TomCal TomCal komentáře u knih

☰ menu

Historie novoveských hostinců ve světle dobových dokumentů Historie novoveských hostinců ve světle dobových dokumentů Kamil Rodan

Autorova kniha přináší svěže napsané osobní příběhy hostinských z ostravské Nové Vsi, na niž se rozkrývá problematika podnikání v daném oboru od konce 19. st. po 2. sv. v. Historika kniha obohatí o cenná fakta, obtížně získávaná z různých zdrojů, novoveské patrioty potěší svým lokálním záběrem a nenáročného čtenáře pobaví mnohdy úsměvnými epizodami ze života "maloměšťáckých" figurek. V tomto ohledu mne nejvíce pobavil příběh pana Bally, který proslul velmi svéráznými metodami podnikání! Autor až nerudovským způsobem popisuje téměř každodenní konkurenční boj o každého žíznivce či martýria s úřednickým šimlem, který ztěžuje život obyčejného podnikatele od dob Rakouska-Uherska, přes první republiku, protektorát, éru komunismu až dodnes. Knihu rozhodně doporučuji! PS. Pevně věřím, že se alespoň jedna jediná zbylá hospůdka U Boříka zachová. Byla by veliká škoda definitivně uzavřít historii pohostinství v Nové Vsi jejím zánikem.

05.05.2018 5 z 5


Ženy s korunou Ženy s korunou Kamil Rodan

Když jsem se poprvé dozvěděl, že se na konci roku 2016 dostane na pulty knihkupectví titul dr. Kamila Rodana „Ženy s korunou“, byl jsem přesvědčen (ještě z dob studií na Ostravské univerzitě, kdy měl pan doktor velmi zajímavý seminář k osobnostem české kulturní scény 20. st.), že půjde o zajímavou a čtivou knihu. Musím říci, že jsem se v předpokladu nemýlil. Kniha především boří mýty historii jako o něčem nezáživném a nudném. Autor populárně-naučným stylem zpracoval medailony 20 evropských panovnic 19. / 20. st., přitom ale přes veškerou odbornost pamatoval na čtenáře – nehistorika a publikaci nezatížil přílišnou terminologií a rozsáhlými detailně popisnými pasážemi. Naopak, text je sdělný, čtivý, srozumitelně formulovaný, občas až beletrizující (v kladném slova smyslu). Výběr tématu je čtenářsky atraktivní. Životopisy monarchů, tím spíše žen, vždy přitahovaly pozornost širšího čtenářstva. Přidanou hodnotou nové knihy dr. Rodana je však také moderní náhled na tyto osobnosti, který je demaskuje, zbavuje (na rozdíl od mnohé starší literatury) romantického balastu. Na tyto ženy předních evropských dvorů totiž autor nahlíží mnohem plastičtěji, a sice nejen jako na panovnice, které se pohybovaly před veřejností jako noblesní dámy v okázalých róbách a působily dojmem nedotknutelnosti a výjimečnosti, ale také jako na manželky, matky, dcery…, kterém v tomto úhlu pohledu působí rázem civilněji. Po přečtení knihy zjistíme, že šlo o ženy, které mnohdy řešily stejné problémy jako my dnes, v 21. století.
Hluboký a dlouhodobý zájem autora o danou problematiku spolu s literárně-pramennou základnou (dr. Rodan často čerpal z cizojazyčné literatury, která u nás dosud nebyla publikována) je zárukou toho, že kniha nesklouzává k jakési červené knihovně bulvárního stylu, k čemuž by na první dojem / pohled mohl svádět obal knihy, který na mě působí dosti lacině a fádně. Nicméně ani tento drobný nedostatek mne neodradí od mého hodnocení knihy pěti hvězdičkami. Knize přeji mnoho čtenářů a doufám, že se pan dr. Kamil Rodan bude i nadále tematice monarchů věnovat, abych se třeba po nějakém čase opět dočkali další „milé“ knihy.

02.05.2017 5 z 5