Tahit Tahit komentáře u knih

☰ menu

Miki Volek: nespoutaný život krále českého rock and rollu Miki Volek: nespoutaný život krále českého rock and rollu Jaroslav Kříženecký

Khiha byla velice zajímavá.

03.10.2016 5 z 5


O duševním klidu O duševním klidu Lucius Annaeus Seneca

Senecův moudrý postup při vysvětlování duševního klidu je za všech okolností velmi milý. Z toho snad vyplývá, že v rovině výkladu textu samotného, kdykoli se v životě potkáme s nesnází, tak trefu k dorozumění nalezneme jen v sobě. Nicméně by se dalo jaksi apriorně říci, že udržet duševní klid, když se potkáš s asociálem či rovnou blbcem je občas nedosažitelný. Neexistuje obecný návod pro klid duše, snad kromě sebepoznání jak přistupovat k životním okolnostem. Jinak opravdu velmi povedený čtení.

08.03.2015 5 z 5


Zlatá horečka Zlatá horečka Pierre Berton

Zlatá aneb dawsonská horečka na řece Klondike v plné kráse, v níž se nic neidealizuje. Úchvatné, pozoruhodné, čtivé, neboť autor přibližuje tvrdý a těžký život dobrodruhů či zlatokopů přímočaře a výstižně. Na tomto místě je potřeba říci, že o zlaté horečce bylo již napsané mnohé, někde více, někde méně. Rozsáhlý výčet faktů je ovšem tím nejlepším, co jsem kdy četl. I když se zdá, že Zlatá horečka je hodně o útrapách, tak jí nelze ubrat dobrodružnou působivost.

08.03.2015 5 z 5


Amerikou od severu k jihu Amerikou od severu k jihu Leoš Šimánek

V každém směru velmi dobré. Myslím, že nejsem dalek od pravdy, když napíši, že hodnotou této knihy není jen zajímavá směs vyprávění. Neméně významným přínosem je i krásně popsané prostředí, jenž napojí čtenáře lehce vzruchem kouzla trampské romantiky.

01.03.2015 5 z 5


Napoleon Napoleon Paul Johnson

Skvělé a rozsáhlé dílo zachycující život Napoleona a kolorit doby a mnoho zatím nepublikovaných věcí z jeho soukromí. Dá se říci, napsáno velkolepě. Autor skvěle oživuje hlavní období děje francouzského císařství. Přesto si myslím, že některá předkládaná fakta jsou trochu spíše hypotetická, než historicky vzato doložená. Jde především o jeho závěrečné až skoro romanticko-literární podání posledních dnů vlády a smrti císaře Napoleona. Reálných verzí existuje několik, která je správná, to nikdo neví? Přesto lze říci, že tato kniha je strhující vyprávění o tomto muži z Korsiky, které jistě stojí za přečtení.

10.04.2013 4 z 5