Stývn Stývn komentáře u knih

☰ menu

Kellner Kellner kolektiv autorů

Jsem z knihy nadšen (5/5). Samozřejmě stále zůstává pravdou, že o panu Kellnerovi se ví velmi málo. Ale číst i to málo bylo pro mě nové a velmi zajímavé. Kniha je souhrnem různých informacích, které kdy byly o jeho životě a PPF vydány českými médii, doplněné několika osobními rozhovory novinářů nebo lidí z jeho okolí speciálně pro vydání této knihy. Musím taky ocenit důležitou objektivitu u všech kapitol.

08.06.2023 5 z 5


Atlas dějin USA: Od prvních osadníků po Donalda Trumpa Atlas dějin USA: Od prvních osadníků po Donalda Trumpa Lauric Henneton

Skvělý stručný přehled!
Kniha podněcuje k vlastnímu doplňování informací. Každá kapitola je přehledně na jednu dvoustranu. Je zde zahrnuto vše, co mělo na americkou historii vliv.

26.04.2023 5 z 5


Světové dějiny do kapsy Světové dějiny do kapsy Alexander von Schönburg

Ano, kniha nabízí několik zajímavých myšlenek, nad kterými jsem přemýšlel ještě několik dní poté. Například co zapříčinila zemědělská revoluce, jak vypadal Babylon, jaký skutečně byl Napoleon nebo jestli je možné cestovat časem - odpověď je ne, jelikož by se tu totiž už dávno hemžilo turisty z budoucnosti.
Pokud ale hledáte knihu, která Vám nabídne chronologicky stručné dějiny lidstva (např. od antiky po současnost), tak tahle to rozhodně není. Já bych řekl, že se spíše věnuje různým pohledům jak se člověk vyvíjel. Každá kapitola (10) se věnuje jednomu pohledu: nejdůležitější vynálezy, umění, proslovy, hrdinové, padouši atd.
Několik pasáží je zbytečně těžce psané a někdy jsem ani nepochopil, jaký má daný příběh v knize smysl; to nemluvě o krkolomném překladu.

16.01.2022 3 z 5


Snídaně u Sothebyho Snídaně u Sothebyho Philip Hook

Kniha naprosto naplnila mé očekávání.
Umění mě zajímá především z pohledu investice, a tak je kniha taky pojatá. Není to sice návod na to, jak nakoupit obraz, který bude mít co nejrychlejší návratnost, ale dá nám vše potřebné, abychom rozlišili, co všechno jeho cenu může ovlivnit.
Podnázev knihy Svět umění od A do Z mi evokuje knihu o dějinách umění, což rozhodně není. Já bych spíše napsal Svět ovlivňujících faktorů ceny umění od A do Z, protože tím kniha spíše je. Navíc jsou kapitoly proloženy vtipnými příběhy z vlastní autorovy praxe, což skvěle nadlehčuje občas těžké téma.
Originál byl vydán již v roce 2013, od té doby se trh s umění určitě změnil, ale v podstatě až na jednu výjimku kapitoly, kde autor popisuje aktuálně nejdražší vydražené obrazy (jímž od roku 2017 je Salvator Mundi od da Vinciho za 450 mil USD), to při čtení vůbec nevadí.

09.12.2021 5 z 5


Muži, kteří nemají ženy Muži, kteří nemají ženy Haruki Murakami

Až na to smutné téma je knížka hezká, nejvíce se mi líbily krásně vyobrazené pocity všech postav, ale na hodnocení dávám 4/5.

10.05.2016 4 z 5


Sněží, sněží... Sněží, sněží... Lauren Myracle

Ze začátku se mi moc do této knihy nechtělo kvůli dvoum neznámým autorkám, ale když jsem si knihu koupil a začal jsem ji číst tak jsem zjistil že mě kniha strašně baví a nemohu se od ní odtrhnou.
Velmi mile mě překvapilo když se nečekaně příběhy propojily, ale na konci knihy jsem si musel poslední kapitolu pročítat ještě jednou, jelikož už to na mne bylo velmi zamotané a hodně jmen, u kterých jsem si momentálně nemohl vzpomenout kdo je kdo.
Jinak knihu hodnotím velmi pozitivně, četla mi velmi dobře a rychle.

27.04.2016 4 z 5