Srdce tajgy

Srdce tajgy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499078/bmid_srdce-tajgy-eiP-499078.jpeg 5 16 6

Historický fantasy román ze středověkého Ruska Píše se rok 1455. Moskevské velkoknížectví sílí, pohlcuje okolní území a šíří se směrem na východ — tam, kde se pod svahy Uralu rozkládá jiný, prastarý a děsivý svět. Nad vrcholky Kamenného pásu září pichlavá pohanská souhvězdí, temena vrchů se ježí palisádami hradišť, ze země ční nespočetné modly a v černých hlubinách hvozdů se dosud ukrývají podivné bytosti… Srdce tajgy je velkolepá historická freska s nádechem pohanské i křesťanské mystiky: skutečná brána do jiných, téměř zapomenutých dob. Především se však jedná o příběh lidí, kteří neochvějně — byť nezřídka marně — čelí osudu a jeho nezvratnosti. Román se téměř ihned po vydání v roce 2003 stal zásadní událostí na poli ruské literatury. Získal řadu ocenění a svému autorovi otevřel bránu mezi nejuznávanější ruské spisovatele současnosti. V roce 2022 přichází do kin také jeho filmové zpracování — jeden z nejvýpravnějších snímků v dějinách ruské kinematografie.... celý text

Literatura světová Fantasy Historické romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Сердце Пармы, или Чердынь - княгиня гор , 2003


více info...

Přidat komentář

zuzad
04.01.2024 5 z 5

Upřímně jsem na prvních stránkách nevěděla, co čekat. Trochu mě, pravda, ovlivnilo, že jde údajně o fantasy a tu já nemusím. Nicméně mé obavy se posléze rozptýlily a já se nechala unášet dějem až k samému konci,kdy mi bylo líto, že kniha již nepokračuje. I přes neustálé krvavé zteče je to totiž kniha dobře čtivá, poučná a i když většina hrdinů je zde záhy zabita, pár jich zůstává delší dobu a můžeme tak sledovat jejich osudy. Že nebyl přiložen slovníček vysvětlivek, mi nevadilo. Autor něco vysvětlí, něco si lze domyslet.

zsykorova
26.12.2023 4 z 5

Čtení této knížky jsem dlouho odkládala, protože jsem se bála její délky, ale zakousla jsem se do toho a nepustila. Přiznám se ale, že jsem čekala něco jiného. Pak jsem si ale na příběh zvykla a zajímalo mě, jak to dopadne. Občas jsem se ztrácela ve velkém množství postav, ale jedná se o zajímavý pohled do mě neznámých krajin.


braunerova
01.12.2023 3 z 5

Mé počáteční velké nadšení postupně upadalo. V jedné diskuzi jsem četl, že kniha splňuje hlavní znaky velké ruské klasiky - rozvláčné vyprávění, zimu, alkohol, beznaděj a zmar. Co se týče historické hodnověrnosti, autor byl odkázán na legendy, kusé informace v kronikách, několik jmen a doložené moskevské tažení knížete Starodubského proti Permu v roce 1472. Vše ostatní zřejmě budou jen autorovi fantazie, historická poznámka bohužel chybí. Ve vyprávění se vyskytuje množství etnografických, geografických a mytologických pojmů a ugrofinských a archaických slov, ale žádné vysvětlivky, slovníček nebo mapa.

Část čtvrtá slouží především k ospravedlnění autorova světonázoru, že boj za svobodu nemá smysl a lepší je být další gubernií ruské říše, protože "nas mnogo". Toto myšlení v Rusku přetrvalo od 15. století až do dneška, momentálně se o tom Rusové snaží přesvedčit Ukrajince. Tato poslední část mě vysloveně nudila, dočetl jsem jen s přemáháním.

tonysojka
06.10.2023 5 z 5

Monumentální, epický, historický a čtivý román o ruském dobývání pohanských zemí a jejich národů na východ od Moskvy;mečem, ohněm a křížem.
Až neuvěřitelně podrobný v popisu pohanských praktik a prostředí.A mučednických smrtí misionářů, jejich zápasů o vymýcení pověr a bájí, které se tvrdošíjně nechtějí vzdát svých území;v těchto pasážích autor využívá fantasy prvky, které doplňují příběh.
Nechybí poetické pasáže,popisy přírody, hrdinství i zrady postav.
Pravdou je že některé pojmy jsem si musel najít na internetu, čtení vyžaduje čas a pozornost, obojího jsem měl v lázních dost i doma potom, odměnou mi byl čtenářský zážitek, který stál za to.

Mojepočteníčko
08.04.2023

Víte, jak voní na jaře les? Slunce se pomalu prodírá skrze koruny stromů a zahřívá všechno kolem. Zakloníte hlavu, rozpřáhnete ruce a vstřebáváte všechen ten klid kolem. Sníh už je dávno pryč, půda je kyprá a šťavnatá. Ptáci se překřikují jeden přes druhého, všechno po dlouhé zimě ožívá. A přesně takové pocity mě prostoupily, když jsem tuhle knížku otvírala.

K tomu vám přimíchám trochu historie Rusko v 15.století. Třenice mezi křesťany a pohany, mystické obřady a rituály, modly, temné hvozdy se spoustou podivných postav a souhvězdí, ve kterých si můžete číst jako v knížce. Dokážete to?

V prvé řadě vás upozorním, že jde o hodně kvalitní četbu, která bude vyžadovat spoustu vaší pozornosti. Vyprávění je jazykově velmi pestré a bohaté, Konstantin Šindelář, který knihu překládal, udělal obrovský kus práce. Smekám, a ještě dlouho budu. Také jde spíše o historický román než o fantasy literaturu. To mi ale ve výsledku vůbec nevadilo. Nechala jsem se obklopit světem, který jsem doposud nepoznala a stránku po stránce jím putovala dál.

Nedočetla jsem ji. Zvládla jsem dvě stovky stránek a vyvěsila bílou vlajku. Nebylo to tím, že by kniha nebyla dobrá. Naopak. Byla dobrá až příliš. Zkrátka a dobře ještě nepřišel její čas. Líp to nejspíš vystihnout nedokážu. Snad mě pochopíte.

Tessuna
16.12.2022 4 z 5

Zajímavý a dobře napsaný historický román. Čekala jsem, že bude "historický" a "fantasy" tak půl napůl, takže mě trochu zklamalo, že je převážně historický (ale to je problém můj, ne knihy). Také bych hrozně moc ocenila slovníček nebo vysvětlivky pojmů z uralských jazyků. Obvykle se vyžívám v chápání neznámých slovíček z kontextu; v knihách, které slovníčky mají, je vesele ignoruji, ale tady jsem se trochu ztrácela. Dobrá kniha na dlouhé zimní večery, když je na čtení klid a čas a chcete se na chvilku ztratit v dávných dobách. Na čtení v metru bych ji nedoporučila.