Smoothie Smoothie komentáře u knih

☰ menu

Půlnoční sny Půlnoční sny Lenka Lanczová

Ve čtení knih Lenky Lanczové jsem pokračovala vlastně jen proto, že jsem tak trochu posedlá odškrtáváním bodů ze seznamů a přesně jeden takový (a ne zrovna krátký) je i na konci jejích knížek... Přesto musím přiznat, že i přes poměrně časté věty s chybějícími slovy či nesprávně použitými pády u některých slov, ze kterých si mnohdy málem rvu vlasy (a o chování řady hlavních hrdinek nemluvě), mě čtení těchhle nenáročných příběhů z mládí mé mamky vlastně docela chytlo a zatím stále pokračuji prakticky na jeden zátah:)
Co se týče Půlnočních snů, musím dát 5 hvězd a poprvé od Lucky Luka mě Lanczová opět vyprovokovala k napsání komentáře. Samozřejmě se to nedá srovnávat s 5 hvězdami třeba pro Hrabala, ale knihy od Lanczové mají svůj vlastní žebříček a můžu říct, že z dlouhé řady hrdinek, které mi spíš lezly na nervy a ve svém věku (i když rozhodně ne tak vzdáleném tomu jejich) jim už moc nerozumím, si sympatickou Martinu Svobodovou zapamatuji a její příběh mi nesplyne v ostatních "tuctových" lanczovkách:)

18.06.2022 5 z 5


V mlhách V mlhách Josef Šír

Rozhodně jedny z nejkrásnějších Šírových povídek v jedné knize, poklad (nejen) krkonošské literatury.

24.03.2022 5 z 5


Msta Msta Josef Šír

Šír je pro mě zkrátka mistr povídkář z mého zamilovaného kraje, jeho román na mě byl ale někdy příliš zdlouhavý, než zase dostal spád. Snad je to mým dlouhým nečtenářským obdobím zapříčiněným nedostatkem času kvůli studiu, a Šírův román byl zkrátka hned po zkouškovém příliš tvrdým oříškem...
Každopádně Šírovo umění popisu krkonošské krajiny i krkonošských duší nechybí ani v tomto jeho díle a zůstává skvostem tvorby z Krkonoš, navíc obohacená o sociální motiv postavení učitelů za Šírovy doby, a to nejen v Krkonoších.

23.01.2022 4 z 5


Lucky Luk II Lucky Luk II Lenka Lanczová

Jak již někdo psal u jiné knížky od LL, i pro mě se staly nakonec (přišla jsem jim na chuť nejspíš později než ostatní čtenářky, tedy cca ve 20 letech, kdy jsem v nich začala objevovat mamčinu pubertu, zatímco v 15 mi přišly k smíchu) takovou mou guilty pleasure. Když ji čtu mezi lidmi, neustále se snažím schovávat obálku, aby knížku někdo náhodou nepoznal. Vždyť jsem se ještě donedávna smála svojí mamce, jak to může číst!
Když jsem se chystala na Luckyho Luka, byla jsem nejdřív trochu rozpačitá z nejistoty, jak si autorka poradila s psaním příběhu z pohledu opačného pohlaví. Nakonec jsem byla víc než mile překvapena a ráda si odpočinula od někdy trochu naivních hrdinek, na které jsem si za těch pár knížek už zvykla, zatímco jsem minimálně ke konci hltala tenhle netuctový opravdový příběh jednoho sympatického cynika a grázla, kterému osud víc, než by bylo komukoli milo, míchal kartami :)

19.07.2021 4 z 5


Kopidlno - Drahoraz, Ledkov, Mlýnec, Pševes Kopidlno - Drahoraz, Ledkov, Mlýnec, Pševes Jan Řehounek

Sesbírat informace v knize obsažené muselo dát velký kus práce. Každý občan města by si měl alespoň některé části knihy určitě přečíst, aby věděl, jaká historie stojí za místy, kterými denně prochází mnohdy bez povšimnutí.

15.06.2019 4 z 5


Stulík a Silenka Stulík a Silenka Ilona Pluhařová

Jsem své učitelce opravdu vděčná za to, že napsala tyhle nádherné knihy o našem městečku. Tvoří střípek mého dětství :)

13.03.2016 5 z 5


První První Kiera Cass

Prvnímu dílu jsem dala tři hvězdičky za celkem zajímavý nápad. Nebýt mého zvyku vše dočíst až do konce a toho, že spolužačka měla koupené i zbývající dva díly, bych ani neměla nutkání vůbec přemítat nad tím, jak to nejspíš skončí. Snad také proto, že jsem si dokázala konec dost dobře představit už v průběhu prvního dílu.
Druhý díl byl podle mě jen naprosto zbytečným protahováním a nenašla jsem na něm nic, proč by si zasloužil jedinou hvězdičku. Vlastně jsme spíš měla chuť hledat další důvody, proč hvězdičku nedávat.
Přesto jsem byla odhodlána sérii dočíst, a tak jsem se pustila i do První. Oproti Elitě to bylo příjemné překvapení, avšak na víc než tři hvězdičky to rozhodně opět nemělo.
Kromě námětu nevidím jediný důvod, proč by měla být tahle série něčím výjimečným. Zpracování ani náhodou nebylo bůhvíjaké a chování a myšlení hlavní hrdinky mi taky nepřipadalo nijak šlechetné. Konec byl příliš nepřirozený, tím myslím zejména Maxonovo chování, které bylo víc než neuvěřitelné. Kdyby sérii napsal někdo schopnější, mohla by to být pěkná dívčí četba, ale takhle je to jen literární faux pas.

14.02.2016 3 z 5