozhodně byla tak zvláštní, tolik fantazie, a ta stará Praha...
I synovi se líbila, takže pět hvězd si určitě zaslouží. :-)

triatlet
24.12.2018 5 z 5

"Ztrácejte se proto jen v nejnutnějších případech."
Nejnápaditější, nejpoetičtější, nejzábavnější vánoční příběh.

"-Trysková letadla nezakopávají, řekl Jakub, vy jeden Veverko, vlastně tady Jelen, jaké je moře, co bouře, přepínám.
- Tady Veverka, Jelene, moře neklidné, na obzoru malý černý mráček, vypadá to na střední tajfun, vraťte se bez odmluv, Jelene, je pro vás přichystán horký punč."

Malý mráček naznačuje svízelné situace, ovšem Jakub si je užívá - ať už je to setkání s pánem, který nese polívkového kapra, s ďábelskou družinou, která vykuluje sudy, s lampářem, poštovním doručovatelem a jeho kobylkou Karličkou, nebo se strážníky...

Poprvé jsem viděl někdy před 17 lety v Divadle V Dlouhé. Následně jsem hru viděl asi ještě sedmkrát osmkrát a Pavel Tesař v podobě Jakuba je skvělý. Díky divadelní adaptaci jsem potkal několik zajímavých lidí.
Podařilo se mi sehnat i knižní vydání, ve kterém nějaký malý čtenář v prvních kapitolách vyškrtával smhlsk.
Audioverzi v podání Karla Högra poslouchám nejen o Vánocích :-)
Filmová adaptace je součástí triptychu Hry a sny.

Žerty stranou, dupněte si dvakrát, rozsviťte s lampářem celé náměstí...
... a užijte si vánoční čas

Vilma232
19.09.2018 5 z 5

Pohlazení dušičky. Viděla jsem divadelní představení a byla nadšená. Díky výzvě jsem sáhla po předloze a je to milé, lidské, humorné, kouzelné čtení pro děti i dospělé. A až budeme v prosinci v našem Klubu milovníků knih debatovat nad vánočními knihami, opět si ji připomenu. Malá knížečka o klukovi, který se zatoulá na Štědrý den a za pár chvil prožije tolik dobrodružství....

ivca79
20.08.2018 5 z 5

Nejlepší vánoční pohádka co jsem četla :)

los
06.08.2018 5 z 5

a viděli jste nastudování v Divadle v Dlouhé? též vynikající!

Aleh
12.02.2018 4 z 5

Krátké poetické vánoční zastavení v ulicích zasněžené Prahy. Taková malá sladká ochutnávka vhodná do adventního času. Malý Jakub se ztratí v ulicích Prahy a dostane se do světa snů, iluzí a fantazie. Ale nebojte se, všechno dobře dopadne. Jakub se včas z tohoto snového světa vrátí domů. Jak jinak. Vždyť je Štědrý den a všechny nás čeká jeden z nejkrásnějších večerů v roce. Doma je slavnostní nálada, voní vánoční cukroví, v kuchyni se připravuje sváteční večeře a všichni se těší na vánoční nadílku pod stromečkem…..

medvedice3
05.01.2016 5 z 5

A to skvělé představení pro děti v Divadle v Dlouhé!

Matematicka
30.03.2015 5 z 5

Kniha úžasně poetická, plná fantazie a kouzla vánočních svátků...

babyboar
02.01.2015 5 z 5

Krásný příběh z předvánoční Prahy plný dětské fantazie a naivity.

edysy
21.12.2013 5 z 5

Malá štědrovečerní pohádka plná dětské fantazie. A jak už to v pohádkách bývá, i zde nalezneme trocha poučení:

Starý poštovní vůz se kolébavě rozjel. Dlažební kostky se rozvlnily a svět se zvolna sunul dozadu. Svět začne pokaždé hned ubíhat dozadu, jakmile se něco pohne vpřed.

Barbastelle
22.04.2012 4 z 5

Když mi bylo asi dvanáct, dostala jsem tuhle knížku pod stromeček. Tehdy jsem ji možná ještě nedovedla tolik ocenit, ale hned jsem ji přečetla, pousmála jsem se nad ní a zapomněla jsem na ni. Za pár let potom jsem byla na divadelním představení na motivy tohoto dílka - a ono to v sobě má něco kouzelného.
To vyprávění je velmi milé, laskavé a má nádech dětského pohledu.