TCDNG TCDNG komentáře u knih

☰ menu

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

(SPOILER) Hodně dobře napsané. U dystopie se může stát, že v ní chybí "proč". Co se stalo, že se ve světě dějí takové věci. Ale tady to všechno je a díky tomu příběh dává smysl. "Záporák" byl dobrý, uvěřitelný a nepřehnaný. Některé zvraty se daly čekat. Ale po dlouhé době bylo příjemné narazit na příběh, kde není umělá inteligence (nebo stoje obecně) zlá.

Docela mě překvapilo, jak byl v některých chvílích málo vyobrazen výcvik na smrtky. Tedy samotné zabíjení. Naopak bylo popisováno hodně zamyšlení se postav nad údělem a povinnostmi smrtek.

Velké plus je i nepřítomnost prvků Deus ex machina. (Asi teda až na jeden dva momenty, ale bylo do příběhu vpraveno tak hladce, že by si toho člověk nevšiml.) Postavy si jinak musí vystačit samy.

Knížku jsem přímo zhltnul a úplně s ní vybočil ze svého typického žánru, takže jsem možná při hodnocení trošku přidal. Zatím si myslím, že je to solidních 4,5 *.

24.01.2024 5 z 5


Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Dost slibný začátek série. Stále sice nevím, jak se mám cítit ohledně faktu, že vyšetřovatel se v knize vyskytoval tak málo. Ale všechny důležité (nebo aspoň trochu sympatické postavy) mají rády kočky, takže obrovské plus.

11.01.2024