Tirius Tirius komentáře u knih

☰ menu

V rozpuku mládí V rozpuku mládí Robert Merle

Příběh Petra ze Sioraku pokračuje študáckými léty. Notně přibylo romantických pasáží, které jdou sice velmi na hranici lehtivosti, nikdy ji ale nepřekročí k obscénosti, naopak společně se specifickým jazykem celé série přináší velmi příjemnou a zajímavou poetiku. Autor nás též provází náboženským prostředím jižní Francie 16. století, naplněném přetvářkou a nesnášenlivostí. Slabší je kniha co do samotného děje, kdy sice sledujeme různé Siorakovy eskapády a strasti (většinou související s penězi a ženami) vždy se ale vše poměrně rychle a ku prospěchu Petrově vyřeší, takže člověk ani nemá příliš potřebu se o hrdinu obávat a přilnout k němu. Lépe vypointovaný mohl být příběh kolem Fontanetky a též vztah k osudové Angelině. Naopak Svatomichalská noc v Nimes je jednou z nejpůsobivějších částí Merleho ságy.

02.04.2024 4 z 5


Dědictví otců Dědictví otců Robert Merle

To, co na knize zaujme nejvíce, je dozajista jazyk, kterým je psána. Pro někoho může být zprvu překážkou, ale pokud do něj pronikne, objeví zcela nevšední poetiku vyprávění. Příběh samotný je souhrnem anekdotických příběhů odehrávajících se (především) v okolí hradu Mespechu, na kterém hlavní hrdina příběhu Petr vyrůstal a který jeho otec a adoptivní strýc budovali v souladu se svým kalvínským přesvědčením. Nečekejte tak velký příběh, který vás chytne a nepustí, ale velmi příjemné uvedení do doby a života Petra ze SIoraku.

02.04.2024 5 z 5


Brána Irkally Brána Irkally Juraj Červenák

Ze začátku je to dobré putovní dobrodružství v exotickém orientu, ve kterém zároveň autor pěkně rozehrává vztahy mezi hlavními hrdiny, je tam přiměřená dávka akce a čte se to pěkně. Na konci se to ale zvrtne v až příliš velkolepou fantasy, která vůbec nekoresponduje s prvním dílem série. Ba co víc, nepřijde žádné překvapení, to, co všichni tuší po celou cestu se přesně tak i stane, žádný zvrat, odhalení jiných motivací... No a pak to skončí tak strašně nijace, až jsem z toho byl rozmrzelý... Ale knížka rozhodně stojí za přečtení, už jen díky samotným postavám.

13.09.2021 3 z 5


Strážcové Varadínu Strážcové Varadínu Juraj Červenák

Tak tohle byla pořádná dávka dobrodružství dle mého gusta!
Je vidět, že pan Červenák je mistr svého řemesla. Postavy jsou sympatické a chovají se uvěřitelně, zápletky jsou napínavé a mistrně čistě vystavěné, zkrátka čirá radost číst. Autor rozhodně nezanedbal přípravu a obraz Uher 17.století, roztržené země na prahu války, vám kreslí před očima s grácií starých mistrů.
No a uprostřed toho obrazu kráčí největší frajer všech frajerů, kapitán Kornel Báthory, chybující člověk, pochybující básník, turkobijce, bůh pomsty a jestě mnohem víc... Zkrátka románový hrdina jak má být.
Pro mě rozhodně jeden z nejlepších čtenářských zážitků, který doporučuji, kudy chodím.

05.09.2021 5 z 5