Tessuna Tessuna komentáře u knih

☰ menu

O knihovnickou sovu 2022 O knihovnickou sovu 2022 * antologie

Jelikož se blíží vydání sborníku dalšího ročníku, vrátila jsem se k tomuhle a zavzpomínala. Překvapilo mne, jak je nevyvážený: porota se opravdu rozcházela. Přiznávám, v té porotě jsem byla taky. A přiznávám, že některé z povídek bych do sborníku nevybrala, kdyby to bylo jen na mně.
Příjemné ale je, že druhý ročník soutěže přinesl žánrovou pestrost, která se mi líbí a kterou se, doufám, podaří zachovat.
Třeba Blackout je solidní postapo, Dar snu dobrá portálová fantasy (která by si zasloužila pokračování), Den dětí vás nostalgicky přenese do školních lavic, Na Vánoce s nožem v ruce překvapí hrdinou, s jakým by člověk obvykle nesoucítil, Posedlý zase tím, že by jeden nečekal, že se takový thriller vejde do tak krátké povídky, Světskej život je cirkusácká povídka se zvratem, který nebudu prozrazovat, a Zelenej domeček má hororovou atmosféru hustou jako pórková polívka.
To jsem jmenovala svůj výběr: ostatní povídky nejsou špatné, jen mi přijdou slabší. Ale co čtenář, to jiný vkus (o porotcích literárních soutěží to platí taky). Třeba se někomu jinému budou líbit zrovna ty povídky, které mi nesedly. Dávám tomu tři hvězdy, ale ani ne proto, že by celý sborník byl průměrný: spíše proto, že tam jsou povídky pětihvězdičkové... a pak taky ty ostatní.

06.02.2024 3 z 5


Invaze rušivých elementů Invaze rušivých elementů Tess . (p)

Tahle kniha je špatným fanfikcím na Harryho Pottera tím, čím je Galaxy Quest Star Treku. Vysmívá se klišé z takových fanfikcí, ale činí tak laskavěji, než by si zasloužily. Zkoumá fenomén Mary Sue a klade důležité otázky, například: Chtěl by Snape zjistit, co je to slash?
Když už ji srovnávám s Galaxy Questem, což není tak docela fér: chyběl mi tu moment, kdy se změní poloha z hravě humorné na vážnou. Příběhu by to dodalo větší hloubku a posunulo jej o level výš. Nějaké náznaky tam byly, ale nic, co by mě doopravdy chytlo za srdce.
Kniha je třeskutě vtipná a válela jsem se u ní smíchy, což mi stačí k tomu, abych jí dala plné hodnocení. Jenže mě zkazily pratchettovky a jsem zvyklá od humoristické fantasy očekávat něco víc. Něco, co je dobré samo o sobě, i kdybyste vyházeli vtipy. Kdybyste škrtli všechny vtipy v Invazi rušivých elementů, z knížky toho moc nezůstane.
Přesto ji mohu vřele doporučit. Byla by z ní boží audiokniha. Při čtení nepijte žádný nápoj, kterým se nechcete poprskat či dusit. Pokud je vám trapné propukat v hlasitý chechot na veřejnosti, třeba v tramvaji, tak tohle tam vážně nečtěte.

25.01.2024 5 z 5


Srdce tajgy Srdce tajgy Alexej Viktorovič Ivanov

Zajímavý a dobře napsaný historický román. Čekala jsem, že bude "historický" a "fantasy" tak půl napůl, takže mě trochu zklamalo, že je převážně historický (ale to je problém můj, ne knihy). Také bych hrozně moc ocenila slovníček nebo vysvětlivky pojmů z uralských jazyků. Obvykle se vyžívám v chápání neznámých slovíček z kontextu; v knihách, které slovníčky mají, je vesele ignoruji, ale tady jsem se trochu ztrácela. Dobrá kniha na dlouhé zimní večery, když je na čtení klid a čas a chcete se na chvilku ztratit v dávných dobách. Na čtení v metru bych ji nedoporučila.

16.12.2022 4 z 5


Úkryt v nebesích Úkryt v nebesích Aliya Whiteley

Nechtěla jsem psát komentáře ke knize, kterou jsem sotva začala číst. Ale prošla mi rukama jen krátce (v knihovně při katalogizaci) a nedostanu se hned k tomu, abych ji dočetla. A mrzelo mě, že tu ještě nemá komentář ani hodnocení. Je totiž nesmírně zajímavá. Kvalitní soft sci-fi o ženě a mimozemšťanovi, kteří spolu vedou hospodu v kraji, kde lidé odmítají moderní technologie. Je psána poněkud poetickým stylem, který obvykle vídám spíše u nežánrové beletrie, a ve sci-fi mě příjemně překvapil. Quitanská kultura je zatím hrozně zajímavě naznačená. Když jsem četla hlášku "Okamžitá klasika" na obálce, skepticky jsem pozvedla obočí, protože tyhle hlášky se nedají brát moc vážně. Ale tentokrát možná...
EDIT
Dodatek: dnes jsem dočetla. Za mě mohla být kniha trochu delší; nějak jsem čekala, že se tam stane víc věcí. Nevím, jestli pořád ještě tak bezvýhradně souhlasím s tou "okamžitou klasikou," ale rozhodně to je jedna z nejzajímavějších a nejkvalitnějších sci-fi, které jsem četla. Nejvíc mě na ní baví to, jak se nebojí překračovat hranice svého žánru a používá takový... u filmu bych řekla "artový" styl, nevím, zda se to smí říci i o knize. Nebojí se být trochu divná. Chtěla bych, aby takových knih bylo víc.

16.12.2022 5 z 5